buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 3, péntek
Buda és Richárd napja

Évfordulók:
1757: Verseghy Ferenc születése (Szolnok)
1918: Hubay Miklós születése (Nagyvárad)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Ki ölte meg Kennedyt?


2002.03.15

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Amikor ilyen könyvek kerülnek a kezembe, mint Paul Aroné, amelyben 8–10 oldalas összefoglaló ismertetéseket találhatunk az Egyesült Államok történetének nagy rejtélyeirôl, legelôször azt szoktam elolvasni, mit válaszol a szerzô a címben feltett kérdésre. Ha azt, hogy minden jel szerint Lee Harvey Oswald volt a gyilkos, tettét teljesen egyedül követte el, és semmilyen összeesküvés nem állt a háttérben, akkor tudom, hogy tisztességes szerzôvel van dolgom, aki alaposan áttanulmányozta a kérdés szakirodalmát, és olyasmit is beismer, amit az emberek többsége nem fogad el. Ha viszont bonyolult feltevésekbe bocsátkozik, és sötét összeesküvéseket tár fel, akkor biztos vagyok benne, hogy felesleges elolvasni a könyvet, a szerzô vagy tájékozatlan vagy csak a pénzt akarja kivenni a zsebembôl megalapozatlan legendáival.

Paul Aron nem tartozik ez utóbbi szerzôk csoportjába. Kötete azt bizonyítja, hogy kiválóan ismeri a különbözô amerikai történelmi rejtélyek legújabb és legszínvonalasabb szakirodalmát, érdekfeszítôen és közérthetôen tolmácsolja a hírhedt esetekkel kapcsolatos különbözô álláspontokat, és ôszintén közli olvasóival, mi az, amit már több-kevesebb bizonyossággal tudni lehet, és mi az, amit még nem. Az igazi történészt ugyanis az különbözteti meg a komolytalantól, hogyha valamit még nem állapíthatunk meg teljes bizonyossággal, akkor azt az elôbbi nyíltan elismeri, az utóbbi viszont bonyolult fejtegetésekbe bocsátkozik. Nem tudjuk például, melyik szigeten szállt partra Kolumbusz, miért tüzeltek a nemzeti gárdisták a Kent Állami Egyetem diákjaira, hová tűntek a Roanoke-sziget telepesei, ki ölte meg Meriwether Lewist, miért robbant fel a Maine hadihajó, és bűnös volt-e Sacco és Vanzetti. Arra azonban már elfogadható válaszokat kaphatunk, hogy mi állt a salemi boszorkányperek hátterében, miért veszítették el a déliek a gettysburgi csatát, bűnös volt-e a Rosenberg-házaspár, és ki rabolta el a Lindbergh-bébit. És persze azt is tudjuk már, ki ölte meg Kennedyt, csak ezt sokan nem akarják elismerni, mert a legvalószínűtlenebb elméletek megalkotásával még mindig szert lehet tenni némi pénzre és hírnévre.

A Palomart Kiadó több szempontból is kiváló munkát végzett. Érdekes és sok szempontból hézagpótló művet fordított le: a kötetben elemzett több problémáról eddig még szinte semmit sem olvashattunk magyar nyelven. Kitűnô ötlet volt egy vadonatúj és aktuális interjút is készíteni a szerzôvel a magyar kiadás számára. Bár a szöveget tízen fordították, ez egyáltalán nem látszik rajta: mindvégig gördülékeny, olvasmányos és magyaros. Mindössze egyetlen egy jelentéktelen sajtóhibát találtam benne, ami igen nagy szó manapság! (Goldwater neve a 207. oldalon ismeretlen okból Goldberg formában bukkan fel.) A Palomart Kiadó vezetôi szerencsére nem követték azon kiadók eljárását, amelyek eléggé el nem ítélhetô módon a bibliográfia és a névmutató kihagyásával próbálják csökkenteni kötetük terjedelmét és a kiadás költségeit. Sôt, nem hagyták el a szerzônek a bibliográfiában felsorolt művekrôl írott kommentárjait sem. Ezért a könyv különösen hasznosnak bizonyulhat azok számára, akik szeretnének utánanézni egy-egy kérdésnek. (Az angol címeket ugyan felesleges volt magyarra fordítani.) Ráadásul a kiadónak arra is volt gondja, hogy utánanézzen, melyik említett könyvnek van magyar kiadása. Sajnos nem soknak: a több száz felsorolt mű közül még tíznek sem! Ez is azt bizonyítja, milyen hasznos lehet az efféle összefoglaló jellegű kötet. Vajon a magyar történelem megoldatlan rejtélyeirôl miért nem olvashatunk ilyen könyveket?

Talán figyelmetlen voltam, de sohasem hallottam még a Palomart Kiadóról. A gondos szerkesztôi munka miatt azonban ezután kifejezetten keresni fogom kiadványaikat, és másoknak is csak ezt javasolhatom.

Paul Aron: Megoldatlan rejtélyek az amerikai történelemben
Palamart Kiadó
249 oldal, 2800 Ft

Hahner Péter

Palamart Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu