buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 25, vasárnap
Lajos és Patrícia napja

Évfordulók:
1976: Eyvind Johnson halála
1977: Kós Károly halála (Kolozsvár)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Angol regény


2005.02.10

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Trógerek klubja az a típusú könyv, amit az emberek általában hosszabb utazás vagy nyaralás közben olvasnak. Könnyen befogadható, kissé sablonos szöveg – amolyan igazi, átlagos regény, amelyben a vonzó és kihívó nők bőre „makulátlan tökéletességű”, a szerető végigsimít a „férfi borostás állán”, a férjek pedig unalmasak és állandóan fáradtak, s látszólag éjt nappallá téve csak a szakszervezet ügyeivel foglalkoznak. Jonathan Coe könyve tisztességgel és rutinnal elkészített munka. Két-három nap alatt átrághatjuk magunkat, különösebb problémák és izgalmak nélkül.

Van azonban egy-két olyan oldal, (sajnos tényleg nem több) a Trógerek klubjában, amire a fent leírtak nem vonatkoznak. Ezekben a felvillanásokban nyilatkozik meg Coe általában gondosan eltitkolt tehetsége. Az intim történetek, párbeszédek, élethelyzetek álmosító zsongása után, mint egy nagy pofon, időnként sokkolóan reális, friss és durva jelenet következik. A regény kereteit nagy ívű retrospekció hozza létre – két kamasz, Sophie és Patrick múltba tekintése. Megpróbálják elképzelni anyáik és apáik idejét, az ő világukat.

Az ifjak egy berlini toronyétterem forgó üvegkupolájában vacsoráznak együtt. Szüleik – Philip Chase és Lois Trotter – fiatal korukban futólag találkoztak (huszonkilenc éve), ők pedig először látják egymást életükben. Mi sem természetesebb hát, hogy Sophie családja teljes történetét elmeséli Philipnek, mégpedig különböző szereplők (a családtagok és közeli ismerősök) szemszögéből, nem feledkezve meg a korabeli Anglia és belpolitikai helyzet ábrázolásáról sem. „Hát akkor tarts velem, Patrick – kezdi beszámolóját színpadiasan – Induljunk el visszafelé. Vissza az időben, egészen a kezdetekig. Egy olyan országba, amit valószínűleg egyikünk sem ismerne fel. Anglia, 1973-ban”. Hűha, szinte halljuk a varázsszőnyeg suhogását; Jonathan Coe elég erőltetett megoldást választott az idősíkok közötti váltásra.

Tehát Anglia, 1973, Birningham iparvárosa. Mocskos idők. Az állandósult sztrájkok és tüntetések, a legvéresebb IRA-merényletek korszaka, amikor a rasszizmus és a katolikus írek iránt érzett gyűlölet szinte teljesen eluralja az Egyesült Királyságot. Kispolgári idők – a politizálás életformát és szórakozást jelent a középosztály számára. Divat a szakszervezeti gyűlések (na meg a sörözők) látogatása és a bőr könyökvédős barna zakók viselete. Egyáltalán, a barna szín önmagában is meghatározó– barnák az autók, nikotintól barnák a kocsmák falai –monokróm, jellegtelen a világ. Valamiféle ólmos nyugalom telepszik a város lakóira. A kamaszok élete persze ekkor sem tér el nagyon a mindenkori mintától – lázadnak (ami ellen éppen lehet), általuk progresszívnak vélt zenékért rajonganak (Clash, Pink Floyd, Bob Marley) gondolnak halálra, borra, nőre (férfira). Lefojtott indulatok, félelmek jellemzik ezt a társadalmat.

Jonathan Coe hőseinek otthonában elektromos kandalló zizeg, a meleg polgári otthonokból, az utcára kimenni viszont életveszélyt jelenthet, a bármikor bekövetkező robbantások miatt. Lois, Sophie anyja, első szerelmét egy merénylet során veszíti el. „És abban a pillanatban tökéletesen értették egymást. Olyan közel kerültek egymáshoz, olyan közel kerültek a boldogsághoz, amennyire ez két embernél egyáltalán lehetséges. (…) Ekkor pontban nyolc óra húsz perckor az időzítő leadta a jelet, az elemekből kipattanó áram végigfutott a vezetékeken és a söröző távoli sarkában harminc font gelignitet repített a levegőbe.”

Vér, erőszak, nemzetiségi és egyéni drámák, és szerelem, egy-egy oldalnyi terjedelembe sűrítve. A feszültség kirobbanását rendre megelőzi és követi az andalító szövegfolyam, a többnyire sablonos dialógusok egymásutánja. Így épül fel a történet, ezt nyújtja nekünk a Trógerek klubja.

Jonathan Coe: Trógerek klubja
Ford.: Juhász Viktor
Ulpius Ház Kiadó
446 oldal, 2480 Ft

 
 
 

Koncz Tamás

Ulpius-Ház Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu