buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Bácskai mozaik


2005.07.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Kijárat az Adriára nehezen definiálható regény – már ha regény egyáltalán, mert számomra ezt sem könnyű eldönteni. Asszony-emlékek, gondolatok könnyű szövedéke, múltból és jelenből összefutó szálak, pókháló könynyűségű irodalom – egyrészt. Másrészt durva, ízléstelen ponyva James Bondról, aki Triesztben nyaralgat, anyanyelvi szinten beszél szerbül, és utálja a kommunistákat, mivel azok nem tudnak bánni a nőkkel.

Nehéz elképzelni e kettőt együtt, lehet, nem is túl jó ötlet, de Lovas Ildikó könyvében megvalósul a párhuzam. Adott tehát Bond, a szuperügynökök és nemzetközi playboyok mindenkori prototípusa, aki a múlt század ötvenes-hatvanas éveiben Jugoszláviában ügyködik: megfigyel, jelentéseket küldözget a briteknek vagy egyszerre két nővel bújik ágyba, stb. Mint fiktív alak, ő az események egyik irányítója, története átszövi a valódi elbeszélést. És adott a regény másik főszereplője, Lovas Ildikó, mint önmaga hőse – a saját magát megülő lovas. A nő, akinek tengere van, kisfia, feledhetetlen emlékei; a nő, aki 2000 októberében, Belgrádban rövid ideig forradalmárnak hitte magát, s aki Bondhoz hasonlóan utálja a kommunistákat, de szereti az apró szemű olajbogyót. Az ő történetszilánkjaiból, odavetett (néha érthetetlen) utalásaiból jön létre a valódi mű, amelybe beépülnek a jól-rosszul sikerült Bond-fejezetek. Mintha egy talált fotóalbumot nézegetne az ember: a szarajevói nyaralások, a Tito nevében elhazudott gyermekkor, egy régi kék tengeröböl képei. Lovas szövegét olvasva megérthetjük, hogy milyen délvidéki magyarnak, értelmiséginek, (s mindennek tetejébe) nőnek lenni. Elbeszélése közben nem követ irányvonalakat, s úgy tűnik – az időszakos Bondfejezeteket nem számítva – írásfolyamatában nincs tervszerűség. Eltéved a részletek erdejében, felkap valamit, és egyből elejti, hogy csak fejezetek sora után térjen ismét vissza a motívumhoz. Ahogy egy helyütt ő maga is bevallja: „Csak a kicsi dolgok, azok érdekelnek. A nagy összefüggések megzavarnak. Az asszonyi elmém, no.” Ez néha jó. Jó megtudni, hogy mit jelentett számára az úttörőkendő vérpirosa, vagy hogy milyen egy ripityára lőtt tengerparti városkában nyaralni. Néha pedig rossz és idegesítő, mert Lovas olyan dolgokat is közöl, amik valószínűleg csak számára érdekesek – oldalakon keresztül ír lankasztó aprólékossággal a konyhájuk átépítéséről; arról is mesél, hogy egy nagyon híres magyar író, „E. P”. és egy szintén híres magyar költő, „K. E.” mit mondott neki, amikor találkozott velük. Nem fontos, hogy mit mondtak, de ha már említi őket, az illetőket talán a nevükön kellene nevezni – Esterházy Péterről és Kukorelly Endréről van szó, még ha ez mindenki számára nyilvánvaló is. Az elidegenítés, a manír felesleges.

Lovas Ildikó mozaikszerű írástechnikája az emberi gondolkodás-és beszédmóddal analóg. Képről képre, emléknyomról emléknyomra ugrál – így áll össze apró, színes darabkákból a kötet egésze. Zavaró azonban, hogy ebben a mozaikban fals és oda nem illő elemek is maradtak, így egészen lapos, konyhanyelvi kiszólások is, például a „Vagy mi van” – több helyen is előfordul, teljesen funkciótlanul áll két szövegrészlet között, odavetetten, durván. Másutt Lovas káromkodik, kocsis módjára, jóízűen, és teljesen értelmetlenül, a James Bondról szóló fejezetek egyikében pedig színtiszta pornót ír – a szöveg egyébként bármely szexlapban megállná a helyét. Sejthető, hogy nem ezek a momentumok éltetik a könyvet. Hanem egy szó, egy szín, egy íz – a kendő pirosa, a tengeröböl kékje, a fogakhoz nyomódó olajbogyó zamata. A mozaik szép, csillanó darabjaiért jó olvasni Lovas Ildikó könyvét. Hisz, mint tudjuk, az angyal a részletekben lakik.

Lovas Ildikó: Kijárat az Adriára
Kalligram Kiadó, 290 oldal, 1900 Ft

 
 
 

Koncz Tamás

Kalligram Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu