buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 12, csütörtök
Gabriella napja

Évfordulók:
1821: Gustave Flaubert születése (Rouen)
1928: Csingiz Ajtmatov születése (Seker)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Kortársunk Jókai Anna


2005.03.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Bizonyára nagy vitát váltana ki a szakemberek körében annak a kérdése, hogy ki ma a legnépszerűbb kortárs magyar író. Egyöntetű vélemény aligha születne, s ha közvélemény-kutatásra kerülne sor, annak a reprezentatív volta is kérdéses lehetne. Ha azt idézem fel, hogy az ELTE bölcsészkarán a vizsgázók, ha olyan tételt húznak, amelyben több szerző közül maguk választhatnak, ki kerülne szóba, akkor Jókai Anna neve mellett leggyakrabban Lázár Erviné és Szabó Magdáé hangzik el. Ebben csak annyi az elgondolkoztató, hogy költőt a legritkábban említenek. Félnek róla beszélni, mert nehezebb a feladat. Az eladott példányszámok mellett van egy friss adat, amely Jókai Annát egyértelműen a legismertebbek és a leginkább elismertek közé sorolja. Decemberben a Prima primissima díjak odaítélésekor a szavazatok alapján ő kapta meg a közönség elismerését.

Jókai Anna munkásságáról két éve megjelent egy szép esszémonográfia: Bárdos László Önismeret és beavatás című könyve, amely nem szólt minden műről, de mégis az egészről adott képet. Olasz Sándor könyve, a Kortársunk Jókai Anna szabályos kismonográfia, amely így a teljes eddigi életművet tekinti át. Sajátos műfaj a kismonográfia, hiszen míg a nagymonográfia egyértelműen a szakma számára készül, addig karcsúbb változata a művelt nagyközönséget is megcélozza, azaz minden irodalomolvasóra számít. A pályaképeknek ennek megfelelően közérthetőségre is törekedniük kell, vagyis egyszerre kell érvényesíteni a tudományos és az ismeretterjsztő szempontokat. A kortárs magyar irodalommal foglalkozva különösen gyakran találkoznak ezzel a műhelygonddal a szerzők, hiszen többnyire az első – olykor a második – terjedelmesebb munka kerül ki kezük közül. Olasz Sándor könyve egyébként eredetileg a hetvenes évek óta létező Kortársaink sorozat számára készült, s annak átmeneti szüneteltetése miatt került más kiadóhoz. Tehát egy létező sorozat szempontjait, igényeit is figyelembe kellett vennie a szerzőnek. A kiadóváltásnak egy előnye bizonyosan van: így elég gazdag képanyag kerülhetett be a könyvbe.

Ha egy szépirodalmi művet olvasunk, soha nem lehetünk bizonyosak abban, hogy elsőre minden lényegeset megértünk belőle. Sokkal inkább az ellenkezőjére számíthatunk: a második, a harmadik olvasásra is marad éppen elég felfedezni, meditálni való. Egy vers esetében természetesen akár a rögtöni újraolvasás, regényeknél ez csak ritkán fordul elő. Jókai Anna ugyan novellistaként tűnt fel, igaz beérkezését, nemzetközi sikereit azonban leginkább regényeinek köszönheti. A jó regényolvasó türelmes ember: nem rohan végig a szövegen. A modern – a huszadik századi – regények esetében ezt nem is tehetné meg, ha valódi megértésre törekszik. Az írónő legutóbbi regénye, a Ne féljetek kapcsán maga is elmondta azt, hogy ezt az összetett, többrétegű művet az olvasók egyes csoportjai más és más szinten fogják megérteni, s hogy ő ezzel már írás közben is számolt, s ez nem baj. A befogadói élmény bizonyosan sokféle lesz. S hozzátehető: az újraolvasások egyetlen személy esetén is mélyíthetik, gazdagíthatják ezt.

Könyvében Olasz Sándor rendszeresen hivatkozik az eddigi szakirodalomra: a korabeli kritikákra és a későbbi elemzésekre is. Vagyis arra törekszik, hogy a befogadói élmények minél teljesebb körét vonja be a maga értelmezésébe. Ez természetesen a jó filosz becsületbeli kötelessége, ez esetben azonban azt is következetesen kifejezi, hogy a szakma meglehetős gazdagsággal foglalkozott már eddig is az életművel, s ami ugyancsak nem lényegtelen. a megértésre törekedve.

Jókai Anna indulásakor, a hatvanas évek végén még híre-hamva se volt a posztmodern korszaknak. A hagyományosnak mondható realizmus jellemezte őt is, majd fokozatosan egyre rétegzettebbé, egyre szimbolikusabbá váltak művei, amelyeknek szemléletét és poétikáját aztán a kiteljesedés korszakába lépve ő maga nevezett spirituális realizmusnak. Ez a fajta próza nem posztmodern, de annak tudatával és tudásával, azzal vitatkozva készül, ugyanakkor ezredvégien modern epika. A monográfia jól tudja kezelni ezt a kettősséget: érti és feltárja a jellemzőit. Ugyanakkor irodalomtörténészként alkalmazza a legújabb kor elméleti eredményeit, de csak a szükségesnek látott mértékben. E könyvet sem fogja minden olvasó azonnal minden elemében pontosan érteni, de célszerű mindenkinek kézbe vennie. Jókai Anna olvasóinak azért, hogy pontosabban érthessék a műveket, a leendő olvasóknak pedig azért, hogy kedvet kapjanak az első olvasáshoz.

Olasz Sándor: Kortársunk Jókai Anna
Barangolás Jákob lajtorjáján
Kairosz Kiadó
172 oldal + 32 oldal fotó, 2500 Ft

Vasy Géza

Kairosz Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu