buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Ne tessék megijedni!


2002.03.15

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Egyesek állítólag felháborodtak azon, hogy a Móra Kiadó ifjúsági rémregény-sorozatot adott ki Vámpír könyvek címmel, s a kötetek szedése, kötése és színes borítója a Harry Potter-könyvekre emlékeztet. Nem nagyon értem, mi ezen a felháborító. Miért baj az, hogy akadt végre egy szellemes és ötletes angol írónô, akinek a könyvei érdeklik és le tudják kötni a fiatalokat? Miért lenne baj, hogy a kiadók megpróbálják kihasználni írásainak népszerűségét, és hasonló hangulatú, hasonló borítójú könyvekkel próbálják olvasásra késztetni az egyre kevesebbet olvasó fiatalokat? Vagy talán a műfajjal van probléma? Talán a rémtörténet nem való a fiataloknak? Ugyan kérem… Ezen nôttek föl. Ne feledkezzünk meg róla, hogy Hófehérkét megmérgezték, Csipkerózsikát elkábították, Jancsi és Juliska csak a boszorkány elevenen való elégetésével tudta elkerülni a kannibalizmust, Piroskát pedig úgy vágták ki a frissen lemészárolt farkas véres gyomrából. Nemecsek Ernô meghal, Huckleberry Finn-nek nem csak az egyik barátját, de annak egész családját lemészárolják, Bornemissza Gergely pedig kifejezetten hullahegyeket hagy maga mögött. Ennél rettenetesebb dolgok a Vámpír könyvekben sem történnek. A hivatásos felháborodók persze ritkán olvasnak, még ritkábban mennek moziba, viszont mélységesen el tudnak szörnyedni azon, amit egy filmrôl vagy egy könyvrôl hallanak. Valahogy így: „Én ugyan nem olvastam (vagy nem láttam), de mégiscsak felháborító, hogy…” Na, itt kell ôket leállítani. Ez a könyvsorozat ugyanis elnyerte a Brit Könyvkereskedôk Nagydíját, ami arra utal, hogy mégiscsak illene elolvasni, mielôtt véleményt mondunk
róla.

Aki pedig elolvassa, annak el kell ismernie, hogy a Móra Kiadó igen színvonalasan megírt ifjúsági regényt adott ki, amelynek mind szerzôje, mind fordítója, mind szerkesztôi kiváló munkát végeztek. A történet izgalmas és borzongató, de valahogy mégsem nyomasztó. Darren Shan egyáltalán nem halmozta öncélúan az undorító vagy szörnyű jeleneteket, az egyes kötetekben legfeljebb egy-két ijesztôbb és véresebb akcióra kerül sor. A cselekménynek megvan a saját szerkezete és logikája, a szörnyek többségérôl pedig kiderül, hogy nem is olyan rémesek. A vámpírok inkább felelôsen gondolkodó „rendkívüli ember”-ként viselkednek, mint vérszomjas szörnyetegként, a torzszülöttek barátságosak, és egy idô után az olvasó valahogy megkedveli ôket. A regények világában otthon érezzük magunkat: mai nagyvárosaink és külvárosaink jól ismert fiataljai lépnek kapcsolatra a fantasztikus filmekbôl és rémtörténetekbôl ugyancsak közismert vámpírokkal, cirkuszi torzszülöttekkel vagy más rejtélyes lényekkel, és pontosan úgy viselkednek, ahogy ezt kissé felelôtlen és kalandvágyó, de végsô soron ép erkölcsi érzékű fiataloktól elvárhatjuk. Nem hiányzik a fekete humor sem, a magam részérôl azon szórakoztam a legjobban, amikor a fôszereplôk azon gondolkoztak, milyen karácsonyi ajándékot is lehetne adni egy vámpírnak. Áldozatok természetesen vannak, enélkül nem rémtörténet a rémtörténet. A szerzô egyáltalán nem kisgyermekek számára írta regényeit, a tizenévesek azonban nyugodtan elolvashatják. Egészen biztosan több szörnyűséget láttak már a moziban, mint amennyivel e könyv fejezeteiben megismerkedhetnek.

Hogy milyen mondanivalója lehet a horror műfajához tartozó ifjúsági regénynek a fiatalok számára? Tulajdonképpen ugyanaz, mint a többi regénynek. Világunk nem olyan, amilyennek az elsô pillantásra látszik, izgalmas és olykor ijesztô titkokat rejthet, amelyeket alaposan meg kell ismernünk, mielôtt cselekedni próbálunk. Néha rettenetes választások elé kerülhetünk, de az erôs és bátor fiataloknak ekkor sem szabad lemondaniuk a barátság, a szerelem és a másokért érzett felelôsség értékeirôl. Ha jól meggondoljuk, tulajdonképpen A Pál-utcai fiúk, a Huckleberry Finn és az Egri csillagok is ugyanezt üzeni számunkra.

Darren Shan:
Rémségek cirkusza (247 oldal, 1490 Ft)
A vámpír inasa (225 oldal, 1490 Ft)
A vérszipoly (210 oldal, 1490 Ft)
Móra Kiadó

Hahner Péter

Móra Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu