buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 28, péntek
Elemér napja

Évfordulók:
1553: Michel de Montaigne születése
1835: Elias Lönrot közzétette a Kalevalát

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Szakminiszter a Mezőgazdasági Könyvhónapról


2006.02.10

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Január 30-án vette kezdetét a Mezőgazdasági Könyvhónap. A városligeti Vajdahunyadvárban tartott ünnepi rendezvényen Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg a könyvhónapot. Ez alkalomból a szakminiszter interjút adott lapunknak.
 

Miniszter úr! Miért tartja fontosnak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Mezőgazdasági Könyvhónapot?

• A Mezőgazdasági Könyvhónap az agrárszakterület, az agrár-szakkönyv- és szakfolyóirat, valamint a szakkönyvkiadás olyan ünnepi rendezvénye, amely mára értékes hagyományt teremtett. A Minisztérium kezdettől fogva rendkívül fontosnak tartja az agrár-szakkönyv kiadás seregszemléjét, amelyet 1950-ben Erdei Ferenc, a kitűnő agrárpolitikus indított útjára, majd sok nehézség, szünetelés után kilenc éve a földművelésügyi tárca újított fel, és támogatásával jutott el napjainkig. Azóta a Múzeum, a minisztérium egyik országos közművelődési intézménye ad helyet a megnyitónak. A rendezvénysorozat az elmúlt években bővült, gazdagodott, programjaival egyre több helyszínen jelentkezett. Idén például agrár-szakképző rendszerünk iskoláiban is: a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki illetve Faipari Mérnöki Karán és a balatonfüredi Kertészeti Szakképző Iskolában. Tavaly a határon túlra, Marosvásárhelyre „terjeszkedett” a könyvhónap, idén a vajdasági Zenta ad helyet a rendezvénynek. Ugyancsak második alkalommal lesz író-olvasótalálkozó az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központban, a tárca másik országos kulturális intézményében, ahol február 7-én ismerkedhetnek meg az érdeklődők és agrárszakemberek a nívós kiállítású és korszerű tartalmú magyar agrárszakkönyvekkel, szakfolyóiratokkal és szakírókkal. Ez alkalommal a „60 éves Magyar Mezőgazdaság” kiállítást tekinthetik meg a látogatók, és találkozhatnak Bálint Györggyel, Hajós Lászlóval, Agárdi Sándorral.

Elsősorban kiket céloz meg a Mezőgazdasági Könyvhónap?

• Az évek során egyre többen és többen vesznek részt a megnyitón és az egész rendezvényen, egyre gazdagodik az az agrár-szakkönyv kínálat, amelynek végső címzettjei és célzottjai az agrárszakemberek. Kiemelten fontosak a vidéki gazdálkodók, éppen ezért nagyon lényeges, hogy azokat a szakismereteket, szakkönyveket és szakfolyóiratokat, amelyek nagy része tankönyvként is használatos, minél hatékonyabban el tudják juttatni vidékre, a végső felhasználókhoz. Ezen munkálkodnak évek óta a legjobb kiadók. A Minisztérium kiemelt jelentőséget tulajdonít az agrárszakemberek naprakész információ-ellátásának, ezért kezdettől fogva támogatta és támogatja ennek egyik formájaként a mezőgazdasági szakkönyv- és tankönyvkiadást, a Mezőgazdasági Könyvhónapot és a gazdálkodók ismeretbővítésének különböző módszereit, az alap- és továbbképzéseket, szaktanácsadást...

Mekkora összeggel támogatja a minisztérium a rendezvényt?

• Az elmúlt kilenc évben a minisztérium több mint ezer szakkönyv kiadását támogatta anyagilag, és erre mintegy kilencszáz millió–egymilliárd forintot fordított. Noha a 2005. évben csökkent a támogatás mértéke, a nemzetközi összehasonlításban is élenjárók vagyunk.

Milyennek ítéli meg a magyar agrár szakirodalom helyzetét az európai mezőgazdasági szakkönyvkiadáshoz képest?

• A szakkiadványokból összesen 40–45 jelenik meg rendszeresen, agrárszakkönyvből pedig közel 700-800 változat, amely a társkiadók kiadványait is számítva eléri az ezer címet. Mindezek jól szolgálják a szakmai ismeretanyagok terjesztését. A szakkönyvek kiadása meglehetősen nagy körültekintést kíván meg, hiszen egyéb kiadványokhoz viszonyítva hoszszabb távra kihatóan alapos és helytálló ismeretanyagot kell tartalmazniuk. Ez a körülmény elsősorban a szerzők és a szerkesztők felelősségét növeli. Egy szakkönyvtől, de egy folyóirattól is elvárható, hogy szakmai időszerűségét ne csak öt, de akár tíz év múlva is megőrizze. Ezen a szakterületen is számolni kell a nyomtatott termékek versenytársával, az elektronikus médiával. Nagyon fontos, hogy a két információbázis ne egymás ellen, hanem együttműködve, egymást erősítve működjön a kölcsönös érdekek alapján.

Mennyiben járul a magyar mezőgazdasági szakkönyv- és folyóirat kiadás a vidék fejlesztéséhez?

• A kiadók, elsősorban a Mezőgazda Kiadó, a Szaktudás Kiadó Ház és az Agroinform Kiadó rendkívül sokat tettek azért, hogy az agrárszakkönyv-, tankönyvkiadásról elégedetten szólhassunk, és nekik is köszönhető, hogy a Mezőgazdasági Könyvhónap újjászülethetett. A Mezőgazdasági Könyvhónap az egész agrárszakterület ismert és elismert szakmai-kulturális rendezvényévé vált az elmúlt években, éppen ezért folytatására, folyamatos megújulására szükség van. Ezt a szakterület is igényli. Sok más mellett a Mezőgazdasági Könyvhónap méltán nevezhető „hun-garikum”-nak, hiszen tudomásunk szerint ez a forma Európában egyedülálló.

Kívánják a jövőben is támogatni a könyvhónapot?

• Igen. A Minisztérium a könyvhónapon keresztül továbbra is támogatni kívánja az agrárszakkönyv- és szakfolyóirat kiadást, fontosnak tart minden olyan új kezdeményezést és hagyományos módszert, rendezvényt, amely az agráriumban dolgozók, gazdálkodók, szolgáltatók, oktatók, kutatók, szaktanácsadók és a pályára készülő hallgatók ismeretszerzését segíti és feladatának tekinti.

 
 
 

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu