buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Aranykor, ha visszatér


2005.03.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az aranykor az idők kezdetét jelenti. Mitikus időszak az emberiség történelmében, talán sosemvolt elérhetetlen világ, ahová szívében mindenki visszavágyik. Az aranykor tanúja, vagyis az archaikus ember harmóniában élt a természettel, környezetével – önmagát a világrend részének tekintette, és nem törekedett elsőbbségre. Nem szállt szembe Istennel és saját rendeltetésével, épp ezért nem követett el hübriszt sem. Munkáját (mely megkülönböztette őt az állati léttől) a művész kedvtelésével, alkotói örömével végezte. A halál nem átka volt nemének, hanem ajándéka, a kezdet embere félelem nélkül várta az örök álmot. Felidézni, s legalább részleteiben rekonstruálni az archaikus létformát – idővel ez a filozófus és a művész feladatává lett; az újjáépítés-és teremtés folyamata azonban csak az egyén életében (s az általa létrehozott életműben) jelentkezhet. Korunkban az „ego sum”, az „én vagyok” minden más igazságot kizáró axiómája globális méretekben vált meghatározóvá. A tradíciók ápolása sokak számára ma már nem több mint ostoba kivagyiság vagy politikai állásfoglalás – mégis, a hagyományokhoz visszanyúló, azokat őrző alkotói gondolkodásmódra szükség van. Nincs olyan civilizáció, amely ősök nélkül jöhetett volna létre, nincs olyan művészeti irányzat, (akár a legprogresszívabb is) amelyik ne támaszkodna elődökre. Aki a múlt (még ha gyermetegnek is tűnő) eszményeit, ideáit megtagadja, valójában jelenével számol le.

Somogyi Győző, a Salföldön élő közismert festőművész-grafikus nem csupán őrzi a hagyományokat, de fel is éleszti azokat. Úgy él a Balaton-felvidéki nyaraló-településen, ahogyan a földművesek egykoron. Növényeket termeszt, állatokat (rackajuhot, lovakat, kutyákat) tart – nem ősmagyar vircsaftból vagy a nyaranta érkező turistatömegek kedvéért. Egyszerűen így látja, így érzi jónak.

Ahogy kertjében dolgozik, ahogy rajzol és fest, az mindig visszatérés az alaphoz, a természettel fenntartott ősi kapcsolathoz – munkája és művészete ezért a lényeget tekintve egy. Somogyi így beszél a földdel, otthonával való kapcsolatáról: „Most már kezdem érezni, hogy a parasztember mért szerette olyan végtelen módon a saját szülőföldjét és a faluját. Azért mert benne élt, benne dolgozott, nem is igen tudta elhagyni. (…) itt kell maradjak, és akkor csodákat látok : mert egyszer csak kisüt a nap – mint a hogy ma reggel is – , s ahogy párállik a trágyadomb, ahogy olvad, csepeg a jégcsap, az gyönyörűség. S az ilyen gyönyörűséget nem lehet megtervezni, csak ha az ember ott van, és véletlenül – mint egy isteni ajándékot – megkapja.” A csoda emberi eszközökkel és akarattal nem előidézhető, kivívható jelenség; a csoda elérkezik, érzi és látja az, akinek szeme, szíve nyitott.

A Megélt aranykor című interjúkötet – melyet Kapiller Ferenc írt, formált meg a Somogyi Győzővel folytatott beszélgetések alapján – egy sajátos, az aranykori lét rekonstrukciójára irányuló kísérletet mutat be: a kísérlet pedig Somogyi saját élete. A tíz évet felölelő dialógus során (az első interjú 1994-ben, az utolsó 2004-ben készült el) a művész gyerek-és ifjúkoráról, istenhitéről, hazaszeretéről mesél. Ötvenhatra emlékezik, mesterére, Szilágy Ernőre, azokra az időkre, amikor még teológusként szolgált – emlékképei pedig mintha megelevenednének párbeszédeket kísérő-követő apró grafikákban. Somogyi Győző szavai és képei egyformán plasztikusak; éppolyan figyelemmel, szeretettel rajzolja meg egy kos fejét, mint ahogyan beszél is róla. Látja és érzi a részletekben felvillanó szépséget, az elérkező csodát – hiszen úgy él, ahogyan alkot.

Kapiller Ferenc: Megélt aranykor. Salföldi beszélgetések Somogyi Győző festőművésszel
Magyar Nyugat Könyvkiadó, Vasszilvágy
158 oldal, ármegjelölés nélkül

Koncz Tamás

Magyar Nyugat Könyvkiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu