buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 7, kedd
Herman napja

Évfordulók:
1867: Osvát Ernő születése (Nagyvárad)
1889: Gabriela Mistral születése (Vicuña)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A kulti-borzadás évada


2005.02.19

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A második regényt fejeztem be Dan Browntól, a bestseller-lista koronázatlan királyától. A lista élén persze még a Da Vinci kód áll, tízegynehány millió eladott példánnyal a világ minden nyelvén, de rohamosan jönnek föl a többi Brown-művek is, mert az olvasóközönség étvágya, ha egyszer jól felajzották, csillapíthatatlannak tűnik.

A műfajt igazából Umberto Eco vitte először sikerre. Igen, a cultural thriller-ről beszélek, amit jobb híján a „kulti-borzadós” kifejezéssel fordíthatnánk, lévén a „krimi” öszvérszó és szükségmegoldás.
A rózsa neve egy kolostorban játszódik, középkori bűncselekményeket vizsgál és a cselekmény Arisztotelész egy elveszett értekezése körül forog, amit a szerzetesek másolnak. Eco bebizonyította, hogy lehet intelligens és kulturális többlet-ismeretet nyújtó művet írni, ami ugyanakkor olyan izgalmas, mint egy vérbeli detektívregény. Az így létrejött „kulti-borzadós” bár a piac szempontjából a tömegkultúra termékének (is) tekinthetô, egyszersmind a „magas” kultúra pirospozsgás, izmos szerelemgyereke.

Ennek a most befejezett Dan Brown regények Angyalok és démonok (Angels and demons) a címe és középpontjában az ész és a hit, a tudomány és a vallás konfliktusa áll. Hogyan lehet hitet gerjeszteni a tömegekben, illetve ördögi célokra felhasználni egy hajdan üldözött, Egyház-ellenes titkos társaság jelképrendszerét? Létezik-e még az Illuminati (az inkább Meg-, mint Felvilágosultak) köre, s elég erôs-e ahhoz, hogy elpusztítsa a Vatikánt? A regény két fôhôse, a harvardi szimbológus (jelkép-kutató) Robert Langdon és társa, a kisportolt testű és rendkívüli intelligenciájú Vittoria Vetra atomfizikus, egyszerre mozog otthonosan a múlt kulturális labirintusában és a huszadik század végének technokratikus intézményeiben. Vagyis a harminc éven aluliak számára alig, vagy csak töredékesen létezô múltból is lehet meríteni a mára érvényes történeteket, ha úgy tetszik, példázatokat, amelyek szükségesek a jelen, illetve a jövô megértéséhez. Mert például az ellenanyag fogalma, amit vagy ötven éve még csak a sci-fi fogalomkö-rében volt használatos, ma már bevett fizikai meghatározássá vált. S az Illuminati éppen az ellenanyaggal szeretné felrobbantani a Vatikánt! Dan Brown nagy kérdése az, a tudomány képes-e anakronisztikussá zsugorítani a vallást, vagy csak azzal párhuzamosan szolgálhatja-e az emberiség szellemi egyensúlyát, illetve haladását? Szükségük van-e még a hitre a tudomány embereinek, a hívôknek pedig arra, hogy cáfolni próbáljuk a „tudományosnak” kikiáltott világnézetet és univerzális hipotéziseket?

A helyenként lélegzetelállítóan izgalmas Angyalok és démonok alapján erre végleges válasz nem adható. Biztosra vehetjük viszont azt, hogy a „kultúr-borzadós” nem csak behatolt a könyvpiacra, hanem a közeljövôben még kapósabb lesz – valószínűleg ki fogja szorítani az Agatha Christie-típusú detektívregényt, illetve a sci-fi irodalom egy részét. Sikere azt látszik bizonyítani, amit e sorok írója mindig is vallott: a múlt jelképeinek és kulturális mítoszainak ismerete nélkül nem érthetjük meg igazán a világot, a vallások, a tudomány és a művészet bonyolult, de egymást kölcsönösen tápláló és át-meg-átszövô viszonyát. Ha Dan Brown csak ennyit elért regényeivel, máris sokat köszönhetünk neki.

Gömöri György

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu