buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 23, csütörtök
Zelma és Rajmund napja

Évfordulók:
1783: Stendhal (Marie-Henri Beyle) születése (Grenoble)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál


2005.04.16

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az 1994 tavaszán útjára indult Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Könyv és a Szerzői Jog Világnapján áprilisban tizenkettedik alkalommal nyitja meg kapuit. Az idei seregszemlén közel 1600 négyzetméteren 550 hazai és külföldi kiállító mutatja meg legfrissebb kiadványait a Budapest Kongresszusi Központban. A nyitónapon a világirodalom egyik legolvasottabb írójával, a brazil Paulo Coelhoval találkozhatnak a látogatók, aki ez alkalommal veszi át a Budapest Nagydíjat. A fesztiválon a kortárs orosz irodalom és könyvkiadás lesz a díszvendég. Hazánkba látogat többek között Tatyjana Tolsztaja, Edvard Radzinszkij, Viktor Jerofejev, Jevgenyij Popov, akiknek a nevét már a magyar nagyközönség is jól ismeri. A rendezvényt közel félszáz külföldi, többségükben európai író tiszteli meg jelenlétével.
 

A tizenegy évet megélt Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál rangját mi sem igazolja jobban, mint hogy a világ tíz legfontosabb könyvvására között tartják számon. Zentai Péter László, a fesztivál igazgatója az idei sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ha nem is törekedhettünk arra, hogy a világ legjelentősebb könyvvására legyünk, azt azonban reméltük, hogy a közönségünk érdeklődésre, szeretetére alapozva olyan könyvfesztivált sikerül útjára indítanunk, amely kivívja a világ figyelmét, amelyre meghívhatjuk Európa nagy könyvkultúrájú országait. Ezen elgondolás jegyében látta vendégül Budapest az elmúlt években Spanyolországot, Csehországot, Lengyelországot, Olaszországot, Franciaországot és Németországot. Frankfurt (2003), Lengyelország (2004) és Franciaország(2005) után idén Oroszország lesz a fesztivál díszvendége.

Oroszország ma azon országok közé tartozik, amelyekben a világon a legtöbb könyvet olvassák. A kiadott könyvek és brosúrák számát illetően az Oroszországi Föderáció a világon az ötödik, míg Európában a harmadik helyen áll. Az egy éven belül megjelent különféle könyvek száma megközelíti a százezres nagyságrendet. Napjainkban mindössze három ország előzi meg: Kína, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia – mondta budapesti sajtótájékoztató alkalmával Valerij Platonov, az Oroszországi Föderáció Budapesti Nagykövetségének kulturális attaséja, az Orosz Kulturális Központ igazgatója.

Az „Oroszokról magyaroknak” mottó jegyében tematikus kiállítások sora – Magyarország orosz kiadványok tükrében, A győzelem 60. évfordulója alkalmából, Oroszországi vakáció, Oroszul beszélek, Az év könyve, Az oroszországi népek konyhaművészete – igyekszik bemutatni a megjelent könyvek egy részét az orosz pavilonban. Tatyjana Tolsztaja, Edvard Radzinszkij, Viktor Jerofejev, Jevgenyij Popov nevét már jól ismeri a magyar olvasóközönség, miként Vlagyimir Vojnovics, Irina Gyenezskina és Pjotr Vajl műveit is. Makszim Amelin és Andrej Gelaszinov pedig először mutatkozik be a magyar olvasók előtt.

A fesztivál díszvendég írója a brazil Paulo Coelho, korunk egyik legjelentősebb szerzője, akinek művei 59 nyelven, több mint 56 millió példányban jelennek meg. Legutóbbi könyvét, a Tizenegy percet 2003 legnagyszerűbb bestsellereként tartják számon a világban, míg hazánkban Az alkimista című kötete ostromolja a sikerlistákat. Az íróval Lévai Balázs beszélget az ünnepélyes megnyitó napján.
A könyvfesztivál ötödik alkalommal ad otthont az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának. A rendezvénynek köszönhetően az eddig bemutatkozó több mint hatvan tehetséges szerző közel egyharmadának van már magyar nyelvű könyve, s más országokban is sorra fordítják le a műveiket. A sikernek köszönhetően a budapesti fesztiválon tartja konferenciáját a Les Rencontres, az európai pályakezdő írók és kulturális vezetők, menedzserek nemzetközi szervezete.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál két és fél napja alatt pódiumra lépnek, s dedikálják könyveiket a hazai és a határon túli magyar szellemi élet kiválóságai – írók, tudósok, művészek, kutatók –, illetve több mint kétszáz irodalmi és szakmai program között válogathatnak a látogatók, akik idén is levásárolhatják az ötszáz forintos belépőjegy árát a magyar standoknál.

Hagyományosan a fesztiválon adja át a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a könyvszakma elismeréseit, Az Év Kiadója és Az Év Kereskedője megtisztelő címet, a XII. kerület polgármestere pedig a legjobb oktatást szolgáló könyveknek és CD-nek a Budai-díjat. Ezer könyvtáros részvételével minden nap aktuális szakmai programokkal működik a Könyvtáros Klub, az Országos Idegennyelvű Könyvtár, mint a nemzetiségi-etnikai kérdéskör szakkönyvtára, a Magyarországon élő 13 nemzeti és nyelvi kisebbség kulturális intézményrendszerét, tankönyveit, könyvtári- és iskolahálózatát, könyvkiadását, sajtóját, valamint a róluk szóló elemző irodalmat és publicisztikát mutatja be a könyvfesztiválon. A könyvvásáron, a Könyv és a Szerzői Jog világnapján derül majd ki az is, mely száz regényt tartották méltónak az olvasók arra, hogy versenybe szállhassanak a legkedveltebb külföldi és magyar regényért.

A fesztivál a kerek születésnapjukat ünneplő jeles magyar írók köszöntésével, a Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul, amelyre Faludy György, Szíj Rezső, Nemeskürty István, Beney Zsuzsa, Bertók László, Ferdinandy György, Tőzser Árpád, Nyerges András, Tolnai Ottó, Pardi Anna, Alexa Károly és Ferenczes István fogadta el a meghívást.

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu