buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 22, szerda
Vince és Artúr napja

Évfordulók:
1729: Gotthold Ephraim Lessing születése (Kamenz)
1788: George Gordon Noël Byron születése (London)
1823: Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt
1989: Weöres Sándor halála (Budapest)
1989: A Magyar Kultúra Napja
1993: Abe Kobo halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Három erdélyi


2005.03.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A szerző az ajánlásban „két erdélyi ikercsillagot” emleget: Mikes Kelement és Tamási Áront. Legújabb monodrámakötetének két legendás hősét. Tegyük hozzá Tamás Menyhért erdélyi gyökereit, s máris megvan a három „érintett”… Az is összeköti őket, hogy – ugyan más és más történelmi és emberi helyzetben, de – mindhárman Erdélytől távol kerültek. Mikes a rodostói száműzetésbe, a két huszadik századi íróutód pedig a „szűkebb” Magyarországra.

Aki ismeri Tamás Menyhért eddigi költői-írói életművét, nyelvének sajátosságait, miliőteremtő erejét, történelmi érzékenységét, az hasonló értékeket talál ebben a két műben. Azzal a megszorítással, hogy ezúttal írónk „belebújt” két, általa nagyon tisztelt személyiség bőrébe, belehelyezkedett azok tragikus sorsába, s persze a tragikus történelmi helyzetbe. Valószínűleg a Mikesébe lehetett bonyolultabb, de ez nem látszik. Nagyszerűen idézi meg a száműzetésben egyedül maradt ember szomorú helyzetét, kilátástalan sorsát, abban a pillanatban, amelyben véget ért a híres levelezés. Szépséges és korhű nyelven mondja el a főhős a fájdalmait, s ugyanakkor megnyugvását. Hiszen az alapállás így fogalmazódik meg: „…az Isten rendelésiben nincsen haszontalanság, mert ő mindent a maga dicsőségére rendel. Arra kell tehát vigyáznunk, hogy mi is arra fordítsuk, és úgy minden irántunk való rendelése üdvösségünkre válik.”

Másutt egyértelműen érződik, hogy legalább annyira Tamás Menyhért is szól, mint hőse: „Engem kezdetétől nem a török étel táplál, hanem a jussolt szó, a Zágonban tarisznyált anyanyelv…” A bukovinai székelyek földönfutásáról szóló egyéb műveinek világát idézik az ilyen mondatok, bár kétségtelenül puritánabb változatban. Mikes sorsának mélységeit tudja így megragadni, azt a fölismerést, hogy a száműzetés csak a halállal érhet véget.

Hasonló intenzitással ragadja meg másik hőse, Tamási Áron sorsának mélyrétegeit is. Azét az íróét, akire különösen fölnéz, mint talán legkiválóbb elődjére, és sok tekintetben sorstársára. A pillanat itt is rendkívül tragikus: 1956 novemberének szörnyű hajnala és reggele, a „testvéri tankok” vasárnapi barbarizmusának, az újból hódító félelmetes hadseregnek véres seregszemléje. Tamási lakásában éli át a vészes helyzetet, s közben belső drámájának változásait tárja föl a monodráma. A reménytelenség természetrajza ez, hiteles drámaírói eszközök felhasználásával, a Mikesről szóló művétől eltérő, ám ugyancsak nemes nyelvi szinten. Például így: „Ne várd tőlünk, Uram, hogy megölőink előtt térdre vessük magunkat… Az Írások Írásában talált szóval: a nemzetek legkegyetlenebbjeit csaptad ránk… A vissza-visszatérő sáskahadat…” Közben hallani a szobából, hogy lövik a várost, s főhősünk is veszélyeztetettnek látja életét. A felelős író alakja áll a középpontban, ugyanakkor az esendő emberé, aki retteg a nehéz helyzetben. Egy-egy villanásra megidézi az 1956-ban szerepet vállalt írók, Illyés, Németh László, Veres Péter, Szabó Pál alakját, érzékeltetvén az irodalom életpillanatának nagyszerűségét.

S egy keserű felismerés: „Halálközel kell lennünk, hogy kinyíljon a szemünk!” Ez a mondat túlmutat a konkrét történelmi helyzeten is: az ember egész létezésének egyik alapigazságát ragadja meg. S amikor kimondja Tamási az utolsó mondatot („A forradalom gyermekei! Déry Tibor szent suhancai!”), azt teszi, amit például Németh László néhány nappal korábbi híres írásában, az Emelkedő nemzetben is olvashatjuk: írógépébe papírt fűz, és elkezdi verni a billentyűket…

Hiszen ez az író dolga minden időben. Miként Tamás Menyhérté is most.

Tamás Menyhért: Mikes, Tamási. Két monodráma
Kossuth Egyetemi Kiadó
93 oldal, 750 Ft

Bakonyi István

Debreceni Egyetem Kossuth Egyetemi Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu