buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 30, szerda
Jeromos napja

Évfordulók:
1452: Megjelent az első nyomtatott könyv: Johann Gutenberg Bibliája
1859: Benedek Elek születése (Kisbacon)
1928: Elie Wiesel születése (Máramarossziget)
1990: Patrick Victor Martindale White halála
2005: A Népmese Napja
2006: Sütő András halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Alkatok titka


2005.02.10

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Baán Tibor költő, esszéíró, eddig megjelent verskötetei: Madárház (1995), Alvilági anziksz (1999), Az egység álma (2000), Szentély (2002), Lombhullató idő (Válogatott és új versek. 2003.) Az 1988 és 2003 között publikált esszéket és tanulmányokat tartalmazó új könyvének címe: Szerepválaszok.
Tudatos, értékeket és égtájakat kereső szemlélettel főleg az árnyékba szorított költőkről szól.

Könyvének első, Értékeink nyomában című fejezetében nyitányként olvasható a Pilinszky és Toldalagi című tanulmány, amelyet Határ Győző „eredeti meglátású, merész tanulmány”-nak nevezett. Baán Tibornak érdemi szava van Csorba Győző, Jánosy István, Rába György, valamint az Eszmeváltó című fejezet bizonysága szerint Fodor András, Orbán Ottó, Parancs János, Csokits János művészetéről is. A Szerepválaszok című esszécsokor Károly Amy, Czigány György, Takács Zsuzsa, Döbrentei Kornél, Nagy Gáspár költészetének értékeit tudatosítja. A könyv- és fejezetcímet adó Szerepválaszok fejezetben, a Baka István kivételes jelentőségű költészetét analizáló két ikertanulmány nagyszerű esszéírói teljesítmény. Az Önmeghatározás fejezet rövidebb írások foglalata. A Hules Béla, Gutai Magda, Mezey Katalin, Kemsei István, Villányi László, Ferencz Győző költészetét átvilágító, értő írások meggyőzően bizonyítják: az úgynevezett kismesterek is nagy tanítók lehetnek.

A szerzőt különös erővel megérintő újholdasok lírája értékelméleti és szemléleti kiindulópontot jelent. Költészetük a „pokol és a menny közé szorított köztes helyen”, a földön játszódik, ahol egyetlen pillanatra se szabadulhatunk az egzisztenciális választás felelősségétől. Példaképei tudják, sorsunkkal nálunk hatalmasabb erők rendelkeznek, de jellemünk, szabad akaratunk, választásunk szellemi-lelki minőségünktől függ. (Nemes Nagy Ágnes: Kettős világban: „Hazám: a lét – de benne ring a mérték”)

Baán Tibor Babits, Rónay, Pilinszky és Németh László nyomán érzi: csak az irgalom segíthet, amikor a kívülről irányított emberek sokasága világproblémát okoz, amikor a pénz-diktatúra és az általa vezényelt média-gólem uralkodik, és korunk hőse a rudus, a faragatlan, a bunkó, a végletekig manipulálható kreatúra: „gyermeküket, nemüket, fajukat / és mindenüket megtagadó lények / póklábakon egyensúlyozva. / nyáladzanak senkiért, semmiért?” (Pilinszky János: Infernó)

Az írástudók felelősségével vizsgálódik, az alkotó személyiség írásait valamiféle grafikonnak tekinti, amelyből felfejthető a személyiség titka, az a dimenzió, ahol a tudatunk sorssá válik...

Elembertelenedett világunkban a lélek megtagadásával az irodalom elveszíti igazi hivatását: „nemes (vagy inkább nemtelen) játékká aljasul”. A hiteles alkotók őszinteségük erejével fényeket gyújtanak a labirintusban, hogy elgondolkozzunk az ember földi és égi rendeltetésén.

Jelenkorunk irodalmának oktrojált értékrendje elszomorító. Lengyel Balázs írja, hogy igazi kritikus az, akinek „népe” van, akit felfedez. Baán Tibor nem kritikus, hiányzik belőle a bíráló, ítélkező attitűd. Költői szemmel vizsgálja választott alkotók műveit. Esszéírását világos, elegáns stílus, a megidézett írók és költők egyéni láttatása, finom, sosem sértő, inkább megerősítő irónia jellemzi. Az elutasító-elidegenítő iróniával szemben az affirmatív irónia természetét fürkészi, léleknemesítő változatait alkalmazza.

Legmélyebben az alkotó személyiség rejtvénye, az alkat titka izgatja. Szempontjaival a stílus mélységeibe, a stílus élő, lüktető szívébe kalauzolja az olvasót. Az esszéíró rejtekező, homályoszlató költő, aki árnyékban, homályban marad. A Szerepválaszok szerzője mások értékeit sikeresen tudatosítja, ideje lenne érdemben átvilágítani, illőn értékelni a költő és esszéíró Baán Tibor hozadékát is.

Baán Tibor: Szerepválaszok. Esszék és tanulmányok 1988-2003
Orpheusz Könyvek
246 oldal, 1900 Ft

 
 
 

Cs. Varga István

Orpheusz Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu