buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 21, kedd
Ágnes napja

Évfordulók:
1823: Madách Imre születése (Alsósztregova)
1950: George Orwell (er. Eric Arthur Blair) halála (London)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Kiadói ars poeticák – Könyves helyszínek


2005.03.18

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Sorozatunk újabb bemutatkozó kiadói, helyszínei: Mundus Kiadó, Országos Idegennyelvű Könyvtár, Fáma Könyvkereskedés
 

A Mundus Magyar Egyetemi Kiadó 1990-ben alakult, tulajdonosai: 4 egyetem és magánszemélyek. Konkrét tevékenységét 1994-en kezdte meg. Tevékenysége elsősorban a szakkönyvkiadásra irányul. Fokozottan és (lehetőségeihez képest) elsősorban arra ügyel, hogy produktumai mind témájukban, mind stilisztikai állapotukban, mind külső megjelenésükben egyfajta akadémiai igényességnek feleljenek meg. Tevékenységének fő célja, hogy olyan műveket adjon közre, amelyek az alapvető kiadási normák szigorú megtartása mellett a pozitív értékek megteremtését szolgálják. Éppen ezért a közrebocsátott kötetek szellemiségét az európai humanista gondolkodásmód, másrészről az emberi személyiség kibontakozását ma is elősegítő hagyományok ápolásának az igénye határozza meg.

Kiadványainak zöme sorozatokban lát napvilágot. A Mundus – Új Irodalom eddigi 40 kötetében mindenféle műfajú irodalmi és irodalomtudományi munkák helyet kapnak (breviárium és levelezés mellett nyelvtörténet és művelődéstörténet is). A Magyar Építőművészet sorozat nagyszabású albumai (Makovecz, Finta, Kós) után egyfajta b/sorozat keretében műemlékvédelmi és konferenciakötet is rövidesen megjelenik. A Protestáns Művelődés Magyarországon nagyobbrészt történeti, művelődéstörténeti köteteket foglal magába (legutóbb Benda Kálmáné), de a sorozat keretében rövidesen megindul a Károli Teológiai Tanulmányok köteteinek megjelentetése is.Az Antall József Baráti Társaság Évkönyvei sorozat (megítélésünk szerint a néhai miniszterelnök szellemiségével összhangban álló) történeti-politológiai munkákat foglal magába. Keretében legutóbb három emigráns szerző (Borbándi Gyula, Ankerl Géza és Segesváry Viktor) könyve látott napvilágot. A Mundus – Emlékiratok id. Antall József történelmi jelentőségű memoárjaival indult, a legutóbb kiadott kötetek – pl. a Svájcban élő pszichiáter és műtörténész, László Károly auschwitzi naplója vagy idős Magyar Bálintnak a Vígszínház történetét bemutató könyve – nyomán a festővé lett arisztokrata, gr. Károlyi Széchenyi Ilona emlékezéseinek és Pándy Lajos Súgópéldánya csonkításoktól mentes, új, bővített kiadására készül a Kiadó. Hasonlóképpen gazdag az Ürögdi György ill. Kertész István kötetét követő Ókortudományok tervlistája (Appianos, Szent Jeromos).
A Kiadó néhány idegen nyelvű kötetet is megjelentetett (Voigt Vilmos folkórelméleti tanulmányai, Erdélyi István régészeti monográfiája, Szalay Károly regénye, ill. a Déli harangszó című tanulmánykötet). A Kiadó erdélyi partnere a Kriterion Könyvkiadó.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár fő gyűjtőköre az idegen nyelvű klaszszikus és kortárs szépirodalom, irodalomtudomány, nyelvtudomány, zenetudomány, nemzetiségi szakirodalom. Az olvasóterem és a szabadpolcos kölcsönző tér mellett zeneműtár, nyelvstúdió, továbbá 350 külföldi és 165 magyar napilap, hetilap és folyóirat áll olvasóink rendelkezésére.

Az Európai Uniós csatlakozásunk kapcsán két rendezvénysorozattal mutattuk/mutatjuk be a tagorszá-gok kultúráját irodalmi estek keretében. Havonta kb. másfél órás estek keretében olyan különleges kulturális csemegének számító programokat igyekszünk szervezni, amelyek alkalmasak a szélesebb nagyközönség számára is az adott ország történelmének rövid fölvázolására, zenei, irodalmi, folklór életének élményszerű felvillantására.

2003–2004-ben a Határtalan Európa – Kultúrák találkozása című kulturális rendezvénysorozatunk esteken és különböző kapcsolódó rendezvények sorával mutatta be az Európai Unió tagországait. A 12 est és a hozzá kapcsolódó 46 program az országok irodalmi életébe nyújtott betekintést.
A 2004 őszén indult a Szerelmem vagy te, szép hazám! c. rendezvénysorozat, amely minden hónapban egy-egy új, tavaly májusban csatlakozott EU tagországot mutat be. A könyvtári kulturális est párja egy héten belül megvalósul egy vidéki megyei könyvtárban is. Az elmúlt évben nagysikerű szlovén, cseh, szlovák, észt rendezvényre, idén pedig lett és ciprusi est megrendezésére került sor. A programokhoz képzőművészeti- és könyvkiállítások, filmvetítések is kapcsolódtak. Legközelebbi estünk március 16-án lesz, ahol a lengyel irodalommal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Áprilisban litván, májusban máltai vendégekkel találkozhatunk (bővebben: www.oik.hu).

Más partnerekkel együttműködve is helyet adtunk számos rendezvénynek, melyek közül a legjelentősebb a British Council Reading Clubs című sorozata, melynek keretében olyan kortárs brit írók voltak könyvtárunk vendégei mint Jonathan Coe, David Mitchell, Tibor Fischer, március 7-én pedig Matt Thorne érkezik. Ez a népszerű író-olvasó találkozó könyvtárunkban első kísérlet arra, hogy tolmácsolás nélküli, idegen nyelvű irodalmi programra invitáljuk olvasóinkat. Szívesen rendezünk könyv- és folyóirat-bemutatókat. Március 21-én a Nagyvilág norvég különszámával ismerkedhetnek meg az ide látogatók.

Természetesen könyvtárunk is bekapcsolódik A Nagy Könyv játékba. Lehetőséget biztosítunk olvasóinknak a szavazásra, kölcsönzésre kínáljuk a legnépszerűbb műveket.

Fáma Könyvesbolt, Gödöllő, Szabadság tér 9.

Reméljük, így is lehet… Hát nem könnyű, de nagyon szép dolog. Mármint könyvesboltot működtetni egy Budapesthez közeli kisvárosban. Sok mindent kell tenni a vevők kegyeinek elnyeréséért, megtartásáért, hogy ne a közeli plázák hatalmas könyvpalotáit, hanem a mi kis üzletünket válaszszák, ha könyvet keresnek. Még az antivilágban kezdődött közeledésünk a könyvkereskedelemhez, Drucker Tiborhoz kötődő ismeretségünk okán. Folytatódott a 90-es évek elején, amikor is válaszút elé kerültünk: a „biztos” munkanélküli segély és a bizonytalan vállalkozás voltak az alternatívák. Választásunk helyesnek bizonyult, annak ellenére is, hogy mindketten – feleségem és én is – messziről jöttünk. Egy energetikus és egy rendszerszervező alapított 1993-ban könyvkereskedelmi céget.

Mindig is szerettük volna, hogy a könyvesbolt – főleg ha az a miénk – egy kis kulturális sziget legyen, ahol nyugalomra, megértésre, figyelmességre, igazi kiszolgálásra lel minden olvasni vágyó gyerek és felnőtt. Kicsit szűkös körülményeink miatt fizikailag is közelebb kerülünk a vásárlókhoz, ezért a kialakuló kontaktus is szorosabb, alkalmanként barátibb, mondhatni intimebb, mint egy nagy áruházban. Tudatosan ragaszkodunk a kiskereskedelem hagyományos formáihoz mind az üzlet kialakítása, mind a kínálat tekintetében. Nem hagyhatjuk viszont figyelmen kívül, hogy életünk gyorsul, körülményeink változnak. Ahogy a könyvtárak is egyre inkább információs központtá válnak, a könyvesboltoknak is valami hasonló szerepet kell vállalniuk. A könyvpiac kínálata óriási, különösen ha idegen nyelvű, import könyvek is szaporítják. Ezt ma már fejben tartani lehetetlen. Mind nagyobb szükség van a számítástechnika adta lehetőségek kihasználására, adattárakhoz, katalógusokhoz, nagykereskedői és kiadói kínálatokhoz való hozzáférésre, az Internet állandó használatára. A monitorok a bolt szerves részét képezik, a tájékozódás és a tájékoztatás fontos eszközei.

Legfontosabb célunk azonban mindezek mellett is az emberi arculat megtartása, némiképp a hagyományok ápolása. Reméljük, így is lehet…

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu