buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A Kisvakond szülinapjai


2006.03.10

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Kettős évfordulót ünnepel az újkori gyermekirodalom-történet: meghatározó figurája, a Kisvakond 50 éves, kitalálója és alkotója, Zdenek Miler februárban töltötte be 85. életévét. Ebből az alkalomból Prágában szűk körű, meghitt összejövetelt rendeztek, melyen a két meghívott külföldi vendég egyike a Kisvakondot a kezdetek óta megjelentető Móra Könyvkiadó Rt. elnöke, Janikovszky János volt. Vele beszélgetünk a vakond-történetről.
 

• Hogyan született a Kisvakond?

Maga a figura rajzfilmre készült. Zdenek Miler 1956-ban arra kapott megbízást, hogy a textilgyártás ipari technológiáját közérthetően mutassa be a gyerekeknek. Elmondása szerint a vászoning készítését kellett volna megrajzolnia úgy, hogy demonstrálja a vászon előállítást az elsőtől az utolsó fázisig. Mivel élettelen gépekkel kellett volna megjeleníteni, nem tetszett neki. Ezért egy történeten és egy figurán gondolkodott. Nem akarta a Disney-figurákat utánozni, és tovább törte a fejét. Egyszer kisétált a mezőre, és ott meglátott egy vakondtúrást. Akkor vetődött fel benne, hogy vakond lehetne a figura. Otthon fellapozta a Brehm-et, de nem tetszett neki a vakond. Rajzolt, rajzolt, stilizált, és lassan megbarátkozott az állatkával. Egészen kis helyes, sildes sapkás vakondot kerekített ki.

• De hiszen semmiféle sapkája nincs Kisvakondnak…

Ez az! A mester szellemesen elmesélte a születésnapján, hogy amint megrajzolta, megszökött a papírról a vakond. És addig nem jött elő, amíg sapka helyett egy kislapátot nem kapott. Így került be Kisvakond a köztudatba egyéb állatkarakterekkel együtt, és lett a gyerekek kedvence.

• Aztán változott, hiszen az újabb vakonddizájn kevésbé szilfid, mondhatni tömzsi, a kis piros orra pedig turcsiból hegyesre váltott. Miért?

Sőt, a szemén is alakított a mester. Ez a könyvön kívüli termékeken, többek között a plüssfigurákon látszik leginkább. Úgy gondolom, ahogy változik a divat, úgy igazodik a korízléshez a karakter is. De ha már itt tartunk, fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Kisvakond-birodalom komoly vállalkozás, hiszen a figura a plüssváltozaton kívül megjelenik különféle árucikkeken és játékokon.

• Mikor adta ki a Móra az első Kisvakond-könyvet, és mikor bővült sorozattá?

Kiadónk húzókarakterét 1971-ben adtuk ki, azóta sorozatként futja velünk a sikerköröket. Az első kötetet, A kisvakond nadrágját hatszor jelentettük meg, ’74-ben újabb vakond-történetekkel bővült a kiadás, és ezt követően a mester elképesztő termékenységgel ontotta a folytatást, összesen tizenegy darabot. Utóbbiak követik a modernizációt, úgymint A vakond autója, Vakond a városban, a Vakond és a televízió.

• Félévszázad óta változott-e a szövegek írója?

Három-négy könyv szövegét Hana Doskocilová és Eduar Petiška írta, a többit maga Miler. Mióta kiadjuk, azóta Balázs Andrea fordítja magyarra a Kisvakond szövegeit.

• A klasszikus könyvtípus mellett a Móránál milyen más formában jelenik meg a Kisvakond?

Kialakítottunk a kisebb korosztály számára lapozós változatú sorozatot. És ezt megfűszereztük, úgynevezett „simogatós” változattal, ahol a vakond teste plüss bevonatú. Borzasztóan szeretik a gyerekek. Mi is… Olyannyira különleges kiadvány, hogy ez az első olyan sorozat, amit a Távol-Keleten gyártatunk.

• Beletörött a hazai nyomdászok bicskája?

Nem tudják előállítani. Ez a helyzet…

• Együttműködik a Móra külföldi kiadókkal?

Két cseh kiadó rendelkezik Miler úr jogaival, ezek közül hol az egyikkel, hol a másikkal kooperálunk, és a németek is betársultak, úgyhogy három országban jelenik meg 20–25 ezer példányban a Kisvakond. Hozzáteszem, ebben a közös konstrukcióban kedvező áron.

• Noha idős kora ellenére Zdenek mester újabb és újabb történeteket talál ki, nyilván gondoskodik arról, hogy hosszú távon átvegye tőle valaki a vakond-folytatást.

Olyannyira, hogy a sorozat következő, májusban megjelenő darabját, A vakond tavasszal címűt a lányával koprodukcióban készíti. Már most biztos, hogy lesz A vakond nyáron és A vakond ősszel. Ez egyébként a legfontosabb születésnapi hír. Az a tény, hogy a mester megbízza a lányát a történetek kitalálásával és megrajzolásával, biztosítja, hogy a Kisvakond tovább él!

Móra Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu