buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Nyafogni mindenki tud


2006.03.10

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Szakállt növesztett a szomszéd. Ráadásul egy fiatal csajjal húzott el mellettem. Később esett csak le, hogy ő volt. Ötven feletti (közelebb a hatvanhoz?), afféle. Mi történhetett? Az ifjú hölgy miatt (végett) bokrosodott meg? Vagy azért, mert tizenkét évi városatyaság után nem választották újra? Mert elillant, felszívódott a pártja? Nem tudom. Nem szokott társalogni velem, visszaköszönni sem mindig. Amikor hét éve szomszédok lettünk, és először megláttam, odamentem hozzá, köszöntem, kezet nyújtottam, bemutatkoztam. Ő a nevemre válaszul nem a nevét, hanem azt mondta, hogy „tudom”. Én nem tudtam, hogy ő kicsoda, de nem kérdezősködtem. Aztán kiderült (elárulták mások), hogy magas hivatala van, tagja a képviselőtestületnek. Ajjaj. Ezt bizonyára tudnom kellett volna. Szerencsére ritkán találkozunk. „Tudom szomszéd”, így hívom magamban. Vajon miért növesztett szakállt? Ha megkérdezném tőle, arra, hogy kíváncsi vagyok, azt válaszolná-e, hogy „tudom”? Nem kérdezem meg.

1990 táján, a rendszerváltozáskor többen, annyi idősek is, mint most a szomszéd, politikusok, affélék (írók is) többen szakállt növesztettek. Sejteni lehetett, hogy miért? Hogy nem a fiatal barátnőjük miatt? Rejtőzködni (elrejtőzni?) akartak csak? Vagy jelezni, hogy készek (felkészültek) a körülmények (a helyzet, a rendszer, a világ) változására, netán megváltoztatására? Van aki az utóbbi egy-két évben levágta, levágatta már. Politikus is. „Csupaszok, mint a seggem” – mondaná a másik, hetvenen felüli szomszédom. Ő meg úgy járt, hogy elment nyaralni, s otthon felejtette a villanyborotvája feltöltőjét. Aztán a második napon lemerült az akkuja. Ideges és dühös lett, de úgy döntött, hogy hagyja megnőni a szakállát. Ezt mondta, amikor meglepődve rákérdeztem, hogy mi történt.

Ahhoz, hogy másokat szeretni képes legyél, s hogy mások is szerethessenek, szeretned kell, jobban kell szeretned önmagadat. Ha csúnyának, rossznak, tudatlannak, ügyetlennek, betegnek, lustának, gyávának, sikertelennek tartod (mutatod) magadat, s ráadásul ezt hangoztatod is, elmondod másoknak, előbb-utóbb tudomásul veszik (elhiszik), mi több, tovább mondják. Ha szóba kerülsz, ráhagyják a többiekre. Lesznek, valószínű, akik még örülnek is. De a nagyobbik baj az, ha belül, az agyadban, a lelkedben dúl a háború, ha az egyik feled le van már győzve a másik által. Magadat szurkálod, pusztítod, alázod meg. Az öngyilkosságig elmehetsz, az lesz a legnagyobb kudarcod. Ha viszont arra gondolsz, hogy lám, megtetted megint, akkor megkapaszkodtál.

Eszedbe jutott, elvégezted, mondjuk, a „vállövi tornát”. Leírtad a mondatot, amit előszörre nem mertél, mert borzasnak, durvának, sértőnek, illetlennek, szokatlannak ítélted. Szóba elegyedtél a fel-felszólaló testeddel, mint ama (hatvan körüli) színésznő, aki azt mondta nemrég a tévében, hogy ő minden este elbeszélget (eltársalog) a testrészeivel (a belső szerveivel is). S mindegyiknek megköszöni, hogy megvan, hogy a helyén van még. Azoknak külön is, amelyek fájnak, vagy napközben fájtak, mert hiszen akkor kérdeztek, kérdeznek, kérnek valamit, segítségre szorulnak. Vagy kicsivel nagyobb odafigyelést, egy-egy simogatással (szóval) többet szeretnének. De az is lehet, hogy komolyabb bajuk van. Aztán mire a beszélgetés végére ér, addigra ellazul, elálmosodik, elalszik... Abban kapaszkodhatsz meg, amit úgy tudsz szeretni, mintha szerelmes lennél bele. Amibe szerelmes vagy.

Nyafogni mindenki tud, a többség nyafog is. Sőt, ha ketten vagy többen vagytok együtt, akkor az egyik még rá is tesz azonnal a másikéra néhány lapáttal. Ha van benned empátia, ha meghallgatod (ha hosszabb ideig hallgatod), elfeledkezel a magadéról, a saját bugyrodról, s elgondolkozol, hogy lám, van a tiédnél nagyobb, sokkal nagyobb is. Hát akkor? Az igazi baj ott kezdődik, ha csöppet sem érdekel már a másik. Ha mondod, csak serceged, bugyogod csak megszakítatlanul (megszakíthatatlanul) ugyanazt, a végén már azt az egy szót csak hogy jaj...

Bertók László

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu