buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 25, vasárnap
Lajos és Patrícia napja

Évfordulók:
1976: Eyvind Johnson halála
1977: Kós Károly halála (Kolozsvár)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Iránytű


2005.03.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Könyvek áradatában élünk. Mint kis fehér papírhajók az óceánon, jelennek meg egymás után a Vízjel-sorozat kötetei. (Tüskés Tibor: Két nemzedék; Sturm László: Könyvek által a világ; N. Pál József: „A megtartók jöjjenek…”; előkészületben: Márkus Béla: Titkok és tények). A sor legutóbbi darabja Csűrös Miklósé.

A pazar kiállítású, színes, szemkápráztató könyvek idején és között vajon milyen szerepe, érdeme lehet ezeknek a szerény, fehér borítójú, vékony fekete csíkkal jelzett, egységesített komoly könyveknek? Írás-gyűjtemények, életművek, elmélyült kutatások termékei. Vállalt műfajuk: tanulmány, esszé. Mi lehet a szerepe a sorozatnak, Csűrös Miklós könyvének? A tengerész-hasonlatnál maradva: mint az iránytűnek. Mint a jó navigátornak. Eligazító. Figyelő tekintetét követve mintegy alakulása közben, belülről, beavatottan követhetjük irodalmunk értékrendjének állandó mozgását, alakulását. (Utóbbi időkben – nálunk Szegedy-Maszák Mihály kezdeményezése nyomán – az irodalmi kánon létét, változását.)

Ebben a kötetben Csűrös Miklós figyelmének irányát követve, egy-egy nagy, klasszikus költőnk, írónk mai újrafelfedezésétől közelmúltunk s élő kortársaink műveivel, portréinak új, jellemző vonásaival egyaránt találkozunk. Aranytól, Mikszáth-tól Bertók Lászlóig, s az erdélyi Szilágyi Istvánig. Az ő irodalmi útmutatásának egyik megkülönböztető jegye az, hogy miközben a jól ismertnek tekinthető nagyságok ismeretlen vonásaira irányítja a figyelmet, aközben folyamatosan gondja van a közelükben, távolukban élő, alig vagy egyáltalán nem ismert, elhanyagolt személyiségekre, életművekre is.

Például pályája kezdetétől olvassa azokat a műveket (is), amelyeket általában nemigen olvasnak adott időszakokban. Látogatja azokat az írókat, akik politikai vagy más okok miatt méltatlan elhallgatásban élik meg pályájuk javarészét. Gondolhatunk Kodolányi Jánosra. Csűrös Miklós az, aki diák korától hűséges figyelemmel kíséri. Egyetemistaként szakdolgozatot ír róla, majd már elismert kutatóként művei újrakiadásán fáradozik; feltárja, sajtó alá rendezi addig csak kéziratban létező, fontos kordokumentumait, (Kodolányi János és Szabó István levelezését: az ötvenes évek új, személyes hitelű megvilágítását.) Célja: a teljes életmű, a teljes művészi pályakép rekonstruálása.

Egyetemi tanárként szemináriumot vezet e témakörről, továbbadja a feladatokat tanítványainak. Hasonlóan állt Kálnoky László és művei mellé. Akkor, amikor még nem tartozott – a ma már – vitathatatlan klasszikus értékeink közé. Kandidátusi értekezése témájául választotta, védte meg, s adta ki könyvként (Pokoljárás és bohóctréfa, 1988). Fodor Andrásról, majd Bertók Lászlóról is ő írta az első monográfiát (1979, 1995). Napjainkban Rába György, a kiváló költő és kivételes erudícióval, érzékenységgel rendelkező irodalomtörténész munkásságát kíséri figyelemmel. Ismét olyan életműről, személyiségről van szó, aki köztiszteletnek örvend ugyan, de mintegy kiesik a közös figyelem köréből. Gyakorlatilag távolról sem áll azon a helyen, azon a magaslaton, amely megilletné.

S ennek a kiemelt sorozatnak újabb példáit tanúsítja a kötet. Találkozunk az írások közt Hernádi Gyula, Bisztray Ádám verseinek; Szegi Pál nevének, alakjának felelevenítésével – Széchenyi Ágnes-szerkesztette – , Játék és lelkiismeret című kötet kapcsán (2001). Máskor Rajnai László szinte teljes homályba vesző pécsi esszéista méltánylásával Az összművészet kísérlete című (Szirtes Ádámnak köszönhető) kötetének kései kiadása alkalmából (2003–2004).

Ebben a Vízjel-kötetben mindezekből a felfedező élményekből ízelítőt kapunk. Csűrös Miklós életútját végigkísérő vállalkozásainak egy-egy darabját. Valamennyi egyben nyitott kérdéseinkre hívja fel a figyelmet. Közös értékeink megőrzésének, megbecsülésének fontos ügyére. Elgondolkodtathat ez a kötet, ez a hivatástudat, ez a szellemi, etikai magatartás talán nemcsak irodalmi vonatkozásban. Úgy tapasztalom, hogy a kötet szerzőjére, pályájára is jellemző az, amit ő éppen egyik, ma is (még) ismeretlen, legutóbb emlegetett esszéistájától idéz: „Ma széltében-hosszában divatos a ’sikerélményt’ emlegetni: a pszichológia közkeletű megállapítása szerint ez elengedhetetlenül szükséges lelki egyensúlyunk megóvása végett.” „Én mégis azt mondom: boldogok a lelki gazdagok, akiknek soha nem volt sikerük, s ennek ellenére hisznek abban, hogy amit tettek, nem volt és nem lesz hiábavaló.”

Csűrös Miklós: Költők, írók, mitológiák
Vízjel sorozat
Felsőmagyarország Kiadó
262 oldal, 2000 Ft

Széles Klára

Felsőmagyarország Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu