buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Egyéni arculatot kell felépítenünk
Interjú Jókai Istvánnal, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatójával


2005.04.16

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Jókai István 1986-ban középiskolai tanárként kezdte pályafutását. Tíz éven keresztül pedagógusként dolgozott, majd rövid önkormányzati tanügyi irodavezetés után három évig a Pénzügyminisztérium oktatási osztályát vezette. 1999-től a Perfekt Rt. oktatási igazgatója, 2002-től a részvénytársaság vezérigazgatója. Az interjúkészítés időpontjában a Nemzeti Tankönyvkiadó frissen kinevezett vezérigazgatója.
 

Miért hagyta ott a Perfekt Rt.-ét, s lett a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója?

- A váltásban az érzelem is szerepet játszott. A tanári pályám kezdetén, 1986-ban, a Tankönyvkiadó szakmailag elismert intézmény volt, felkészült szakemberekkel. Számomra mindig nagyon fontos területét jelentették a pedagógiai munkának a tankönyvek, hiszen jó tankönyvek nélkül elképzelhetetlen színvonalas oktatás, ezért a Tankönyvkönyvkiadó munkáit folyamatosan figyelemmel kísértem.

Volt személyes kapcsolata is a kiadóval?

- Magát a vállalatot nem ismertem sem belülről, sem részleteiben, de a termékein keresztül nyomon követtem az életét. Szomorúan láttam a rendszerváltozás utáni években, amikor a kiadó piaca jelentős mértékben csökkent, néhány területen könyvszakmai értelemben is igénytelen kiadványok szorították háttérbe a színvonalas tankönyveiket. A személyes váltásnak persze konkrét oka is volt. A Láng Holding, a Perfekt Rt. tulajdonosa úgy döntött, hogy indul a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációján. Tekintve, hogy a Perfekt Rt. oktatással és iskolafenntartással foglalkozó cég, a pályázat elkészítése – amelyben magam is részt vettem –, nem okozott megoldhatatlan feladatot. S miután a Perfekt Rt. lett a privatizáció nyertese, a tulajdonosok engem bíztak meg a kiadó vezetésével.

Mik az első benyomásai a kiadóról?

- Összességében a tapasztalataim megfelelnek a várakozásaimnak. Ha a részleteket kezdjük vizsgálni, akkor persze sok meglepetés ért pozitív és kevésbé pozitív értelemben egyaránt. Azonban a legfontosabb kérdésben azt találtam, amire számítottam: szellemi műhelyeket. Ennek a cégnek nem az épülete, nem a megkötött szerződései jelentik az értéket, hanem a szerkesztőségei és a hozzájuk kötődő kiváló pedagógus szerzők. Sok olyan felkészült emberrel ismerkedtem meg, akik komoly alapot biztosítanak a vállalat számára. A kiadói szerkezet korszerűsítését, illetve a kiadó működését jellemző lassúság, körülményesség felszámolását munkatársaimmal egyetértésben szeretném elvégezni. Az ő tapasztalatukkal és hozzáértésükkel olyan egyéni arculatot kell felépítenünk, amely ennek a vállalatnak a legelőnyösebb. Mindezt úgy kell tennünk, hogy a szakmai közvélemény előtt is elismert igényességünkből egy lépést se engedjünk. Abban lehetünk ügyesebbek, hogy a kereskedelmünk gyorsabb legyen, és divatosabbak is lehetünk, hogy a kiadói profilunk jobban megfeleljen az aktuális nyugati irányzatnak, de szakmai tartalom és módszertan tekintetében azt kell nyújtanunk, amit az igényes pedagógus közösség elvár. Ha ezt a két dolgot össze tudjuk párosítani, akkor mi lehetünk a legsikeresebb tankönyvkiadó Magyarországon.

Milyen szerkezeti és kereskedelmi változtatásokat terveznek?

- Arra nem kényszeríthet bennünket sem a konkurencia, sem valamely piaci szegmens igénye, hogy igénytelenebb kiadványokkal jelenjünk meg. Ha ebben engednénk, akkor gyengülnénk, ahelyett, hogy növekednénk. Ahol a konkurenseinkkel keményen meg kell harcolnunk, az a kereskedelem és az információ célba juttatása. Minden pedagógusnak tudnia kell, hogy mi mivel tudjuk segíteni a munkáját. Én soha nem fogok arról beszélni, hogy miért gyengébb nálunk egy másik kiadó könyve – ez legyen a külső szakértők dolga –, hanem arról, hogy miért jók a mi kiadványaink. Olyan szakmai ismeretanyag-bázist kívánunk létrehozni és a könyveinket használó pedagógusok rendelkezésére bocsátani, melynek segítségével könnyen fel tudják építeni és el tudják végezni a munkájukat.
A kereskedelem területén már megkezdtük a változtatást. A korábbi kizárólagos, saját leányvállalaton keresztül történő értékesítés helyett általános terjesztésre térünk át. Ez azt jelenti, hogy a csak tankönyvkiadó kiadványainak értékesítésével foglalkozó leányvállalatainknak elengedtük a kezét és valamennyi erre szakosodott kereskedőnek felajánljuk könyveinket. A professzionális működés alapja, hogy mindenki azzal foglalkozik, amihez ért, a kiadó könyveket készít, a kereskedő eljuttatja az iskolákba, a pedagógus pedig felhasználja a tankönyveket a tanításához.

Mit tartanak a legfontosabbnak az e-biznisz területén?

- Számomra legfontosabb a teljes körű szolgáltatás a pedagógusok számára. Első feladatunk, hogy elektronikusan is elérhetővé tegyük azokat a módszertani termékeket, amelyeket más hordozó segítségével már ma is értékesítünk. Következő lépésben olyan segédanyagok fejlesztése a célunk, melyek támogatják a kollegát céljai elérésében, és a felhasznált, módosított eszköz rendelkezésére áll a többieknek is. Olyan fórumot szeretnék teremteni, ahol diák, tanár, szülő eszközöket talál, kicseréli a tapasztalatait, és pihen, szórakozik és tovább képezheti magát.
Bízom abban, hogy munkánk eredményeként az „e-NTK” hasonlóan közismert lesz, mint ma a tankönyvkiadó!

Lafferton Kálmán

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu