2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Vasspoét hetyke versei


2005.02.10

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Furcsa kiadvány Vass Tibor tavaly karácsonyi könyve. Úgy tűnik ugyanis, hogy a közepénél kezdődik, és jobbra is, meg balra is olvasható, de mégsem ott kezdődik, mert balra haladva csak negyvenhét oldala van a tömbnek, jobbfelé meg százkét oldalt lapozhatunk. Ez az eltolódott origó se igazán belső címoldal, hanem egyfelől mintha a szennycím lenne, másfelől meg az impresszumot és a fülszöveget tartalmazza.

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a könyv nem olvasható a hagyományos módon, hanem a gerincének vízszintesen kell állnia az olvasási síkunkkal szemben, és így nem jobbra-balra, hanem föl-le kell lapoznunk benne, hogy elolvashassuk az 1–2–3 hasábba tördelt szövegeket, végleg elbizonytalanodunk az olvasási stratégiát illetően. Az már meg sem lep, hogy a kötetben megjelennek Kun Marcella írásai, akiről a beavatottak tudják, hogy Vass Tibor animája, női fele, társszerkesztő-kompilálója, egyszerűbben mondva alakmása, alteregója, végső soron hamismása. Végtére kiderül, hogy tulajdonképpen majdhogynem egy hagyományos szerkezetű kötettel állunk szemben, amivel a szerzőnek mégis sikerült meglepnie bennünket, ugyanúgy, mint verseivel.

Régtől fogva tudjuk, Vass Tibor költészete elválaszthatatlan a magánéletének beirodalmazásától, bevallásai során szinte bármiből élményközpontot képes építeni, amit aztán részleteiben végigjár és rondószerűen ismétel. A versek állandó, és a ciklusok között szabadon átjáró motívumok köré szerveződnek, olyanok köré, mint a testes nő, aki megértő, Zinocska, aki titok, a gyömöszölő nő, aki leplezetlenül sexéhes, a bogácsi ember, aki megrökönyítő, a kocsmabolt, a reuma-kórház, a nyári lak, a család, a kedvenc háziállatok, s maga a versírás…

A versírást technológiai eljárásként éltető módszere elvégzendő feladatként tematizálódik, ami során a szerzőnek többször bele kell köpnie a tenyerébe. A versírás munkaként, szakmaként, foglalkozásként való kezelése egyben a vers (és a költészet) szentségének trónfosztása, és a költészet depoetizálása, ami mögött azonban véresen komoly és tüzetesen átgondolt alkotói elszántság működik, amelynek fő stilisztikai eszköze a lüktető ritmust adó ismétlés, az irónia, a humor, a szójáték, az elírások, az áthallások, a torzítások és ferdítések. A képzőművészet által ihletett versei látványosan és hangzatosan nyomatékosítják Vass eredetiségét, felismerhetően vasstiboros marad, és már-már megszokjuk a formát, amikor kiderül, hogy Vass Tibor tovább képes fokozni a bevallás és az önkommentár meglelt poétikai alakzatait, és a nyelvi struktúra mellett a verskép tördelési textúrájának újbóli megújítására is van ötlete. Nehéz lenne összeszámolni, hány magyar költő sorait, szófordulatait parafrazeálja Vass Tibor a verseiben, de azt mindig úgy teszi, hogy felismerhető legyen az áthallás, utána azonban rögtön szóviccbe, hahotába fordítja a megszólítást, jelezvén, hogy a költőelődöket magához emelve, játszótársakat talált, akikkel együtt riszálhat az irodalmi focipályán. (Hogy itt is legyen egy kontraferis áthallás.) Vass Tibor nagyon jól mutat a pályán, cselei mindig látványosak és lelkesítők, ugyanakkor a csecseit legyezgető Kun Marcella is kivívja a közönség hódolatát. „Egy Kun Marcella-írás a világon a legjobb, amihez férfi felvett nadrágban hozzájuthat.” – írja a szerző Pratek Kamilla tollával, miután Marcella már kifejezte hódolatát a beirodalmazó költő előtt, és igazuk van (egyőjüknek) – ömlik a szöveg a laptopból, a versírási módszer teljesen átlátható, unalmasnak kellene végtére lenniük ezeknek a hosszúversekből összeálló hosszú ciklusoknak, de unalomról, elpilledésről szó se eshet, az olvasó kényelmesen befészkeli magát vasspoét versvilágába, és hedonista élvhajhászként ízlelgeti e depoetizált poétikus világ gyümölcseit.

Vass Tibor: Bevallás garnitúra
Orpheusz Kiadó
149. oldal, 1500 Ft

 
 
 

Fekete J. József

Orpheusz Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu