buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 24, csütörtök
Gellért és Mercédesz napja

Évfordulók:
1896: Scott Fitzgerald születése
1910: Vas István születése (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Az est margójára


2007.05.24

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Korábban elhagyta aznap a könyvtárat, mint szokta. Valójában talán ott sem volt. A fényes tavaszt vehette észre? Ki tudja! „Máris?” „Ennyi volt mára?” – kérdezik a kijárat felé menet. Mosolyogni a legegyszerűbb és a legnehezebb dolog. Mosolygott hát rájuk és tovament. A lépcső mellett, a telefonfülkében egy elszabadult kagyló lógott a biztos semmibe. Eszébe jutott, hogy már mióta készül anyjával beszélni, de valahogy még mindig nem tette. Az aluljáró mennyezetéről zuhanó népi textíliák, mint fogva tartott vándormadarak meredtek rá. Még szerencse, hogy út nyílt előtte, s mindjárt úgy tűnhetett, hogy cél felé tart. A Lánchídon sok idegen járt-kelt. Vajon én ki vagyok – gondolta magában, miközben a babiloni zűrzavarban sodródott. A szél végül is arra serkentette, hogy szedje a lábát, mert az időjárás nem kedvez az ilyenfajta kérdéseknek. Pedig nem véletlen kísértenek, kísérnek lépten-nyomon. A híd lábánál, az irányrengeteg láttán hirtelen elbizonytalanodott, de mindjárt rámosolygott három hölgy egy óriásplakátról, szemébe hullott néhány csillag és máris ismerős lett a táj. Persze, pontosan egy évtizede járt erre először. Azóta… azóta „megtörtént” az „élet”. Legalábbis kiüresedett. A sarkon senki, odébb egy koldus, „akiben biztosan van valami, ami belőlem hiányzik” – gondolta magában, és a közelébe ment. Nem kértek egymástól semmit. Nem is néztek egymásra. A sötét kirakatok tükreit ellepték az utcakukák. Hirtelen minden kuka volt körülötte. És emlék.

„Közeledtek, távolodtok és mindez csak azért lehetséges, mert nem rajtam kívül, hanem bennem vagytok, igen, ahogy a zöld a tavaszban, nem ok-okozat, de okozottak vagytok. Nem hagyjátok magatok megérinteni, mintha a biztos végzetet adnám rátok, formátok összekúszik, ha nézni akarlak, pedig csak szagolnálak, igen, nem mondanám el senkinek, mit látok, amikor rátok gondolok, vagy hogy fekete lett ajkam, amikor a kakas megharapott? Kit érdekel már? Minket, mai embereket biztosan nem, ne féljetek! Olykor egy benzinfüst emlékeztet rátok-ból maradt rád, egy köd, egy hullagalamb a Ferenciek terén, nem ám a tarisznyások! És a sárga rózsa… nem! Ne! Még ne menj! Majdnem észrevettél! Én vagyok, emlék! Én! Én! Én, ismersz még, emlékszel rám? Vagy még, Én?”

A kukák kihúzták magukat, figyelték, hallgatták.

„Hűséges kukák! – szólt. – Ti nyíltan elárulhatnátok, de mégsem teszitek. Névtelenül hánytok majd a porlasztó belébe. Mélázó sárga, stigmázott tartály, beléd az identitásom dobom. Méghozzá azért – elárulom neked – mert sohse volt az enyém. Rám adták. És tudod, társam, az a szomorú, hogy észre sem fogják venni, hogy nincs már rajtam, hogy mást hordok. Az enyémet. Ők mindig annak fognak látni. Mert nekik mindig az leszek. Velem tán sohse találkoztak. És lám, máris lekerültem a kirakatból, más prédára szálltak a légy-felhők. Legfeljebb rövidebb lesz a halálom.”

Megállt.

„Téged nem akármilyen vas nyomott, te kecses koporsó! Méhedbe hányom minden hírét a pusztulásnak. Erős vagy, védd őket. Vigyázz, össze ne vesszenek! És fogadj magadba, ha majd visszatérek. A trón ajtaján én akarok kopogtatni.”

A fekete Duna csendjébe mártóznak a csillagok, József Attila tekint rájuk. A parton játszó kisgyermek a csillagok közt rátalált az egyre…

 
 
 

Iancu Laura

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu