buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 22, szerda
Vince és Artúr napja

Évfordulók:
1729: Gotthold Ephraim Lessing születése (Kamenz)
1788: George Gordon Noël Byron születése (London)
1823: Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt
1989: Weöres Sándor halála (Budapest)
1989: A Magyar Kultúra Napja
1993: Abe Kobo halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Késésben


2005.04.16

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Küszködöm egy verssel. Szöveggel, szokás mondani, így. Akkor is, ha rímek vannak benne, meg a szótagszámot is ellenőrzöm az ujjaimon. Kilenc, tíz. Kilenc, tíz. Megy a szöveg. Az ember ma már nem verset ír, a vers ideje lejárt, a költészet-fogalmat azonban még nem sikerült lecserélni. Persze, soron lesz nyilván ez is, valamikor, talán nemsokára. Valakinek csak sikerül végül. És akkor azt mondjuk, nincs. Megy a szöveg, most még a költészeten belül. Benne. Így.

A helyzet az, hogy lekéstem az összes áprilisi József Attila-centenáriumi felkérést, pontosabban, egyetlen sor sem jött ki belőlem a nagy alkalomra. Ha nem küszködtem azért, hogy kijöjjön, legyen az én gondom. Azért csak gondoltam, megint lekéstem valamit, megint lemaradtam valamiről, megint nem voltam ott, amikor kellett volna lennem, a nagy névsorolvasásnál, mikor jelen van mindenki, aki számít. És meg lehet olvasni.
Nem számít.

Egy verssel mégis küszködöm, ami József Attilához kapcsolódik, valamiképpen, és ez azt jelenti, hogy József Attilával küszködöm. És mégsem vele, lepődöm meg, amikor vizsgálni kezdem a küzdelmet magát, mert azt veszem észre, hogy Nagy Lászlóval küszködöm, meg Sziveri Jánossal.
Küszködöm.

Amikor különféle József Attila-hatásokat mutatnak ki az írásaimban, mosolygok, mert féligazság a fölfedezés, ugyanis, az én József Attila-képem e két költőn – és nem közvetlenül József Attilán – keresztül formálódott ki. A hatások, vagy pontosabb, ha a fölidézés, átidézés szót használjuk, rajtuk keresztül mutatkoznak.

Ők azok ugyanis, akik a József Attila-modellt érvényesítették számomra a múlt század végén. Mondhatnánk, hogy folytatták, továbbfejlesztették, korhoz szerűsítették; mind pontatlan, de valahogy mondani kellene ezt is. Előbbi az indulásomkor, utóbbi a felnőtté szomorodásomkor. Előbbi elindított a költészet felé, utóbbi visszafogott az avantgarde labirintusának külső folyosóin.
Küszködöm a verssel. József Attillával. Még Nagy Lászlóval. Már Sziverivel.
Betolat a versbe Ady koporsója, és alig tudom kinyomni belőle Weöres piros gerendáját. Kinyomom, de ott marad a Hatalmas, ha nem is nevezem meg.

És valami halálérzet még, amit persze szégyellek. Manapság ez sem divatos életérzet. Tűnődöm, a halálérzet mint életérzet… Vigasztalom magam, nekem legalább jól áll. Olyan zalános.
Küszködöm tovább.

Zalán Tibor

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu