buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 20, kedd
István napja

Évfordulók:
1901: Salvatore Quasimodo születése (Modica)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A megváltás regénye


2005.07.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Balázs József (1944–1997) József Attila-díjas író a 70-es években keltett feltűnést első regényeivel. Pályája, hosszú betegségének következtében mégsem tudott kiteljesedni. Így lehet, hogy az 1982-ben befejezett, de eddig még kiadatlan regénye, A torcellói Krisztus, csak most jelenhetett meg a Könyvhét alkalmából. Hozzáértő vélemények szerint, ez a regény minden bizonnyal trilógiát alkot a szerző két korábbi alkotásával: a Fábián Bálint találkozása Istennel, és a Magyarok című regényeivel.

Az első kettő két különböző, jelentős történelmi korszakot jelenít meg. A posztumusz mű jelenét pedig, a 20. század közepe adja; de megelevenednek a múlt és a misztikum képei is.

A regény hibájának nevezhető jelképrendszerének túlzsúfoltsága. Figyelemreméltó erénye mégis, a jelképek egyértelmű felfedezhetősége és azok pontos beilleszthetősége ebbe a jelképrendszerbe.
A legfontosabb fogalmi jelkép a megváltás; mely magába foglalja a szó bibliai jelentését és hétköznapi értelmezésének lehetőségét is. A főbb szereplők valamennyien a személyiségüknek, élethelyzetüknek megfelelő megváltást óhajtják. Mindezek alapján három világ rajzolja meg élesnek nem nevezhető határvonalait. A maradi, idősödő nemzedék falusi világa; az elsőgenerációs értelmiségi fiatalság reményteljes modern világa; és a realitáson felülemelkedni próbáló szakrális világ.

Az elsőbe tartoznak például a főszereplő, Fábián Kristóf szülei. Az ő életterük nem tud tovább tágulni a falu határainál. Bár az öreg Fábián egyszer meglátogatja fiát a nagyvárosban, de olyan kellemetlenségekkel kell szembenéznie, amivel otthon soha: kifárasztja a hosszú utazás; a hatalmas tömegben pedig majdnem eltapossák. A falusi világ szereplői annyiban kerülnek érintőleges kapcsolatba a modern világgal, amennyire az számukra szükséges. A szülők például anyagilag is támogatják az autóvásárlást; és gondolnak a jövőre is: magukhoz veszik az öreg Kászonit, a nincstelenné vált földbirtokost és a fiuk nevére íratják a házát. Kristóf és barátnője, Betti képviselik a modern világot. Az ő esetükben a megváltás az életminőség megváltozását jelenti. Kristóf korábban a városba ment tanulni és dolgozni, most Olaszországba akar utazni. A lány álma, hogy kikerüljön a presszóból és táncolhasson. A regény azon a ponton építi be a harmadik világot, amikor Kristóf és Kászoni megtalálják a padláson a Torcellóból való Krisztusról készült képet. Ekkor fonódik öszsze a két szereplő sorsa. Az öregnek prófétaszerű kinézete van és egy rejtélyes „puccs” megvalósításáról beszél; amit egy Jézus-féle ember megtehet. Valójában saját maga szeretné vállalni ezt a szerepet, ez lenne az ő megváltása. Nyomatékosításként, szobájának ablakkeretére erősíti a szentképet; a „beszóródó fénytől megvilágosodott a merev Jézus-fej”.

Fábián Kristóf is vonzalmat érez ehhez a világhoz, benne is van valami prófétaszerű. Kisfiúként ministrál, imádkozik és megjósolja, apja még az éjjel hazajön a hadifogságból. Ugyanolyan hatást tesz rá a templom bejárata feletti, földöntúli békességet árasztó kép a Paradicsomról, mint Kászoni Bélára valaha a padláson őrzött szentkép. Az ifjú férfi az öregtől szerzett tudást örökíti át a maga számára a jelenben. Csodának tekinti, hogy élőben láthatja a torcellói Krisztust ábrázoló freskót, elgondolkozik Jézus emberek közötti megjelenéséről. Ugyanazt a benyomást éli át újra, amit a Kászonival folytatott beszélgetéskor a mezőn, amikor elképzelik Jézus halálát.

A regényt Kristóf apjának halála és az azt követő temetés eseményei zárják. Bár egyik szereplő sem tekinthető kizárólag az egyik vagy a másik világ domináns képviselőjének; az apa az a szereplő, aki a leghatározottabban vonja felelőségre halála előtt a szakrális világot: „hova távozhatott az Isten?”.

Balázs József: A torcellói Krisztus
Széphalom Könyvműhely, 195 oldal, 1800 Ft

 
 
 

Hanti Krisztina

Széphalom Könyvműhely

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu