buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Díszleteink?


2005.07.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Nagyon óvatosan kell ehhez a könyvhöz nyúlnunk: ha belenézünk a tartalmába, vagy akárcsak belelapozunk gyönyörű képeibe, elnyel, mint Jónást a cethal, ám ellentétben e bibliai személyszállító kis(?)iparossal többé nem is enged el. A dolognak csak egyik fele, hogy ha olvassuk, nem akarjuk letenni: meséljen még több szépet a Természet kincseiről, szépségeiről. Ez még hagyján, az ember így vagy úgy csak el tud szakadni egy könyvtől. Azonban igen erős óhajt ébreszt bennünk arra is, hogy valóban, élőben megismerkedjünk az Édenkert e napjainkig fennmaradt földi zárványaival, s ezt már sokkal nehezebb kitörölni a gondolatainkból. Lapjain az érintetlen Természet szépségét őrző, vagy legalább is ennek érzületét keltő csodálatos helyszínekbe kapunk megragadó betekintést a világ minden tájáról, a viszonylag közeli szomszédokból, és szintúgy a legtöbbünknek elérhetetlen messzeségből. Márpedig hajszolt, értékválságtól szenvedő, nyüzsgéstől és fáradtságtól egyaránt zsibbadó, tehát sokban egyszerűen idióta városi kultúránknak egyik pozitív vonása, hogy újabban mindinkább felértékeli a természet megbecsülését - legalábbis annyiban, hogy vágyunk rá, hogy lássuk eredeti valóját őrző tájait.

Ha én gazdag lennék, nagyon gazdag, megpróbálnék minél többet bejárni, személyesen megismerni a föld bámulatos természeti szépségei közül. Egészen bizonyos, hogy erre sohasem lehetne ráunni. Itt nem működik a csökkenő határhaszon törvénye: az újabb és újabb megismeréseknek semmivel sem csökken a szellemi, lelki hozadéka, az öröm, amelyet adnak. Ebben a könyvben sem telünk be a csodák képeivel, ismertetéseivel, sokkal inkább azt sajnáljuk, ha a végére jutunk. A józan lét útjára visszahullva ugyanakkor azt is tudom, sajnos igaza van Moore-nak, midőn előszavában elmondja: ezeknek az emberi képzelőerőt felülmúló csodáknak az értéke azért is rendkívüli, mert a többségünk számára örökre elérhetetlenek maradnak. Szerencsés, aki akárcsak néhányat megpillanthat közülük élete folyamán. És tudom, hogy ha el is jutunk ilyen helyekre, egyszerű turistaként aligha kapunk róluk teljesértékű képet, és az élmény nagyobbik része bizony elsikkad. Az öbölben lubickoló, de még a valamelyest beljebb is merészkedő ember az óceánból is csak egy nagy lavórnyit érzékel, amibe bizony semmi nem fér bele a mérhetetlen víz és lakói valóságából, még kevésbé az óceán hangulatából.

Tallózgatva a tartalomjegyzékben óhatatlanul felmerül a kérdés: meddig még, meddig állják még ki ezek a vidékek a modern idők rontásait? A globalizációnak van e tekintetben vitathatatlanul kedvező hatása: a világgazdaságnak az általa kikényszerített szerkezeti átrendeződésével szinte mindenütt felértékelődik az idegenforgalmi ágazat a nemzetgazdaságok jövedelemtermelő képességének fenntartásában, nő a beérkező turisták kiszolgálásából kitermelhető jövedelem jelentősége, tehát az okos népek igyekeznek kincsként óvni az odautazókat vonzó természeti szépségeiket. A legközelebbi jó példa a küszöbünkön áll: miközben a hagyományos agrárgazdaság egész Európában fuldoklik, vendégvonzó tájaiknak köszönhetően az osztrák sógorok is mind hatékonyabban állnak át a falusi vendéglátásra, s modernizált majorságaikban elegáns, „négyvirágos” szállásokon fogadják a jólfizető vendéget.

Az albumról adjuk vissza a szót a szerzőnek, hiszen minden lap igazolja, hogy igazat szól: e könyv különleges utazásra invitálja az olvasót, amelynek során megismerkedhet a föld leglátványosabb természeti helyszíneivel, amelyeket szépségük, monumentalitásuk, egyediségük, vagy az ott található növény- és állatvilág tesznek izgalmassá. (Annyiban azért helyesbítenünk kell őt, hogy ebben a szépségversenyben sem lehet kimondani, hogy ezek szebbek lennének bármi másnál, vagy hogy a legszebbek mind itt sorakoznak. Az elvitathatatlan tény, hogy a szépségek legjavából kapunk itt válogatást.) A fotók és leírások bemutatják földünk minden kontinensének különlegességeit. Némelyikük a lebilincselő szépségével hat reánk leginkább: Írország smaragdszín partjai, a Sziklás-hegység égbenyúló sziklafalai, a toszkán táj, a Nagy Korallzátony csodája, a Fuji tökéletes szimmetriája. Mások emberfeletti méreteikkel ejtenek ámulatba: a Viktória-vízesés fensége, a Szahara végtelen kiterjedése, a Nílus szűnni nem akaró kanyargása, vagy a Himalája jégfedte magasságai meghaladják a felfogóképességünket.

Ahogy a gyerek, vagy az igazi szellemi ínyenc leltározza a kincseit: a tartalomjegyzékben Európában 13 helyszín, Ázsiában 6, Afrikában 10, Észak-Amerikában 8, egy további Grönlandon, Közép- és Dél-Amerikában 8 és egy az Antartktiszon, a Dél-Tengereken 7. És egy-egy helyszín foglalatában is több ékkő található: pl. az Antarktisznál egyebek közt egy kép a sarki fény tündérfátyoláról, egy valószínűtlen aranycsillogású, mély-lila ellenpontozású felvétel jéghegyekről, egy alvilági fényekben tündöklő az Antarktisz-félsziget nyugati oldaláról, s egy szürrealista színvilágú kép egy császárpingvin-kolóniáról jégtáblával és hófödte hegységekkel a háttérben, a Nap vörös fényében.

Robert J. Moore: Időtlen csodák. Lenyűgöző utazás a világ természeti szépségei között
Alexandra Kiadó, 320 oldal, 9980 Ft

 
 
 

dr. Osman Péter

Alexandra Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu