buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 8, vasárnap
Mária napja

Évfordulók:
Kr.e. 65: Quintus Horatius Flaccus születése (Venusia, ma Venusa)
1832: Bjørnstjerne Bjørnson születése (Kvikne)
1842: Csiky Gergely születése (Pankota)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Kisisten Grácban


2007.07.05

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Grác az én Bakonyom… Egy szimpoziumra hívtak meg, a címe Mein Bild, meine Religion. A felszólalók teológusok, művészek, történészek, művészettörténészek, ki-ki választ egy neki fontos, valamiképpen spirituális tartalmú képet, és ír róla saját kompetenciájának, műfaji igényeinek megfelelően. Én Van Eycknek a Bárány imádása című pazar táblaképét választom, versemet Buda Gyuri fordította le, érzésem szerint remekül. A gráci minoriták pazarul kifestett mennyezetű, faintarziás, hatalmas klastrom-ebédlőjében zajlik a rendezvény, pontosan, szépen.

Ráadásul tizenöt év után először tudunk feleségemmel kettesben kijutni valahová, szerezni gyerekvigyázót, lóhalálában elintézve az elintézendőket. Eddigi emlékezetes útjaimon, akárhány érdekes emberrel, baráttal találkoztam is, mindig kísérőmül szegődött a fájdalmasan éles magány, a kényszerű tehetetlenség, hogy fizikai-lelki „másik felemmel” nem tudom azon melegükben megosztani a tömény élményeket. Na majd most…

Útban odafelé megállunk kosárból falatozni valahol, egy szépen kialakított kis játszótéren. Fészekből kipottyant mátyásmadár-fióka idétlenkedik a fűben, először felnőtt madárnak nézzük, hiszen rigó-nagyságú. Repedtfazék-hangon siránkozik, anyja egy megmászhatatlanul sudár nyírfa tetejéről szólongatja ugyanilyen bluesos modorban. A kicsi hasztalan csapdos a szárnyával. Hiába vagyunk emberek, gépesítettek, okosabbak, nem tudunk segíteni rajta: az első erre járó macska a végzet kardja szerepében tetszeleghet. Mit teszünk? Lefényképezzük. Az ember szánalmas kis diadala a mulandóság felett: mostantól a fióka ott bújik winchesterem digitális fotórenge-
tegében.

Az est másnapján valószerűtlen nászutas-hangulatban csellengjük be a remek városkát. Bejárjuk a helyi piacot: az itteni parasztok színes halmokban mérik az áfonyát, málnát, a világító zöldségeket, árulják a sűrű barackléből kevert likőrt, a borocskát, füstölt húsokat, kolbászokat. Lehet, hogy nem minden EU-szabványos, de minden termelői. A parasztság itt szemlátomást nem szétdarált, mindenkinek láb alatt lévő társadalmi resztli, hanem önbecsüléssel bíró, szorgos közösség.

Meleg van, hát iszunk – iszunk, hát pisilni kell – pisilni kell, hát benevezünk egy mine-rálvasszerre a csíkos ponyvatetejű, „nagymami főztjét” hirdető kiülős vendéglőbe. A virágokat a szökőkútból merített vízzel öntözik, villogó lézershowt rendez a napfény a léptek ütemén ringó zöld műanyag locsolókannában. Megmártózunk a várhegy barlangjának pincehűvösében, aztán irány fölfelé az óratoronyhoz: a kétembernyi, aranyliliom-forma mutatók a középkor óta járják körkörös útjukat. Keskeny mellvédek során lépcsőzve tekintetünket fürdetjük a háztetők hússzín zsindelytengerében.

A mértani terasz-kertekben itt is, ott is keresztelői, esküvői koccintásra készül a kihuzakodott, öltönyös-nyakkendős-nagyestélyis osztrákság a harmincfokos melegben. A hajtókákon csokrocskák, a kézben pezsgőspoharak, női frizurák recsegnek a lakktól, férfifrizurák csöpögnek a zselétől. Igazi szombati hangulat. Lefelé jövet rálátunk a kávézók kis kerek asztalaira. Az egyik asztal mellől sebbel-lobbal felkerekedik egy jól megülepedett kis csapat. Idősebb úr érkezik malomkeréknyi csokorral, sietve, ő a mozgolódás kiváltója. A vőlegénynek, vőfélynek, ilyesminek kiöltözött fiatal férfi ráad egy kis kabátkát egy menyasszonynak, nyoszolyólánynak, ilyesminek kiöltözött ifjú hölgyre, akinek cizellált hajzatában innen is látni a gondosan besütött csigákat. A társaság fizet, izgatottan téblábolnak az asztalok között, elindulnak ismeretlen rendeltetésük felé. Csomópont-pillanat az ikrásodó időben: hőseink elszánták magukat valamire, kicsit késésben vannak, nagyon tudják, mit csinálnak, ám mit sem sejtenek a választott úton rájuk leselkedő veszélyekből. Persze elég, ha én gyanítom végzetüket, én, az író, a „kisisten”, aki a valószínűtlen magasból fontolgatom annak a játszmának a kimenetelét, melyben ők csak közkatonák, statiszták, ide-oda tologatott sakkfigurák.

Lackfi János új könyvei:

Halottnéző
Regény, Noran Kiadó
228 oldal, 1999 Ft

Törpe és óriás között
Gyerekversek, Móra Kiadó
61 oldal, 1490 Ft

 
 
 

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu