buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 24, hétfo
Mátyás napja

Évfordulók:
1786: Wilhelm Grimm születése (Hanau)
1811: Bessenyei György halála (Pusztakovácsi)
1836: Berzsenyi Dániel halála (Nikla)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Sebeők, a könnyűbúvár
Satöbbi


2005.09.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Szombat, reggel hat, arra ébredek, apám vízcsapot szerel. Mikor máskor. A sors úgy hozta, apámnál kellett aludnom. Azaz nála kellett volna. Okom nincs bosszankodni, szeretem a sorshozós szombatreggeleket, pláne, ha augusztus huszadikára esnek. Mit esik, szakad az eső, ezért is erre az időpontra sorshozódott Sebeők János Enciklopédia énezer-je. Azaz énezre, mert mindjárt a kötet elején jövel és növel a Sebeők-megmondás: „Gondolj apádra, ha rákerülsz a lapátra.” Apám tömít, Sebeők tömörít. Egyikük múzsája az alvásom, másikuké az alvásott kölyök: a kéménybe korommal felvésett karakterszám. Szó-és hozzámmi-közökkel persze. Régen Robotron, sör benyom, számolás ujjra. Ma robotgomb benyom, számolás újra.

Sör-szép szó a tömítés, hát még az énezer. Jöhet a múzsaszámból, a kábé négyezer karakterből, enynyi férhet a hordozó bőrébe, a Magyar Nemzet kéthetente megjelenő – hasonló című – rovatába. Többet nem engedhet meg a magánynak, máskülönben a húzáshoz kell társulnia. (A húzás múzsája kéjgyilkos lehetett valaha? Talán azokat a kétheti kolumnákat, melyekbe odavárják a Sebeők-naplóírásokat, az Enciklopédia énezrekhez tördelik: szerzőnk munkájának tömbje az aznapi oldal kiindulópontja, így az aktuális kolumna, mint látvány, e (bűv)köré szerveződik. Sebeők-reál, mert megérdemli.)

„Azon vagyok, hogy az átívelő motívumok ellenére is az egyszeri olvasó számára bármelyik Enciklopédia énezer darab önállóan érthető s értelmezhető legyen.” Ide a rozsdás kenyérszeletelőt, Sebeők a legelső énezrénél tudta, kötet lesz a publicisztikáiból. Káinból a kábel, bigbraderból a víájpí: járatos saját kifutásaiban, tudja, hogy a kétheti morzsákból összeállhat augusztus huszadikára az új kenyér. Összeállt. A publicisztika-regény szépen megkelt, kikelt, szép a haja, a béle, élvezettel majszolja az ember. Majd szól: az illemtudók közt akad, aki apró glossza-falatkákra töredezi, de az ott-fogsz-majd-új-kenyeret-enni-ahol-senki-se-lát-érzés előbb-utóbb őket is elkapja. És tessék figyelni az „egyszeri”-ség játszd újra Sam Antikájára: az a napilapok örökkévalóságát is rejti. Millió és millió ilyen szép rejtekadó zug zúgolódik a száznál valamivel több írás, e kb. négy esztendő betűhív Sebeők-lenyomatában.

Megjelenésük előtt van szerencsém ismerni egynéhány Sebeők-kéziratot, azaz gépiratot, nem mástól tudom, mit jelent 2005-ben a tájék egy hagyományos írógéppel felszántott, majd önkézzel boronált papírtalajon. A Sebeők önkorrektúra-jelek külön műfaji csoportot alkotnak, isten (korr.: Isten) áldja a szerkesztőség gépíró kisasszonyait. Ők, kik írógépen szállnak fölébe, tudják csak igazán, Sebeőknél hogyan lesznek a mélyépítőkből a mélységi mámor szakértői, vagy épp a Krishna-hívőből krishnaisták. Jelszó: szócirkuszt és szókenyeret, mondatháborút és mondatbékét. Például (azaz példuelló, méd báj Sebeők): „A lencse szintúgy szenvedélybeteg: fényt gyűjt.” Ilyen példátlanok, hasonló példuellótlanok jönnek (én)ezrével, sőt: énszázadával.

Sebeők énmilliók óta természetveszteségeket gyűjt. „Engem a természetvesztés érint különösképp”. Megnyugtathatom, nálunk (falu, üdülőövezet) nagyjából még rendben a természet, egyrészt apámra ütöttem, bizonyára fogok szombat hajnalokban bőven kopácsolni, másrészt itt ez a harkály, alig pár méterrel a hátam mögött, szeretettel küldöm fonémáit a Sebeők-műhely és a kisasszonyok keltette hangok mellé. Egy-két övezeten aluli ütés persze itt is akad, barbár autósok, környezet- és lélekszennyező üdülők, de a lényeg, hogy ma akadálytalanul folyik az igazi, az eredeti folyékonyszappan-opera: Librettó úr találkozása Libretta kisaszszonnyal, írta, rendezte, a fő- és mellékszerepeket játssza: www.sebeokjanos.hu.

A legszebb írásfalatkák majdnem oly törékenyen szépek, akár a parlagfű, s nem csak azért, mert az énezer-kifejeződések így egyben (is) irtó jók. Sebeők szerint a parlagfű „univerzális bűnbakká lépett elő, és immár semmi köze az allergiához. Mánia, rögeszme, küldetés, egyéniség, nevezd akárminek, kifejeződni akar.” Mikor jó a Sebeők-ember, ha nem akkor, amikor saját mániájává, rögeszméjévé, küldetésévé, egyéniségévé, nevezdakármijévé fejeződik ki. (Vagy be. Főszerkesztő asszony, karakterben itt volt a kábé énezer.)

Párdon, itt jön a kihúzható még-valami: és mikor jó a Sebeők-olvasó, ha nem akkor, amikor saját mániájává, rögeszméjévé, satöbbi.

Sebeők János: Enciklopédia énezer
Magyar Nemzet Könyvek
212 oldal, 2620 Ft

 
 
 

Vass Tibor

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu