buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Amiből soha nincs elég


2006.06.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Ha angolul is olvas az ember, jó pénzügyi szakkönyvet sokat talál - magam is több tucatot olvastam már. Igazán jó pénzügyi ismeretterjesztő művet viszont csak egészen keveset.

Egy kezemen megszámolhatom, eddig hánnyal hozott össze a szerencse, és főképp a szerző tehetsége. Köztük van Jaksity könyve. Kőkemény szakmai tartalmát a kellemes előadásmódja teszi a laikus számára is olvasmányossá. Olvastán mind erősebb bennünk az érzés, hogy nagyon jó lehet ezzel az emberrel ezekről a témákról beszélgetni. A könyv a befektetéssel kapcsolatos pénzügyeknek és az azokban való viselkedésünk különböző szaktudományok szerinti elemzésének egész univerzumába ad több-kevesebb bepillantást. Ettől rendkívül tanulságos és színes. Azt is el kell azonban mondanunk róla, hogy – éppen mert rengeteget markol – nem minden témáról, amelyet felvillant, ad alapos képet, és főként könnyen követhető elemzést. Nemegyszer reánk hagyja, hogy gondolkodással, vagy utána-olvasással magunk töltsük ki magunknak a megértést zavaró hézagokat.

A globalizált világgazdaság eljövetelével, kegyetlenül bonyolult lett a pénz világa. A történések világosan mutatják, hogy még azok sem képesek akárcsak minden fontosabb részletükben átlátni, és főként nem irányításuk alatt tartani a folyamatokat és az eseményeket, akiknek pedig ez lenne a tanult mesterségük, feladatuk. Döbbenetes gyorsasággal bővül a pénzügyi termékek választéka is, ami nyereséget hozó lehetőségeket kínál a hozzáértőknek, ám új veszélyeket teremt az e téren kevésbé járatosaknak. Ugyanakkor, a pénzpiacok természetének és működésük sajátosságának ismerete ma már nélkülözhetetlen tudás. A bőrünkön érezzük ezt még magánemberként is. A mai világban létfontosságú, hogy legyenek megtakarításaink, az előbbrelépéshez, a nagyobb kiadások fedezeteként, s szintúgy tartalékul vészhelyzetekre. Nem kevésbé létfontosságú, hogy menedzselni is tudjuk a megtakarításainkat, úgy választani hozzájuk a befektetési módokat és eszközöket, hogy lehetőleg gyarapodjék, de legalább megmaradjon az értékük. Ehhez viszont jól kell ismernünk a pénz világának természetét, rendszerét, működési módját, hiszen a csapdák itt gyakoriak és változatosak, az elkövetett hibákra nagyon csúnyán ráfizethetünk, és meg kell értenünk, hogy a bukás veszélyeinek túlnyomó hányadától csak a saját tudásunk védhet meg. S mindez ugyanúgy érvényes akkor is, ha pénzhez akarunk jutni a piacon.

Jaksity György kitűnő műve ezeknek a dolgoknak a működésébe, alapvető sajátosságaiba és szabályaiba ad betekintést. Ő igazán jól ismeri mindezt, hiszen a honi pénzvilágban a rendszerváltás, és az azóta bekövetkezett fejlődés egyik kiemelkedő szereplője és alakítója. Amint itt mondja, könyvében a szakmai munkája és kutatásai első másfél évtizedének tapasztalatait összegzi. Üzleti tevékenységében ő elsősorban a tőzsde és a befektetési szolgáltatások szakembere, a Budapesti Értéktőzsde újbóli létrehozóinak egyike, s a közelmúltig annak elnöke is volt. Művének célkeresztjében is nagyrészt ezek a piaci területek állnak. Vonzerejéhez nagyban hozzájárul, hogy a látásmódja és mondanivalója az aktív, vezénylő tábornoké. Az a fajta lehet, aki nappal küzd, este papírra veti a gondolatait és elemzéseit. Itt igen jó elméleti alapokra helyezett gyakorlati áttekintést ad a pénzpiacok működéséről, az ügyletek és az azokhoz kialakítandó döntések stratégiai és taktikai szempontjairól és megfontolásairól, az ezeket szolgáló elemzésekről. És aki ismeri e területet, igazolhatja: a megállapításai helytállóak, már amennyire a dolgok sokarcú, volatilis természete itt egyáltalán feltárható.

Alapozásként a pénz gazdaságtörténetének rövid összegezésével indít. Ezt követően bemutatja, hogy a tudomány mai állása szerint, egyrészt makro-, másrészt mikrogazdasági szempontból mit tudunk a pénzpiacokról és azok működéséről. Ezt követi a mai harctér, a harci műveletek és tapasztalatok elemzése, a pénzpiacoknak, azok sajátos szektorainak, a különféle szereplőiknek, valamint a termékeiknek a bemutatása.

A pénzpiacok viselkedésében, ügyleteik alakulásában nagy szerepe van a pszichológiai tényezőknek. A negyedik részben Jaksity is a pszichológia, a döntéselmélet és a játékelmélet területeire vezet bennünket – utóbbi nem játékról, hanem a harci stratégiákról szól. S amint a 20. század kiemelkedő fizikusai közül oly sokan fordultak a filozófia felé, ezt teszi ő is műve záró részében. Ide elsősorban azoknak érdemes követniük, akiket érdekelnek a színvonalas szellemi kalandok, és fejtegetései nyomán maguk is szívesen gondolják végig a dolgok közötti mélyebb kapcsolatokat. Mindaz viszont, amit az előzőekben a pénzről és a pénzpiacok világáról elmond, szó szerint olyannyira érdekes, hogy minden bizonnyal beteljesíti a szerző szavait: „Abban bízom, hogy a könyv elolvasása után az olvasó feltartóztathatatlan késztetést fog érezni, hogy utána-olvasson minél több felmerült témának, kérdésnek, érdekelni kezdje a pénz izgalmas világa, jobban értse az ott zajló folyamatokat és nem utolsó sorban hasznára váljanak ezek az ismeretek saját pénzügyi döntéseiben”.

Jaksity György: A pénz könnyelmű természete
Alinea Kiadó, 2005
átdolgozott és rövidített kiadás
400 oldal, 2900 Ft

 
 
 

dr. Osman Péter

Alinea Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu