buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Könyvek a csúcson


2005.03.18

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Szerettem a kis antikváriumokat. Szerettem délutánonként betérni valamelyikbe, böngészni a polcokon, találomra kiválasztani egy regényt, novellás vagy verses kötetet. Régieket.

A Hársfa utcában néhány lépcső vezetett le a boltba. Testes öregúr ült a pult mögött, körötte, mögötte könyvek. Porszag szállt a levegőben és némi dohány illat, mert az öreg ajkai közt örökkön füstölgött a szivarcsonk, szürke hamuja tele hintette a mellényét. A szagot beszívták a könyvek, még otthon is érezhettem a megvásárolt példányokon. Olcsón jutottam hozzá Balzac-hoz vagy egy-egy Kosztolányihoz, nála vettem a Cserépfalvy kiadású József Attilát, Móricz néhány regényét, Romain Rolland Jean Christophe-ját, mind a tizenkét füzetet, na meg a Burián-Édes latin szótárt, ami kellett a gimnáziumban, s már csak saláta állapotban bukkantam rá, de aztán beköttettem. A könyvkötő ugyan sajnálkozott, hogy nincs vászna – ez negyvenhatban volt! – de apám az amerikai fogságából hazahozott egy szétbontott olasz tölténytáskát, a khaki színű anyagot jónak találta a mester, a szótár ma is abban a köntösben áll a polcomon, ha már fakultan is.

Voltak könyveink családi hagyatékból. Kedvencem az anyai nagyapámtól örökölt Lexikon egy kötetben, A Pesti Hirlap Könyvtára kiadásában. Mindent megtalálok benne. Örököltem Robinsont meg úti könyvet: az Öt világrészen keresztült, a Karenina Annát Tolstoj Leótól (sic!), néhány Krúdy-kötetet, Jókait, Mikszáthot, de vettünk ügynököktől is, például Adyt az Athenaeum vörös vászon borítású kiadását. Mégis, a legtöbb könyv az antikváriusoktól származott, nem csak a boltokból, hanem a Teleki tér handléitól, főleg a háború után, amikor a rommá lett lakásokból eladásra kerültek a könyvtárak. Apám jó érzékkel vásárolt, többek között megszerezte a Magyar Remekírók ötvennégy darabból álló, a Franklin-Társulat kiadású sorozatát, némelyiknek a gerincében aknaszilánk nyomával. De ott voltak a korabeliek, Zilahy, Németh László, a költők között Sinka István és Szabó Lőrinc…

Petőfimet kilencévesen kaptam egy tanítómtól. Csehovot meg Dosztojevszkijt már én kutattam fel itt-ott, s mindehhez hozzá jött még a Stádium gondozásában hetente megjelenő Nemzeti Könyvtár füzetek sora, ezek a trafikban, újságosnál kapható, rotációs kiadványok, ha nem is közölhettek már mindenkit a negyvenes években, se Szerb Antalt, se Gellérit, vagy Radnótit, de még József Attilát sem, azért a lehetőségek szerint igyekeztek értékes irodalmat adni, például, Móra Ferencet, Móriczot, Tersánszkyt, Tamásit, Veres Pétert, Szabó Pált és más, a szélsőségektől magukat távol tartó írókat.

Diákként faltam a könyveket, az iskolából jövet sietve végeztem a feladatokkal, hogy aztán egy sarokba húzódva átolvassam az egész délutánt meg az estét, sokszor késő éjszakáig. Izgalmas órák voltak. Szívesen bújtam May Károlyt is, a Winnetou világa elragadott, de igazán a komoly irodalom kötött le már nagyon fiatalon. A jó könyvek ösztönös esztétikai tájékozódást adtak, csak azt tudtam befogadni, amiben a való életre ismertem, és meg is tanultam, hogy csak úgy szabad írni, hogy ha megharapom, vérezzenek a szavak.

Emlékszem az olvasás örömére és szenvedélyére. Amikor az ötvenes években gyárban dolgoztam, mindig vittem magammal könyvet. Akkoriban adta ki a Szépirodalmi az Olcsó Könyvtár három forintért megvehető kis köteteit 50–60 ezer példányban, a görögöktől a világirodalom klasszikusain át a kortársakig generációk ismerhették meg a jeles munkákat. Nem biztos, hogy másként kezembe került volna Melville-től A fehér bálna, Traven regénye vagy a Tarasconi Tartarin és más, ritkán előforduló munka. Egy faáru üzemben minden délidőben, a gyalult deszkákon ülve olvastam Reymont Parasztok-ját, Steinbeck Lement a hold-ját vagy Stendhal Vörös és feketé-jét…

Mindez most azért jutott eszembe, mert indul A Nagy Könyv program. Az Angliából behozott ötlet nyomán a kulturális tárca komoly pénzösszeget biztosít az egész évben zajló „könyv-versenynek”, derüljön ki melyek azok, amelyeket a legtöbben és legszívesebben olvasnak. Bevallom, félek az efféle kampány-szenzációktól, de ha másként nem lehet felkelteni a tömeges érdeklődést, ám legyen. Derüljön ki a „magyar top!”

Nekem csúcs volt szinte valamennyi.

Szakonyi Károly

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu