buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 24, hétfo
Mátyás napja

Évfordulók:
1786: Wilhelm Grimm születése (Hanau)
1811: Bessenyei György halála (Pusztakovácsi)
1836: Berzsenyi Dániel halála (Nikla)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Mit ér a nyelv, ha magyar


2007.03.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Ahol eltűnnek a politikai államhatárok, „államalkotókká” lépnek elő a nyelvek. Ők tartják meg a kultúrákat, a történelmi tudatot. Őrizők. Merítőhálók. Nemzedékről nemzedékre hagyományozott szoftverek. Bizonyítják, hogy nincs erősebb szakítószilárdságú fém a hangnál. Keményebb penge a szavaknál. Nincs olyan halászcsomó, mely jobban megtartaná a családi, a népi és a nemzeti kötelékeket, mint az a nyelv, amit a kisded hall maga fölött: az ő szülőjének, nevelőjének a nyelve, a más nyelvekkel fölcserélhetetlen hangi részecskék összessége.

Az anyanyelv merítőháló. Sok ezer éves üzeneteket hoz a felszínre. Időbeli utazás. Őshaza.

Az érzelmi és a művészeti megismerés eszköze. A metafizikus tartalmak hordozója. Több mint kommunikáció. Egyszeri és egyedi. Megismételhetetlen. S épp ezért, maga a nyelv beolvaszthatatlan. Globális érték. Az egységesült Európa minden egyes népének, nemzetének aranyrészvénye. Az egymással szövetkező népek egyensúlya.

A nyelvek jelentősége épp a politikai és gazdasági egységesülés időszakában sokszorozódik:
a nemzet, mely nem erősíti meg magát saját nyelvében, az nem engedheti magához a nyelveket. A nép, mely feladja az egyediségét, nem épülhet bele semmilyen integrációba. Az Európai Unió a sokarcúság uniója, nem az arcnélküliek egyesülése. Szabadabb, közvetlenebb, s épp ezért magasabb rendű népiség. A saját nyelv, saját kultúra kiteljesedése, mely ha nincs: egyensúlyvesztés. Billenékenység. Amorf állapot, melynek nincsenek szabad vegyértékei. A nyelvét, kultúráját vesztett népnek nincs kötése. Alkalmatlan bármilyen egyesülésre. A lét csak dadogás. A tudat üres, kivilágított kirakat. A nép nem nép. Az egyén csak egyed, mert az anyanyelv nem csak fogalmi rendszer. Nemcsak logika. Benne rózsállik a születés előtti misztérium, a teljes genezis. Az a nép beolvad, elvész, amely elveszti anyanyelvének egyszeriségéből adódó géniuszát, mert leszakadnak róla a nyelvben őrzött történelmi időrétegek. A korról korra megtapadó érzelmi tapasztalatok. Mert minden nyelv anyanyelv. Minden nép kiválasztott nép. A mindinkább egységesülő világban minden nyelv az emberiség közös kultúrkincse, mit az egyesülésbe vinni kell, nem elhagyni.

Védeni kell, nem gyöngíteni. Az anyanyelv infrastruktúráit: rádiót, tévét, színházat, mozit,
a könyvkiadást épp akkor kell erősíteni, amikor megszűnőben vannak, amikor átjárhatóvá válnak a politikai, gazdasági országhatárok. Amikor Budapest üzleti negyedei hosszán alig találni magyar nyelvű feliratokat, akkor kell a tanítónak a magyar nyelvet fokozottabban megszerettetni. A gimnáziumokban műveltetni. A újságírás nyelvét vigyázni. Anyanyelvünket nem privatizálni. Saját nyelvünkben kell az eddiginél sokkalta jobban megerősödni, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásból ne önfeláldozás, ne egyensúlyvesztés legyen, hanem igazi egyensúly.

Legutóbb megjelent kötete:
Hármas könyv
Összegyűjtött versek
C·E·T Belvárosi Kiadó
2007, 677 oldal, ármegjelölés nélkül

Mezei András

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu