buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A legnagyobb hatással...


2007.01.26

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Megkérdeztük azokat az irodalomkritikus szerzőinket, akiknek rendszeresen jelennek meg recenzióik, kritikáik lapunkban, hogy az elmúlt évben megjelent könyvek közül melyik volt rá a legnagyobb hatással – bármilyen műfajú, bármely nyelven kiadott könyvet választhattak. Az alábbi válaszok érkeztek
 

Bedecs László · A legfontosabb könyvem Borbély Szilárd Halotti pompa (Kalligram Kiadó) című verseskötetének bővített kiadása volt, mely lenyűgözött az emberi gonoszság és ártatlanság együttjárásának fájdalmas felismerésével és misztikus, titokzatos, mégis minden elemében mai nyelvével.

Bombitz Attila · Miután tizenkét várakozással teli év telt el kedvenc szerzőm, Christoph Ransmayr új és nagyszabású, a világot újra elbeszélni kész könyvének megjelenéséig, számomra a 2006-os év feltétlenül a Der fliegende Berg (A repülő hegy) éve; a regény két testvér tibeti hegymászását és ír gyermekkorát meséli el légtiszta emelkedettségben, verseposzi nagyságrendben – remélhetőleg és mihamarabb magyarul is!

Ekler Andrea · Az elmúlt keserű, fájdalmas, értékválsággal áthatott „jubileumi” esztendő után, ahhoz kapcsolódva, egyben annak ellensúlyaként választottam egy szépséggel, erővel, tartással, méltósággal telített, drámaisága mellett is felemelő kötetet, Nagy Gáspár – Kiss Iván: 1956 fénylő arcai című könyvét (Püski Kiadó), amelyben morál és esztétikum a legtermészetesebben, nem öncélúan és nem is hatásvadászat céljából egyesül.

Elek Tibor · Sigmond István: Varjúszerenád (Irodalmi Jelen · Alexandra Kiadó) · Komoly írói teljesítmény, riasztóan felkavaró, mégis (vagy ezért is) szép alkotás.

Erős Kinga · Földényi F. László: Berlin sűrűjében (Kalligram Kiadó) · Földényi esszéinek a háború utáni német öngyűlölet éppolyan fontos témája, mint annak vizsgálata, hogy milyen nem fasiszta gyökerei vannak a harmincas-negyvenes évek német festészetének, építészetének, irodalmának és színházának; alapos tárgyi ismerete, szemlélődő elbeszélésmódja, nyelvhasználatának megragadó képisége, érzékeny esszéírói pozíciója maradandó olvasmányélménnyé tette kötetét.

Fekete J. József · Maria Janion: A vámpír. Szimbolikus biográfia (Európa Kiadó) · Példaértékű irodalomtörténeti tárgyú dolgozat, amelynek szerzője teljes kulturális horizontját bejáratja olvasójával, az interdiszciplináris vizsgálódás olyan mintáját adva ezáltal, amely tökéletes átjárhatóságot hoz létre a tudományosság és a népszerű ismeretterjesztés között, tiszteletet parancsoló illusztrációs és jegyzetanyaga a szemléltető irodalmi szemelvényekkel együtt megteremti a nyugodt olvasás előfeltételét, nem kell folyton a könyvespolchoz vagy a könyvtárba rohanni, amire szükség lehet, benne van a kötetben.

Füzi László · Az „egy könyves” kérdésekre adandó válaszok mindig veszélyeket rejtenek magukban, de csak addig, amíg az éves könyvfolyamot szét nem szedjük könyvekre – ha így teszünk, akkor a fontos könyvek azonnal megmutatják magukat, úgy, mint most nekem Sándor Iván Követés című regénye. (Az egy mondaton felül az adatok: (Sándor Iván: Követés · Kalligram Kiadó)

Koncz Tamás · Jónás Tamás: Kiszámítható józanság (Magvető Kiadó) · Azért választottam a Kiszámítható józanságot, mert játékos, megrendítő és tényleg józan, s van benne valami József Attila-i gyerekes kíméletlenség is; nem hamis, kevés benne a felesleg; szóval erős kötet, hatott rám.

Radics Viktória · Nekem Barnás Ferenc „A kilencedik” című regénye (Magvető Kiadó) jelentette a legtöbbet, mert titokzatos módon (amit én azért a kritikámban megpróbáltam megfejteni) meggyőzött a neurózis esztétikai kezelhetőségéről, mely terápiát szeretettel ajánlok minden neurotikusan tehetséges alkotótársnak és gyötrött életolvasónak.

Szabó Tibor · Szávai Géza: Aletta bárkája (Pont Kiadó) · Az Aletta karakterábrázolása, elbeszélésmódja a mindenkiben meglévő, de rejtegetett/szégyellt (mert nyers és illetlen) ösztönvilágot teszi láthatóvá olvasója számára. Az ilyen regényt szeretem – ami belemar a húsba.

Szőke Katalin · Vaszilij Akszjonov: Volterjánosok és volterjankák (Európa Kiadó) · Noha a regény kissé terjengős, túlságosan kimódolt, fordítója Soproni András azonban olyan teljesítményt nyújtott a nem létező 18. századi orosz nyelv magyarra való átültetésével, ami feljogosít arra, hogy az utóbbi időszak egyik legkiválóbb fordításának tartsam.

Tarján Tamás · 2006-ban őszintén örültem Szabó Szilárd a Révai Digitális Kiadó által jegyzett, valójában magánakcióként megjelentetett, A gésa útja című, kilencven oldalas eposztrilógiájának (vajon a tiszteletpéldányo-kon kívül hány talált gazdára? Hányan tudnak róla?): a költő, műfordító, kötetbe gyűjtött Tandori-tanulmányok negyvenéves szerzője fölényesen biztos, vadul lüktető, regényes verseléssel keveri az életrajziságot és a fikciót, s hív test és lélek olyan útjára, melyen a megpróbáltatások az előre elképzelhetőt jócskán felülmúlják.

Tóth Ákos · Kiss Anna: Az éden íze (Kortárs Kiadó) · A nyár vége felé véletlenül került kezembe ez a kötet, mely hosszú idő óta először lepett meg magabiztosságával, szépségével, nagy terveivel. Kiss Anna türelemmel és több évtizedes alázattal gyakorolt mesterségének újabb állomása elsősorban versgobelin-készítői képességeiről győzött meg: figyeltem, ahogyan ritka biztos kézzel vezeti végig a Dáriak kvázi-családtörténetének színes fonalát, egy szál-hiba nélkül.

Vasy Géza · Az elmúlt évben főleg Illyés Gyula munkásságával foglalkoztam.1956-ra emlékezve hozzá is köthető a Lengyel tollal a magyar októberről (Magyar Napló Kiadó) című könyv, amely a két nép hagyományos barátsága mellett szemléletesen bizonyítja forradalmunk világirodalmi és történelmi jelentőségét.

Vincze Ferenc · Nagy Koppány Zsolt: Jozefár úr, avagy a regénykedés (Irodalmi Jelen – Alexandra Kiadó) · Regény a kortárs magyar prózáról: a szerző bemutatja, mit tud és mit nem a gyakran öncélú prózairodalmunk, s nem utolsó sorban a regény paródiája az irodalomelmélet meghatározta szerzőknek és műveknek.

És végül a lapszerkesztő Pécsi Györgyié: Andrzej Stasiuk: Utazás Babadagba (Magvető Kiadó) · Szerelmes földrajz Európa dél-keleti régiójáról, annak hangulatát, metafizikáját, melankóliáját próbálja megérteni.

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu