buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 21, kedd
Ágnes napja

Évfordulók:
1823: Madách Imre születése (Alsósztregova)
1950: George Orwell (er. Eric Arthur Blair) halála (London)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Polifon létszemlélet


2005.09.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Vannak költők, akik kötetről kötetre változnak, s vannak, akik a megtalált hangot lényegi módosítások nélkül tartják meg. Dobozi Eszter az előbbiek közé tartozik. Az ötödik verseskönyve jelent meg 1986 óta, s a 20–25 esztendő versei jól követhető pályaívet rajzolnak meg. Jellemzőek már a kötetcímek is a maguk tömörségével, enigmatikusságával: Az Egy, Látó, Fehér, Kettőztető és most a Másolhatatlan. Ez a címadó vers a kötetzáró ciklus nyitódarabja, s így kezdődik: „Azt a könyvet még szeretném megírni, / egyetlen egyet, mely másolhatatlan”. Dobozi Eszter lírája kezdettől kerüli az egyértelműséget, s csak ritkán él felfejthető önéletrajzisággal.

Ez a vers sem ad kínálkozó magyarázatot a másolhatatlan könyv fogalmának tartalmára, inkább csak egy jelentésmező polifóniája körvonalazódik, s mivel költészetről van szó, ez erény. Mivel ezt a könyvet haláláig írja az ember, a legtermészetesebb magyarázat az, hogy az élet, méghozzá az egyetlen, s így megismételhetetlenül egyedi élet könyvéről van szó. Igen, csakhogy ez az ember éppen alkotó, költő, akinek az a hivatása, hogy verseket, könyveket írt már eddig is, s ha még egyet szeretne megírni, akkor ez azt is jelentheti, hogy egy összegző, költészetét leginkább és legteljesebben megmutató könyvet kíván még megalkotni. Ez azonban „másolható lenne”, hiszen mint könyv, eleve sok példányban jelenhetne meg, s korunkban a másolásnak, a sokszorozásnak sokféle módja ismeretes még akkor is, ha ezt a könyvet a szerző „kézzel írná”, miként ezt jelzi is. A másolhatatlan verseskönyv azonban úgy is értelmezhető, hogy az alkotó olyan művet kíván létrehozni, amelyik költészetének teljesen egyéni, „másolhatatlan” voltát végérvényesen tanúsíthatja. Hiszen igaz ugyan, hogy minden ember „egyedüli példány”, ám a művészetekben ez nem így van: kevés az egyedüli, de sok az utánérző. A Másolhatatlan tehát a soha meg nem elégedés verse is, s ez átsugárzik a kötet egészére.

Az előző kötetben található egy Ars poetica című alkotás, amely áttetszően rájátszik Babits Mihály Esti kérdés című versére, amelyről köztudott, hogy elsősorban az emberi lét értelmére kérdez rá. Dobozi Eszter költészetében is ez áll a középpontban, különös hangsúllyal ebben a legújabb alkotói periódusban. A versek folytonosan érzékeltetik, hogy létrejöhetnek ugyan elgondolkoztató válaszkísérletek, de végső, egyértelmű válasz nem adható. Ezzel a kérdéskörrel minden ember szembenézhet, élete során többször is, s találhat akár megnyugtató választ is. A művész azonban olyan alkotó ember, aki érthetően arra törekszik, hogy művei maradandóak legyenek, „halhatatlanok” tehát. Ám ha a létezés értelme kérdéses, ha az emberiség nem bizonyul bölcsnek, hanem sokkal inkább önsorsrontónak, miként ez számos versből kiviláglik, ha a mű halhatatlansága kérdéses, akkor arra sincs megnyugtató válasz, hogy miként éljen, mit tehet az ember, arra sincs, hogy ehhez mit tehet hozzá a költő.

Bár nincsenek biztos válaszok, az élet csodálatos érték. A kötetet lezáró Ne volna ugyancsak ars poetica. Az összegzés szerint: „Ne volna ennyi drága / tény és tárgy, s mi foghatatlan: körömből / oly egyszerű lenne, Uram, kiválnom…”. Versek sorában sejlik fel a kettősség: a megélt élet megannyi keserű léttapasztalata személyesen az ötvenes évek legvégétől, műveltségbeli ismeretként pedig az ősember korától napjainkig, és mellette, vele szemben az értékeknek az a sora, amelyek miatt mégis érdemes élni. Nemcsak a természet, nemcsak a tények és tárgyak, hanem a „foghatatlan” is, ami értelmezésem szerint a kézzel meg nem fogható mellett az értelemmel meg nem válaszolhatót is magába foglalja, tehát a létezés említett alapkérdéseit is.

A vívódó ember lírája nem is lehet másfajta, mint intellektuális. Nem könnyű olvasmány a Másolhatatlan, ám nemcsak szükséges, hanem érdemes is időt áldozni rá, hiszen e költészetből a világra és magunkra is ráismerhetünk.

Dobozi Eszter: Másolhatatlan
Ister Kiadó
115 oldal, 1600 Ft

 
 
 

Vasy Géza

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu