buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. március 30, hétfo
Zalán napja

Évfordulók:
1844: Paul Verlaine születése (Metz)
1912: Karl May halála (Radebeul)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Akinek a szerelme Fidel...


2002.04.16

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Szerelmem, Fidel című könyvet a Magyar Könyvklub adta ki 2002-ben.
279 oldalnyi elképedés. (Ára 2750 Ft.)

 

Ha a túlélés kultikus tett, márpedig miért ne lenne az, ha alapul azt vesszük, hogy egy életveszélyes helyzetbôl való gyôztes megszabadulás nem pusztán szerencse dolga, akkor, és ebbôl a szempontból Marita Lorenz a huszadik század egyik kultúrhérosza. Mivel egy élet-halál típusú játszmából élve kikerülni szerintem elsôsorban erkölcsi hozzáállás kérdése, a második a szakmai tudás, vagyis a túlélési technika birtoklása, és csak a harmadik a szerencse, hiszen lehet valaki gerince velejéig gátlástalan és megkaphatta a legkeményebb kommandós kiképzést is, még mindig a derült égbôl fejére eshet egy tégla. Marita Lorenz életrajzi regénye alapján szerencsés is...

Persze a „gerince velejéig gátlástalan” kifejezés finomítható: például tetteiben-gondolkodásában nagymértékben öntörvényű egyéniség. Mindjárt szebben hangzik. Marita Lorenznek, aki Fidel Castro szerelme, a venezuelai diktátor, Marcos leányának anyja, aztán számtalan CIA-és, FBI-os, KGB-és kémek, tisztek szeretôje, az olasz maffia egyik bizalmasa volt, hogy történetének csak a fô vonulatát nevesítsük, illetve cégesítsük, minden oka megvolt erre az öntörvényűségre. Kisgyermekkorát amerikai származású édesanyja lévén, Bergen-belsenben, a koncentrációs tábor kiskorúaknak fenntartott barakkjában végezte be 1944-ben öt évesen, hogy rá három évre egy részeg amerikai ôrmester a nyolc esztendôs kislányt megerôszakolja. Nincs az a minimális beleérzéssel bíró ember, aki egy ilyen kezdet után Marita Lorenz tetteit meg ne értené. Élete már itt véget is érhetett volna, mint egy lelkétôl fosztott zombi tengôdhetne közöttünk. Lehetett volna apáca is. De Marita Lorenzet kemény fából faragták. Ahogy nyilatkozta, Bergen-belsenben megtanulta, hogyan lehet akkor is levegôhöz jutni, ha az ember fejét éppen a vízbe nyomták... Így lehet mindent túlélni: ne azzal törôdj, hogy a fejed momentán a víz alatt van, hanem azzal, hogy hogyan oszd be a rendelkezésedre álló oxigént a következô alkalmas pillanatig, amikor az arcod egy idôre talán megint a víz fölé kerül.

Hátborzongató, különös társasjáték az egész. És itt a játékon van a hangsúly. Az élet játszma. A játék neve: ki nevet a végén. No mármost ha valaki ezt otthon, az asztal körül ülve, a markában tartott dobókockát fújva, rázva, „vudozva”, dobva játsza, mintha az élete függne tôle, ugyan hogy érezne lelkifurdalást, ha sikerül az ellenfél egy bábuját levadásznia?

Amikor Oliver Stone felfedezte magának Maritát, a huszadik század második felének Mata Hariját, talán ilyesmi is az eszébe juthatott róla, amikor úgy döntött, az ô sztoriját meg akarja filmesíteni. Nem csak az, hogy Marita Lorenz élete története még hollywoodi dramaturgia szerint is –, miszerint a fôhôsnek nem illik a mozi végén meghalnia –, legalább három egész estés akció-thrillerre osztható: az elsô a Fidel Castro eset attól kezdve, hogy Marita megismerkedik a vezérrel az apja kapitánysága alatt álló Berlin óceán-járó fedélzetén, addig a pontig, amíg méhébôl államvédelmi okokból a héthónapos fiát kihasítják, ôt magát pedig száműzik; a második Marcos, avagy a drogelnök; a harmadik, állítólagos részvétele a J.F.K. gyilkosságban. És ez még a jéghegy csúcsa. Pontosabban a jéghegyek csúcsai. És itt van az, ami elképesztô Marita Lorenz történetében. Mert ugye: egy jéghegy, egy élet, egy csúcs. Ebben a szakmában. Mert ugye: egy ilyen sztori után a való életben állítólag a benne résztvevôk általában, nyomtalanul eltűnnek, de még a hollywoodi dramaturgia szerint is nyugállományba vonulnak. Ahogy a legkisebb, a tékozló fiú is megtér, hazaér, és boldogan él aztán, amíg meg nem hal.

Az életrajzi kötet megszületésében Wilfried Huismann újságíró volt Marita moderátora. De nem csak azt tette meg az akkor egy szegényházban éldegélô asszonynak, hogy szorgalmasan interjúvolgatta ôt, hanem igyekezett a történetek hitelességét is ellenôrizni. Kiderül, hogy amit a ma már idôs hölgyként tisztelendô hölgy mesélt magáról, nagyrészt igaz. Mégis, még mindig él. Ezt csinálja valaki utána!

Sultz Sándor

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu