buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 28, péntek
Elemér napja

Évfordulók:
1553: Michel de Montaigne születése
1835: Elias Lönrot közzétette a Kalevalát

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Móricz utolsó költeménye


2007.05.24

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Volna az elejére egy vallomásom. Talán kellett volna, de nem olvastam újra a Csibe-novellákat. Az Árvácskát sem. A dolgok így nem függenek össze, bár ha nagyon erőltetnénk, talán összeköthetők volnának. Más az író élete, más, amit és ahogyan megfogalmaz ebből, más, amit az irodalomtörténet kilúgoz belőle, megint más, amit megtart. A Barbárok volt legközelebb, arra nyitottam. Móricz mondatai, jelenetei, alakjai, mint a malomkövek. Kosztolányi mondja róla: „Így csak a természet alkot.” Ez az. Miért volna Móricz élete eltérő az irodalmától? Elég felidézni Túri Dani nőfaló mindennapjait. Író ezeket a szereplőket nem az ujjából szopja. Többnyire arról beszél, ami fontos aznap. Meg a héten, a hónapban. Az embert látja, ha szerencsés, az általános emberit emeli ki belőle. Arról nem is szólva, hogy az író többnyire a gyengék, az elesettek pártján áll, születési defekt. Ritkán figyel arra, az ideológiák mit hasznosítanak belőle. De hogy tíz dolgozatból kilenc és félben az olvasható, hogy ‘Móricz teljes mellszélességgel a proletariátus frontján’. Hát hogyne. Érdekes volna tudni, hány golyót kap ebbe a „mellszélességbe”, ha szerencsétlenségére megéri 1948-at, a Rákosi-Révai regnálás kezdeteit. Éhen halt volna-e, mint Nagy Lajos, vagy csak a szájába lépnek, mint Kassákéba.

Úgy tűnik azonban, mégis csak bever a torpedó a szende magyar irodalomtörténet vízvonala alá, és az lesz a vége, hogy akit érdekel, rádöbben, az írók (írónők), költők (költőnők) alkotóművészete nem szűzen teljesedett ki. Hogy az ember élete nem halk zsolozsmázás közepette jut a zenitre, ahonnan „feledhetetlen derűvel és emberséggel, a proletariátus iránti elkötelezettséggel tekint végig a múlton”, Az ember, a vágyak és a szenvedélyek kézen fogva ügetnek a margarétás mezőn, amit életnek, ebben az esetben (magyar) irodalomnak nevezünk. A kötet – Móricz Zsigmond utolsó szerelme – az ügetés utolsó néhányszáz méterét dolgozza fel.

Van egy írónk. Egy nagy író. Ahogy mondani szokás, a legnagyobb realista. 1879-ben születik. A Hét krajcárt 1909-ben írja (összeölel Adyval). Babits-csal szerkeszti a Nyugatot, aztán a Kelet Népét. Behozza a félfeudális falusi világot az európai nagyvárosba. A Hét krajcár előtt (1908) feleségül vesz egy vasszűzet (Holics Janka), aki komolyan betartja az egyház szexuális életre vonatkozó előírásait, de mert Móricz nem annyira, minden együttlétet hatvanszor gyón meg. Nyolc évig bírja a kettős feszítést, egyházi dogmák kontra Móricz szexuális étvágya, öngyilkos lesz. Móricz tudja, egyedül nem megy, azonnal feleségül vesz egy színésznőt. Nem szerencsés. Simonyi Mária nyolc év alatt totálisan lelakja, kicsontozza Móriczot, aki nem képes annyit keresni, amennyi az asszonynak elég volna. Ekkor már semmi nincs, munka van és pénzgondok, és az útszéliek, a garniszállók, minthogy (mint Hamar Péter idézi Móricz egyik leveléből), nőre szüksége van.

1936-ban esik be egy lány, aki fiatalka, zsengécske, bár korához képest jelentős tapasztalati háttérrel, tudja, mit mire teremtett az Úr, és elvarázsolja Móriczot. Móricz ötvenhét éves. Kicsit sok. Aki ért hozzá, aki látja az elmúló férfi mélyén zajló folyamatokat, nem nehéz. Annak sem nehéz, aki őstehetség. Márpedig Csibe-Csöre jelentős tehetségnek tűnik. Csakhogy a lány nem ír, nem olvas, nem ért semmihez, túl azon, amihez egy nő alapszinten ért, viszont a fantáziája kimeríthetetlen.

Hazudik, ahogy a csövön kifér. Megérzi, mit kell mondania ahhoz hogy folyamatosan érdekes maradjon. Ekkor belép a Pygmalion-szindróma: „teremtsünk örök vágyainknak megfelelő nőt magunknak”. És lőn. Ha Móricznak több ideje van hátra, a családi ellenállás nem nyomasztja, ha nem szívja el az összes irodalmai forrást a készülődő világháború, akár elhelyezi valami irodába, és írónőt, költőnőt, feminista frontharcost farag Csibéből, miként Babits tette Tanner Ilonkával. Írót csinálni szerelmes szívünk élő tárgyából, emberes feladat. Főleg, ha nem tud írni. De „apukát” – így nevezi az ifjú szerető Móriczot, semmi nem rettenti vissza. Írógépet vásárol neki a bérelt lakásba. Dolgoztatja. Iskolába íratja. Hivatalokat jár, kérvényez, ügyeskedik, hogy közelítse a megálmodott alakot. Egy másik réteg, az író, eközben naponta nyomja a Csibe-történeteket, és készül az egyik legnagyobb dobásra, az Árvácskára.

Hat év jut az utolsó szerelemre. Fáradt és öreg. „Elő fog állni egy fals helyzet: az öreg nevelőapa, aki féltékeny a lányára.” Nem csak a család, mindenki szívja a fogát. Ahogy Jókait, aki vénségére nyakába akasztott egy fiatal színésznőt, Móriczot se érti senki. Inkább mellénéznek, félrenéznek. A bulvár persze nem hagyja ki a lehetőséget.

Az Árvácska is másként hat, mint ötven évvel később, hiszen a szakma ismeri a körülményeket. Ami nem mindegy. Nem sokkal halála előtt azt írja a Kelet Népe egyik szerkesztői üzenetében: „Soha még úgy könyv meg nem bukott, mint az Árvácska. Nem írnak róla, nem beszélnek róla, nem veszik meg.” És ez így maradt egészen addig, amíg a fiatal szerető el nem felejtődött, a tankönyvekből ki nem került, amíg fel nem nőtt egy új korosztály. Németh László volt az egyetlen, aki valós helyi értékén kezelte az ügyet: „Csibe-Árvácska-Erzsike Móricz Zsigmond utolsó költeménye.” Hamar Péter e költemény születési körülményeit, örömét, szülési fájdalmait, más felől traumáit foglalja össze. Néhol drámaian szűkszavú, másutt fájdalmasain lírai. Csak nézünk, szegény, szegény Móricz Zsiga.

Hamar Péter: Móricz Zsigmond utolsó szerelme
Kairosz K., 2007
2800 Ft

A Könyvhétre megjelenő más Móricz kötetek:
Csibe-novellák. Holnap K., 220 oldal, 1900 Ft
Erdély 1-3. Gabo K., 1290 oldal, 5490 Ft
Fáklya volt a kezemben. In memoriam Móricz Zsigmond. Nap K., 400 oldal, 2790 Ft

Onagy Zoltán

Kairosz Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu