buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 25, vasárnap
Lajos és Patrícia napja

Évfordulók:
1976: Eyvind Johnson halála
1977: Kós Károly halála (Kolozsvár)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Gonosz zseni, gonoszkodó unoka


2002.03.15

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Egy zseniális festô korántsem zseniális nagyapa. Ebbe a rövid mondatban összefoglalható az unoka, Marina Picasso könyvének üzenete a nagy P.P.-rôl. A mesterrôl 1937-ben született igen korrekt tanulmány írója, a francia avatgarde amerikai Madame-ja, Gertrud Stein mindehhez még hozzá teszi: a zseni akkor is zseni, amikor nem csinál semmit. Nos, P.P., a zseni, akkor sem csinál semmit, amikor unokáival nagy ritkán kegyeskedik találkozni, vagyis esze ágában sincs foglalakozni velük, ôszintén érdeklôdni életük felöl. Egy érzéketlen és gonosz öregember nyom nagy ritkán barackot a megszeppent unokák kobakjára. Egy önzô és zsugori milliomos, aki családja tagjaitól is sajnálja a pénzt. Mindebbôl az kövekezik, hogy a zseni csapnivaló nagyapa (legalább is a Picassók esetében ez így jött össze). A zseni kiszolgálására hivatott, rabszolgává lefokozott beszélô tárgyak a családtagok: orosz származású elsô felesége, Olga, aztán fia, Paulo, akit személyi titkárként használ a zseniális Pablo, no és persze az új feleség is. Ha itt fejezôdne be a recenzió, tanulságként azt írnám ide, hogy óvakodjon mindenki a zseniális nagyapáktól. No meg azt, hogy a zseni-gyanús egyének lehetôleg ne alapítsanak családot.

Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy a fenti gonosz Picassot a neurotikus unoka, Marina írta ki ilyennek magából, feltehetôen pszichiátere tanácsára. A gyerek szükségképpen jókra és rosszakra egyszerűsíti le a világot, s ha valaki, mint Picasso leányunokája tizenöt éven át cipelte magában a zűrös és sivár gyerekkor emlékét, akkor felnôttként is a sérült gyermek beszél belôle. Vádaskodik és olykor bizony gonoszkodik is. Meglehet, tudattalanul, igyekszik lerombolni nagyapja kikezdhetetlen nimbuszát. Marina, a kislány egy olyan átlagos nagyapát szeretett volna, aki az ölébe ülteti, mesél neki, s mindenét odaadja, ha unokája azt kéri tôle. Ehelyett Picassót fárasztják az unokákkal töltött percek, és ráadásul ezt nem is titkolja. A zsenialitással megvert nagypapát legkevésbé családtagjai problémái foglalkoztatták. A zsenik már csak ilyenek. Marinának és öccsének, Pablitonak nem volt szerencséje, hogy ezt az alig 160 cm-es spanyol törpét, amúgy a világ akkoriban leghíresebb festôjét kapták ki. Nem csak apja és anyja elcseszett életét varrja nagyapja nyakába a könyvíró unoka, de öccse öngyilkosságát is – és ez már azért több a sok(k)nál. A könyv végén már ô is érzi, hogy túllôtt a célon, és fordít a vádaskodás irányán: „Mostanra azonban rájöttem – azért írtam meg ezt a könyvet –, hogy nagyapánkat elrabolták tôlünk. Részei lehettünk volna az életének, ha apám, anyám, s birtokló feleségének felelôtlensége nem foszt meg minket attól a szeretettôl, amire annyira vágytunk…”

Pedig szerintem nem errôl van szó. Sokkal inkább arról, hogy Picassót nem nagypapának találta ki a Teremtô, hanem egy olyan szuverén alkotónak, akit a munkáján-művészetén kívül nem érdekelt más. Éppen ezt a magával folyton viaskodó, a képzôművészetrôl addig vallottakat alapjaiban felforgató zsenirôl szól Gertrud Stein tanulmánya, ami egy gyönyörú albumkönyvben jelent meg 31 színes Picasso-reprodukcióval. Aki kíváncsi arra, hogy ki is volt valójában ez a gonosz nagyapó, és mit adott a világnak, azt javasolom, elôbb Gertrude Stein könyvét (albumát) vegye kezébe, aztán jöhet a művészeten inneni megközelítés. Mert számunkra – akik nem vagyunk a család tagjai, unokái –, Picassóból egyedül a művészete érdekes, és nem az, hogy milyen nagypapa volt. (Csajkovszkijról is tudjuk a jereváni rádióból, hogy homoszexuális volt, mégsem ezért szeretjük.) Nem szerencsés, ha családtagok utólag revideálni akarják a művészettörténetet. Még akkor sem, ha emberileg megértjük ôket.

Gertrude Stein nem intimpistáskodik, holott neki aztán lenne mirôl. Ô, amikor könyvét papírra vetette, már majd’ harminc éve ismerte Picassót. Az amerikai írónô szigorúan a mester művészetére koncentrál, idôrendben elemzi híres (kék, rózsaszín) korszakait, útját a kubizmusig és tovább. Ráadásul nem lengi be lila művészettörténész-köd a szöveget, ugyanis némely szakértôvel ellentétben ez az amerikai nô nagyon tud írni.

Marina Picasso: Nagyapám
Etoile Kiadó
244 oldal, 1690 Ft

Gertrude Stein: Picasso
Glória Kiadó
72 oldal, 3490 Ft

Tódor János

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu