buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Vannak változások?


2005.09.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Kemény Isvánról, a magyar szociológia jelentős alakjáról, történelemformáló cigányság- és szegénységkutatások vezetőjéről hogy emlékezhetnénk meg méltóbban 80. születésnapján, mint legfrissebb kötetének méltatásával, melyben szerzőtársaival sorra veszi mindazt, amit népességi adatokban és a népességi adatok általánosságában a hazai cigányság utóbbi harminc évéről tudni lehet, és nagyrész épp az általa vezetett kutatásokból.

Elbeszélve egy évek számában nem sok, de változásokban annál drámaibb három évtizedet. Mely épp Kemény és munkatársai kutatásával vette kezdetét, azáltal, hogy adataik cselekvésre kényszerítették a megdöbbent Központi Bizottságot, hiszen kiderült, hogy még annak a viszonylagos szocializmusnak a viszonylagos áldásai sem jutottak el mindenhová, sőt, a kis magyar szocialista ipari forradalom egyszerűen átgázolt a modern kor nagy útvonalainak szélén ácsorgó, toporgó, tanácstalan, elveszett, megriadt rétegeken, mindenekelőtt a cigányságon. Kemény és sok jó társa kutatásai persze nemcsak a pártvezetőknek okoztak fejfájást, bosszúságot, hanem egyúttal a szocializmustól távolodó, távolságot tartó, Kádár és Aczél elvtársak programjával és programtalanságával, pragmatizmusával és árulásaival kiegyezni vonakodó új értelmiségi nemzedéknek is adtak szellemi muníciót, feladatot.

Nem lehet tudni, hogy az új, a 2003-as adatok tudnak-e ugyanolyan erővel hatni, mint a hetvenesek annak idején, noha a szegénység nagyobb és végletesebb, mint annak idején, és a cigányság helyzete is valamelyest alighanem reménytelenebbnek látszik. Pedig amúgy mennyi minden történt, hiszen mondjuk a nyolcvanas években megjelent reprezentatív Baranya megyei monográfia még nem tud cigányokról Baranyában (miközben épp zajlik az elhagyatott falvakba való cigány betelepedés nagy hulláma). Ma meg van Gandhi Gimnázium Pécsett, romológia tanszék az egyetemen, sok jó program és jeles intézmény. És mégis. Kevésbé lehetünk bizakodóak, mint néhány évtizeddel ezelőtt, hogy nem kell egymástól tartanunk, hogy lehet közös történelmünknek jó korszaka. (Kemény azzal riogatta kortársait annak idején, ami azóta kicsit nyersebben most szemünk előtt van.)
Nem tudom, van-e központi bizottság, melynek ma módjában áll megdöbbenni, attól félek, hogy a mai központi bizottságok olyan szerencsésen lemondtak az egykori párt mindenható ambícióiról, hogy felelősségük nemhogy a szocializmus teljes felépítéséig, de még önmaguk vállalásáig sem terjed.

(Mondjuk, lehet nem osztani ösztöndíjat a rászorulóknak, majd jövőre, csak mert a hivatal, a kormány, a szakértők, az önkormányzatok, szóval a hatalommal és szereppel bíró emberek nem voltak képesek a pénzek elosztását megszervezni. Miközben épp megkezdődött a Roma Évtized.)

Hogy aztán mit tehetnének, miközben voltaképp annyi mindent tesznek, nem is eredmények nélkül, mégis mindhiába, azt annak az értelmiségnek kellene kiokoskodnia, mely figyel a jajszóra, az adatokra, mert ebből él. Mert ez az élete. Mintha most is. Mintha most mégse.

Meglehet, bármilyen furcsa, abban, és csak abban bizakodhatunk, hogy Keményék pontos és fájdalmas adatsorai a munkanélküliségről, az iskolázatlanságról, a nincstelenségről, a reménytelen léthelyzetről nem azt mondják ma, mint amit ők maguk is gondolnak azokról.

Mert ők továbbra is felelősök után kutatnak.

Talán nem is ütközetek előtt állunk, talán nem is vereségek után vagyunk. Talán nem is arról van szó, hogy cigány és magyar egymásnak feszül, egymás ellen keresi a kiutat a közös csapdából. Talán nem is csőd az, amit csődnek érzékelünk. Talán már keresi a hangját egy új nemzedék, próbálgatja a fogalmakat, melyekkel végre megérti azt, amit mi mindig félreértettünk, amit nem is érthettünk félre, hiszen még nem is volt érthető, hiszen még csak a történelem dadogása volt.

Meglehet, születőben van itt egy új közösség, hogy is nevezzük, mely nem gondoskodásra, hanem elfogadásra vágyik. Esetleg hazát alapítana, vagy mi a szösz, hogy is kellene ezt mondani, nem ellenünkre, akik már letudtunk egy alapítást, nem foglalással, hanem körön belül. Egy új viszonnyal. Szellemi-állami határainkon és érzékenységünkön belül. Hogy nem elmocsarasodott területek fenyegetik városainkat, vétkes mulasztásainkért, noha így látszik, hanem új ligetekkel, új terekkel, új színekkel lesz, lehet gazdagabb a táj. Hiszen megtörténhet ez, és történik is.

Kemény István és kutatótársai adatai tehát itt vannak, és várják az új értelmezőket, az új értelmezéseket.

Kemény István–Janky Béla–Lengyel Gabriella: A magyarországi cigányság 1971–2003
Gondolat–MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet

 
 
 

Takács Géza

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu