buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 6, péntek
Miklós napja

Évfordulók:
1935: Bertók László születése (Vése)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Vehemens viszonyok


2005.03.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az életmű beható ismerete, a mai magyar olvasók ízlésvilágának tekintetbe vétele, valamint értő szerkesztő kellett ahhoz, hogy ismét minőségi, de az érzelmekre erősen ható olvasmány jelenjék meg a kiadó sorozatában. Írója (1921: Nobel-díj) Anatole France ugyanis körülbelül négy évtizede másfajta, intellektuális munkáival volt igazán jelen az ő kommunista rokonszenvét hálásan honoráló hazai könyvpiacon. S például Az Istenek szomjaznak, A fehér kövön vagy A pingvinek szigete népszerűbbnek mutatkozott, mint A vörös liliom a maga alapvetően szerelmi történetével.

Eredetileg 1894-ben hagyta el az író műhelyét. Prózái sorában ez volt a tizedik alkotása. Ötven körül járt ekkor s meglehetős férfiúi tapasztalatok birtokában látott neki máig legkevésbé műveltségszagú könyvének. Az akkori harmadik köztársaságban akár kulcsregényként fogadhatták: mind a főhősnőt, mind a legfontosabb mellékfigurát könnyen tudták azonosítani. Az utóbbi Paul Verlaine becses személyét takarta. Az előbbi bizonyos Léontine Cailaret-tel volt összevethető. (Szalonfenntartó dámaként funkcionált.)

Közülük csak az asszony lett igazi hús-vér főszereplő. A zseniális lírikus csupán epizodista, lelki felzúdulásai azonban kiegészítik a szerelmesek benső háborgásait, néha közvetlen véleménynyilvánítás formájában, máskor célozgatva, ám hangulatilag nagyon is odaillően. A főhősnő, Térése egyébként éppúgy férjes asszony, mint Flaubert Emma Bovaryja vagy Tolsztoj Anna Kareninája. (Mindketten valamivel korábban keltek halhatatlan életre.) A téma tehát a levegőben lógott. Érdekes azonban – s ez korántsem tesz rosszat a France-műnek –, hogy az előbb könnyed, majd elemésztő vehemens viszonyok A vörös liliomban nem járnak együtt konvencionális erkölcsi meggondolásokkal. Ettől a skrupulusmentességtől „modernebb” (értsd: gátlástalanabb) felfogást tükröz Thérése és két hódolójának testet-lelket zúzó-gyötrő históriája. Az embernek inkább Choderlos Laclos-t juttatja eszébe (Veszedelmes viszonyok), de persze mindenféle tizennyolcadik századi frivol felhang nélkül.

Az előkelő polgárnőből tudniillik hiányzik a cinizmus vagy a kiszámítottság. Nem érez lelkifurdalást és nem taktikázik. Intrikát se kever hevületeibe – ezért kapcsolódik az ő intim története csak lazán a – mellesleg igen tanulságos – kormányalakítási alkudozáshoz (amelyet karrierista férje meg a hasonszőrűek nekikeseredetten folytatnak a politikai cselekmény kimerüléséig).

Neki – meg a mai közolvasónak – épp elég az az állandó szívbéli fölindulás és felfokozottság, amely végigkíséri-üldözi az egyik szeretőjétől a másikig ívelő kényszerpályán – az elhatározás bizonytalanságától a beteljesülés paroxizmusán át a kiábrándulásig. Közelebbről addig, amíg be kell látnia: hiába hatalmas az ő akarata. Viszonylagos szabadsága és függetlensége nem elég a végzetesnek bizonyuló félreértések eloszlatásához, imádottja megtartásához.

Külön említendő művészi erénye a könyvnek, hogy a tékozlón gondolat- és ötletgazdag, egyszersmind bőbeszédű France a leírások, a narráció helyett inkább a szerelmesek társalgásával teszi elvenné az egyre rafináltabban egymásra épülő fejezeteket. Nem véletlen, hogy a lázas dadogástól az őrjöngő szemrehányásokig és a sötét rezignációig terjedő tirádák hamar színdarab-adaptációra serkentették a szemfüles kortársakat.

Napjainkban, amikor a taknyosabb-humorizálóbb szerelem-ábrázolás divatját éljük, de azért egy-egy példán észrevesszük a tartalmasság iránti igényt a publikumban, soha nem lehet tudni, nem lesz-e Thérése Martin miniszterné asszony viszonylag kurta boldogsága valamely forgatókönyv tárgya és ürügye. Ami a kulisszákat illeti, útmutatásért ugyancsak a káprázatosan pontos és nőiesen részletező író helyszínrajzaihoz érdemes fordulni.

Anatole France: A vörös liliom
Ford.: Lányi Viktor
General Press Kiadó
300 oldal, 2400 Ft

Iszlai Zoltán

General Press

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu