buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 6, péntek
Miklós napja

Évfordulók:
1935: Bertók László születése (Vése)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Számokba fojtva


2005.03.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

[Némileg megtévesztő a kötetcím (A magyarországi cigányság 1971–2003), hiszen Kemény István, Jánky Béla és Lengyel Gabriella könyve tulajdonképpen az utolsó, 2003-as „cigány felmérés” eredményeit tartalmazza. Az Előszóban azt írják a szerzők, hogy „Kutatásunknak és kötetünknek A magyarországi cigány népesség a 21. század elején címet adtuk, de adhattuk volna A cigányok életének változásai az elmúlt 33 évben címet is.” Aztán mégsem azt adták. Vagy a szerkesztők másképp döntöttek.

Mindazonáltal számokba fojtva, adatokba-táblázatokba zárva benne van ebben a kötetben az elmúlt 33 év cigány statisztikája, ugyanis a szerzők a dolog természetéből adódóan a 2003-ban rögzített számokat folyamatosan összemérik a magyarországi cigányságot fókuszáló korábbi szociológiai felmérések (az 1971-es és az 1993-as) adataival.

Az „utca emberét”, aki esténként a legkülönbözőbb valóságshowkat bambulja a képernyő előtt, aligha fogja érdekelni ez a fáradtságos és rendkívül alapos tudományos forrásmunka. Ő Győzikéből, az Irigy Hónaljmirigy és Fábry Sándor romaparódiáiból, a rendőrségi hírekből, a börtönök etnikai arányából, meg a roma kisebbségi választásokat rendre kísérő balhékból tájékozódik a 21. századi honi cigány népesség helyzetéről – a mindig kéznél lévő „vizsgálati módszerre”, saját előítéleteire hagyatkozva. Úgyhogy ezt a kötetbe foglalt kutatási jegyzőkönyvet nem is neki ajánlhatjuk, sokkal inkább azoknak, akik mindannyiunk szellemi-testi-lelki pallérozását-megóvását vállalták magukra: tanároknak, szociális munkásoknak, rendőröknek és börtön- és biztonsági őröknek, a média szófosóinak és mindenekelőtt döntéshelyzetben lévő politikusoknak, parlamenti (ön)képviselőknek. Ők, a honatyák(anyák) egyébként a rendszerváltás óta mulasztásos törvénysértésben bűnrészesek: 15 éve szabotálja el a T. Ház a kisebbségek (így a legnagyobb kisebbség, a cigányok) országgyűlési képviseletét, az etnobizniszre lehetőséget adó kisebbségi választási törvény megváltoztatását.

Remélhetőleg a cigányság többnyire önjelölt vezetői (és az őket rövid pórázon tartó pártpoltikusok) kötelező olvasmányként forgatják majd a kötetet. Érdeklődésük felkeltésére idéznék is egy izgalmas paszszust: „Ha elfogadjuk azt az elvet, hogy azok cigányok, akik cigány nemzetiségűnek vallják magukat, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy a cigány szevezetek tagjainak közel a fele nem cigány”.
Persze nem kell az etnobizniszben érdekelteknek megijedni, a kutatók átfogóbb meghatározást használnak: a 71-es felméréshez hasonlóan az 1993-as és a 2003-as is azt az elvet követi, hogy azt a személyt tartja cigánynak, akit a nem cigány környezet cigánynak tekint. (Hogy ez a definíció mennyire objektív és helyénvaló, arról azért lehetne vitatkozni. Viszont nincs helyette jobb. A cigányok lakhelyéről és címéről ugyanis nincs nyilvántartás.) S bár arra nem tér ki a felmérés, hogy a cigány jelzőhöz miféle képzetek társulnak, nem lehetnek kétségeink afelől, hogy valakit lecigányozni nálunk káromkodással és becsületsértéssel ér fel. E tekintetben a cigányok sem kímélik a többséghez tartozókat, lenézően parasztként emlegetik őket maguk között.

Azokat a xenofób (jobb és baloldali) magyarokat is alighanem elgondolkodtatja majd ez a kötet (már amennyiben egyáltalában a kezükbe veszik), akik a magyar élettért féltik az „idegenszívűektől”, a menekültektől, a határon túli magyaroktól. Ők nem fognak hinni a szemüknek: a „veszély” nem elsősorban a New-York–Tel-Aviv tengely, vagy Erdély felől fenyeget. A mutatókat böngészve bebizonyosodik, amit amúgy is tudunk: a cigányok népszaporulat dolgában kenterbe verik a „magyar magyarokat”, ők aztán nem tehetnek róla, hogy fogy a nemzet. Az alapítványi iskolaügye miatt sokat emlegetett Jászladány cigány vezetője mondta egyszer e sorok írójának, hogy már az óvodáskorú gyerekek majd kétharmada cigány származású a településen. Ha ezek az apróságok felnőnek, akkor már ők, a cigányok lesznek többségben. A dolgok mai állása mellett ez még nem jelent automatikus „hatalomátvételt”, mert az etnobizniszt megengedő választási törvény révén cigánynak vallhatja magát bárki, ráadásul a többségi magyarok szavazatai döntenek arról, ki lesz roma önkormányzati képviselő.

A cigányok szép számú ellendrukkere inkább felháborodik ezen a gyermekvállalási hajlandóságon. A „stratégiai gyerekek” (akik részei annak a családi stratégiának, melynek célja a túlélés) nemzése mögött kizárólag a családi pótlékot és egyéb szocpol juttatásokat sejtik. A látszat ellenére a 2003. évi felmérés egyik fontos tanulsága mégis az, hogy csökkent a cigányok gyermekvállalási hajlandósága.

S hogy mi vár a 600 ezerre becsült magyar cigányra a 21. század elején? „A cigány háztartások nagy többsége rendszeresen keresethez jutott a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas években, ezt a keresetet a kilencvenes években elvesztette, és azóta sem nyerte vissza. Egyelőre nincs kilátás arra, hogy valaha is visszanyeri. A hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas években folyó lassú, akadozó és ellentmondásokkal teli integrálódást 1990 óta elkülönítés és kirekesztés váltotta fel. Ez a kirekesztés a következő években előre láthatóan növekedni fog.”

Gratulálunk a magyar politikai elitnek!

Kemény István–Jánky Béla–Lengyel Gabriella:
A magyarországi cigányság 1971–2003
Gondolat–MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet
1290 Ft

Tódor János

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu