buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
FIRINC. Emlékkönyv egy festőről


2005.02.19

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A hatvanas-hetvenes évek sok különös pesti figurája közül, bizonyára Firinc volt a legismertebb a Belvárosban, és mi tagadás, elsősorban a sörözők, presszók, kocsmák bennfentesei előtt. Magam is – ki akkoriban művészeti stúdiumokat folytattam és kiállitási esélyeimen törtem a fejem, mint oly sokan –, a Bajtársban vagy a Kárpátiában, ritkábban az Apostolokban vagy a Corsoban akadtam össze Firinccel és ültem, ültünk a társaságában vagy a társasága szomszédságában.

Szilaj fickó volt, annyi biztos, akkoriban negyvenhárom-negyvennégy éves, de én sokkal idősebbnek gondoltam.A társaságban mindenki tudta ki ő, és bizonygatás nélkül el is fogadtuk, mondhatni, művészi jelentőségével tisztában voltunk. Nem csupán azért, mert rossz állapotban is sugárzóan intelligens maradt, hanem mert minden meglátása, nézete, fordulata egy jelentős művész eredetiségét, önállóságát hirdette, és ez akkoriban is ritkaságszámba ment. Magyarán, a megmaradt „bölények” egyikét láttuk benne.

Azután láthattuk kiállitását Rákosligeten a kultúrházban , amely azidőtt a modern művészet szentelt csarnokának számított s így lassacskán nagyobb eséllyel sikerült elválasztani a Firincről szóló legendákat a valóságtól, bár ez sosem sikerült teljesen.

Bő húsz esztendővel ezelött bekövetkezett, hirtelen halála óta volt ugyan hét- nyolc emlékező kiállítás életművéből, de bántás nélkül elmondható, nem a legfelkapottabb kiállitóhelységekben, galériákban. Hozzá, e két évtizedben mintha szárnyalna a felejtés, mintha a mai örömnek a felejtés lenne biztos záloga.

Ezért örömteli, hogy különféle támogatók, és a család áldozatvállalásával megjelenhetett a Jánossy életművet teljességre törően bemutató, az alkotói utat és az alkotást több oldalról közelitő, elemző és értékelő, gyönyörűszép album. A Kortárs Kiadó jegyzi a kötetet, dicséret jár érte, sikerült méltó emléket állitani egy olyan művésznek, akit kora nem kényeztetett, s nem szórt lába elé ajándékokat. Bár ő ezt is derűs szkepszissel fogadta, minthogy nem vágyott tőrbe csaló helyzetekre, olcsó babérra. És igy is sikerült magába szivni mindent, amire a szellem és kéz emberének szüksége van.
Szeifert Judit alapos ismeretekről, finom beleérző képességről tanuskodó tanulmánya szerencsésen igazitja el a reménybeli olvasót az életmű korszakaiban, külön erénye, hogy sikeresen bontja ki az oeuvre kevéssé fényteli vonásait s a fő motivumok láncolatába állitja.

Abban a „művész-televényben“, amely a 60-as 70-es évek fordulóján valamiféle kitörési lehetőséget keresett, Firinc kétségtelenül visszatalált, mint hasonlóhoz, a fájdalmasan röviden megtűrt Európai Iskola friss szellemi pezsgéséhez, amely a pályakezdőt nagy reményekre jogositotta. Ez veszett el az ötvenes években idehaza, de nem találta meg a levert forradalom után, Svájcban sem.
És nagyon pontosan ismerte fel Firinc az emlitett „televény”jövőbe mutató erényeit, hiszen mégiscsak ez a mégoly lump, zilált, rekedt hangú társaság kinlódta ki a szabadabb megnyilatkozás, alkotás esélyét, minden ellenállás dacára. Csoda, hogy jól érezte magát köztük?

Már más lapra tartozik, hogy romló egészségi állapota behatárolta életlehetőségeit.Nagyszerű családja, akiket oly meginditóan állit elénk Vekerdy László irása, mindenkor és mindenben támasza tudott lenni a festőnek, ezért is a Jánossy triász, költő-festő-épitész, kivételes minőségű alkotó együttese maradhatott a múlt félszázad hazai kultúrájának.

Nagy elégtétel, hogy mostantól egy, a legendák csúsztatásait oszlató, valósághű Jánossy Ferenc képet mondhatunk magunkénak.

Jánossy Ferenc · Firinc 1926–1983
Szerk.: Jánossy Virág és Csejdy László
Kortárs Kiadó
142 oldal, végig színes műillusztrációkkal

Deák László

Kortárs Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu