buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 24, csütörtök
Gellért és Mercédesz napja

Évfordulók:
1896: Scott Fitzgerald születése
1910: Vas István születése (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Gyűjtők könyve


2005.02.10

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Két igen szép és érdekes könyv, amelyek jelentős segítséget adnak ahhoz, hogy sikeres gyűjtők, ill. befektetők legyünk a szecessziós alkotások, valamint a divatékszerek világában. A befektetési eszközök mai világa szó szerint szédítően sokrétű, változatos. Olyan labirintus, amelyben nagyon sok út vezet a nyereséghez, annak különböző nagyságrendjeihez, de legalább ennyi a veszteségek különféle szakadékaihoz. Ismerjük a folyamatot, amely a megfelelő hitelesítő jegyekkel ellátott papírfecniket az arannyal egyenértékű pénzzé tette, amint azokat a történéseket is, amelyek során a papírpénznek ez a ráruházott értéke látványosan omlott össze.
 

A bankjegyek gazdasági értékét a kibocsátójuk ereje teremti meg és szavatolja, akárcsak a napjainkban fizetőeszközként kibocsátott egyéb pénzhelyettesítőkét. Ha meggyengül, netán borul a kibocsátó, követi ezt a pénze is. A részvények és egyéb vállalati értékpapírok piaci értékét is a mögöttük álló cég gazdasági ereje adja.

Ezzel szemben a kincsképző eszközök jelentős hányadának a pénzbeni értékét az teremti meg, hogy gyűjtők akarják megszerezni azokat, és hajlandóak fizetni értük – szabatosabban kifejezve, a gyűjtők részéről folyamatos, fizetőképes kereslet van reájuk, ami likvid árucikké teszi őket. Az ilyen dolgok értékét létrehozó és alakító mechanizmusnak további fontos része, hogy a gyűjtők érdeklődése csak olyan tárgyakat tesz kincsképző eszközzé, amelyekből korlátozott a kínálat, és minél korlátozottabb, annál kívánatosabbá, annál értékesebb trófeává emeli azokat. Buborékok itt is kialakulhatnak, de ettől eltekintve a jelentős kereslet, és a vele szembenálló korlátozott kínálat többé-kevésbé stabil, gyakorta pedig emelkedő tendenciát biztosít a kérdéses tárgyak árának. Éppen ezért alkalmasak arra, hogy ne csak a gyűjtés kultikus tárgyai legyenek, hanem befektetési eszközök is.

A hozzáértők jól tudják, hogy a műkincsek kiemelkedően fontos helyet foglalnak el a kincsképző eszközök sorában. A kívülállók erre a leginkább akkor figyelnek fel, midőn híre megy, hogy egy-egy műtárgyért szenzációsan magas összeget fizettek egy aukción. Tény, hogy néha az aukción fizetett összeg nagyságát a gyűjtőszenvedély, a licitben megvalósuló párbaj heve is alakítja, ám a főszabály mindenképpen az, hogy benne a befektetők értékítélete fejeződik ki. A műkincsek múltban született kategóriáihoz tartozó eredeti tárgyak száma többé nem is gyarapodik, sőt csökken – hiszen többé nem születnek eredeti 18. századi bútorok, impresszionista festmények, vagy éppen a szecesszió alkotásai, így a kereslet felfelé hajtja az áraikat. Természetesen a nagyobb nyereség elérésének esélye és a befektetés nagyobb kockázata itt is törvényszerűen jár együtt, a nagy választékban pedig gyakorlatilag minden befektetési stratégiához található annak megfelelő volatilitású tárgy-típus.

Érdemes itt kiemelni két fontos jellemzőt. A kereslet és vele az árak alakulásában e területen különösen nagy szerepe lehet a befektetők között érvényesülő csordaszellemnek – például abban, hogy igazán még be nem futott irányzatok, alkotók közül melyeket kapnak fel. A tárgyak magas piaci értékét pedig nemritkán kizárólag az adja, hogy keresett művésztől származnak. Különösen a 20. századi művészet szolgál sok példával erre – s nem tévedünk, ha ebben azt is látjuk, mekkora hatalma van e piacon a kitűnően végzett marketingnek.

A műalkotások birtoklásának nagyon jelentős a presztizs növelő funkciója is. A legfelfuvalkodottabb újgazdag sem tenné ki vendégfogadó termei falára bankszámlája egyenlegét, vagy a letéti igazolásait – a berendezésben látható műkincsek, a viselt ékszerek viszont hangsúlyosan hirdetik a gazdagságot, tanúsítják a sikert, és birtokosuk kifinomult ízlését (ha nincs is neki!). Az pedig már bonusz, hogy jó ízlésű embernek mindettől függetlenül is nagy öröm, ha nemes alkotásokkal veheti körül magát.

A Helikon Kiadó most a befektetések területe felől nézve is igen izgalmas sorozatot indított Gyűjtők Könyve összefoglaló címmel. Két kötet jelent meg eddig, és olyan műalkotásokat, tárgyakat mutatnak be, amelyek a gyűjtők áhított vadászzsákmányai – tehát ennek köszönhetően jó eséllyel alkalmas befektetési eszközök is. A kötetek így útmutatóul, sőt kézikönyvként is szolgálhatnak mindazoknak, akik üzleti szándékkal lépnek e tárgyak piacára, vagy csak éppen venni vagy eladni akarnak egy-egy szép darabot. Nagy örömet okozhatnak azoknak is, akik a szépséget önmagáért szeretik, akik kedvelik a szép tárgyakat, még ha – akár beállítottságuk folytán, akár pénzügyi okok miatt – sem a gyűjtők, sem a befektetők sorába nem szándékoznak beállni. Az ízlések ugyan sokfélék, de aligha lesz valaki, akit ez a Szecesszió album ne a szépség csodáinak gazdag tárházaként ragadna meg, vagy ne találná buján izgalmasnak a divatékszereknek a másik albumban elétáruló, káprázatosan sokszínű világát.

Azoknak, akiknek a szép itt érdekkel tetszik, a Szecesszió kötet több mint 1000 műtárgyat mutat be a Bútorok, Textíliák, Üveg, Kerámia, Ékszerek, Ezüst- és fémtárgyak, Plakátok és grafikák kategóriákban, pontos leírással, sok háttér információval, művészettörténeti betájolással, piaci árakkal, és a gyűjtőknek szóló tanácsokkal. Divatékszerek: a mondottak mellett fontos funkciójuk, hogy igen látványos, s ezért nagyhatású presztizshordozóul is szolgálnak. A róluk szóló kötet megismertet egy nagyobb tanulmányban a bizsu történetével, majd egy sor kiemelkedő alkotó portréjával, és több mint 1500 darabot mutat be, szintén a gyűjtőknek és befektetőknek szóló részletes információkkal.

Judith Miller: Szecesszió; Divatékszerek
Gyűjtők Könyve sorozat
Helikon Kiadó
kötetenként 240 oldal, 5990 Ft

 
 
 

dr. Osman Péter

Helikon Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu