buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 24, hétfo
Mátyás napja

Évfordulók:
1786: Wilhelm Grimm születése (Hanau)
1811: Bessenyei György halála (Pusztakovácsi)
1836: Berzsenyi Dániel halála (Nikla)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A fekete csalitban


2005.09.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A kincs egyre gyarapodik. Meglévő kincsek ezek, de most apránként egybe gyűlnek, s jól eső érzés, hogy betakarulnak szép kivitelű kötetekbe. Immár a harmadikba. Jó, hogy így sorjáznak a magyar drámairodalom jeles mesterének munkái, jegyzetekkel ellátva, itt-ott átigazítva, véglegessé téve a jövendőnek.

Hubay Miklós úgy akarja a harmadik évezredre meg az utánra is hagyni gazdag termését, ahogy a tél beállta előtt a jó gazda is gonddal gyűjti csűrbe az életet.

Az Ady-versből vett mottó, melyből a cím is ered: „Bennünk egy szép ország rejtőzik, / Mint gím a fekete csalitban” magában foglalja a Hubay-drámák természetét, tartalmát, szándékát. Darabjaiban valóban egy ország rejtőzik, tragédiáival, kudarcaival, fájdalmaival, de azért ott a jelző is, a szép, mert a drámaköltő mindig felcsillantja a csalitban rejtőző reményt. Az erkölcs győzelmét, amit szenvedélyesen hisz és remél. Műveiből átáramlik az olvasóba ez a szenvedély, a hit és a szeretet lángolása, drámáinak igazi magva, indítéka. Ebben a kötetben ez különösképp érezhető, nyomon követhető. Azok a küzdelmek, melyeket emberei – így mondom: emberei, és nem alakjai, mert valamennyien eleven társaink a 20. században, tehát mindazok, akikről történetei szólnak a halállal, a pusztulással néznek farkasszemet, s ha a végzettel nem is mindig, de az amoralitással szemben győzedelmeskednek. Mert Hubay hirdeti, hogy létezik az igazságnak akkora ereje, ami felülkerekedik a vesztésen.

Kemény, szigorú szerkezetű drámák sorakoznak a könyvben, megrendítők az élet-teremtette kíméletlen helyzeteikkel, elmúlt évtizedeink gyilkos indulataiból, hazugságaiból, útvesztőiből eredő, embert próbáló, sorsformáló szituációikkal.

Ezért egyik darabja sem került zökkenőmentesen a közönség elé. Hol a próbák alatt érkezett a kultúrpolitikai tiltás, hol már eleve nem adtak engedélyt a bemutatásra. Vigasz lehetett azonban a külföld érdeklődése, Olaszhon, ahol egyébként is második otthonára talált, befogadta munkáit, darabjai életre kelhettek az itáliai, de franciaországi színpadokon is.

Mindig a kényes kérdések izgatták. De mi más érdekelhette volna? Hogyan térhetett volna ki a kor kérdései elől, hogyan hagyhatta volna figyelmen kívül a hivatal packázásait, a politika egyéneket megnyomorító cselekedeteit, az értelem, a költészet, a művészet megcsúfolását? Még ha valamiféle csupa idill országban élhetett volna is, akkor sem hiszem, hogy ne a végső, nagy kérdések felé fordult volna. Hogy ne a lélek mélyére nézett volna.

Hiszen, mint a bevezetőben írja: Minél mélyebbről jön, annál tisztább, töretlenebb az üzenet.
Életműve a felelős ember életműve. Az igazságért felelős emberé.

Nagyszerűen megmutatja ezt már ez a három kiadott kötet is. Hátravan még négy. Időről időre várom, sürgetném: legyen mihamarabb teljes a sorozat…

Hubay Miklós kitűnő alaphelyzeteket talál darabjaihoz, s nem kevésbé kitűnő modelleket. Érdekes és tanulságos megtudni a drámák fogantatásának pillanatát, miként ragadja meg az író képzeletét egy véletlenül hallott történet, hogy máris sokféle szál fusson össze a gondolatok pályáján. A jegyzetekben megírja, hogyan született a musical-darabok előadására létrejött Petőfi Színház számára az Egy szerelem három éjszakája, ez a szívbe markoló háborús ballada, amely Vas István verseivel és Ránki György zenéjével került színre 1961-ben. Lírai hevületű vallomással vezeti be azt a töredéket (Napsugár a Hold utcában), amit mostanában írt, de az akkori musical témája lett volna Vas István első feleségéről, a korán elhunyt, nagyszerű táncosnőről, Nagy Etelről. Szól a hányatott sorsú Késdobálókról, az 57-ben megbicsaklott sorsú emberek történetének drámájáról, ami csak hat évvel a megírása után kapott szabad utat a cenzúrától, a Tüzet viszek-ről, a népi származású tehetségek tragikus bukásának drámájáról, mely többszöri átírás után nyert végleges formát, amikor a Játékszínben Bubik István főszereplésével adták 1985-ben. A Római karnevál anekdotába is beillő történetnek, pestiesen szólva: sztorinak köszönhető. Egy hazánkba látogató lengyel miniszter, mellesleg sematikus, forradalmi darabok szerzője, neheztel a magyarokra, mert nem játsszák a műveit. A protokoll elrendeli, hogy rendezni kell egy ál-próbát, amire meghívják a szerzőt, elhitetvén vele, hogy lesz premierje. Ez, s egy a háború után ártatlanul meghurcolt színésznőnk sorsa, aki csak jegyszedő lehetett, noha 56-ban rövid időre újra játszhatott is, de aztán megint visszakerült a nézőtérre, indította el Hubayban a drámát az embertelenségről, de egyben a nyomorúságban feltámadó szolidaritásról is. Aligha van olyan színpadi művünk, amelyik vetekedhetne a diktatúra természetrajzának e pontos ábrázolásával. Hubay Miklós zseniálisan tudja ötvözni a legegyénibb sorsot a teljes társadalmi képpel. Drámái ezért ragadnak meg a hősök legszemélyesebb érzéseinek általánossá váló élményével és érvényével.

Az Elektra Kiadóház a Hubay-életművel nemzeti kincsünk egyikét gondozza. Szép, egyszerű, és ezáltal elegáns köntösben nyújtja át annak a drámaírónak a munkáit, aki minden sorával irodalmi értékké, költészetté nemesíti a színi játékot.

Hubay Miklós: Összegyűjtött drámák. III. kötet
Elektra Kiadó
520 oldal, 2800 Ft

 
 
 

Szakonyi Károly

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu