buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Fülszöveg: A hallgatható irodalom


2005.06.10

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Olyan konzervatív, hogy radikális újdonságnak tűnhet ma már. A magyar rádiózás értékmegőrző képessége talán éppen nehézkességéből, az elmaradt átalakításokból, a késedelmes reformokból, a közvetlen politikai beavatkozási kísérletek kudarcából fakad. Bár a kereskedelmi, vagy inkább fogalmazzunk pontosan, a bulvárrádiózás maradandó nyomokat hagyott a közszolgálati intézmény néhány műsorán is, a Magyar Rádió Részvénytársaság – a hírszolgáltatás elsődlegessége mellett – még mindig képes irodalmi műsorokkal, alkotáslélektani beszélgetésekkel, hangzó novellákkal, kritikai kísérletekkel, vers-összeállításokkal, hangjátékokkal felkeresni hallgatóit. Igaz, éppen az állandósult pénzszűke, az irodalom, a művészetek házon belüli másodlagossága miatt is, egyre kevesebb az újdonság, növekszik az ismételt művek aránya, szinte alig készül átfogó dramaturgiai szándékot megvalósító felvétel, kétségbeejtő mértékben csökken a színészfoglalkoztatás, ritkul az alkotók portré teljességű megszólalása. A tények makacs dolgok: a rádión belüli „rendszerváltás” egyik legnagyobb vesztese az irodalom, szervezeti értelemben az Irodalmi Osztály, amely akkori műsoridejének és műsorainak közel felét vesztette el az egzisztenciális és politikai adok-kapok során.

Ebben a helyzetben adódott egy intézményen kívülről érkező különleges lehetőség, nevezetesen teret nyerni a politikai, azaz a hírműsorok leghallgatottabb folyamában a könyvkiadás és így közvetve az irodalom számára. A Magyar Szép- és Szakírók Reprogáfiai Egyesülete 2003. december elsejétől finanszíroz egy hetente háromszor (hétfőn, szerdán és pénteken) a Kossuth Rádió Reggeli Krónika című műsorában jelentkező, alkalmanként közel négyperces sorozatot. Fülszöveg címmel. És akkor mi van? – kérdezhetné némi malíciával az olvasó, a rádióhallgató. Olyan nagy ügy ez a heti 10-12 perc? A kereskedelmi, azaz a bulvárrádiózás tömeges és agresszív jelenléte, kulturális értékeket széles ívben elkerülő mentalitása, bántó közönségessége idején feltétlen örülni kell egy ilyen szerény eredménynek is. Az immár kétszázadik jelentkezésén is túl lévő három-négyperces megszólalás, a rendszerességben rejlő publicisztikai erő, a hírműsor többszázezres hallgatottsága ellensúlyozza a kétségtelen időbeli korlátokat. Ráadásul a megrendelő azt a különleges és nem könnyen teljesíthető feladatot tűzte a műsorkészítők elé, hogy népszerű és ismert emberek szólaljanak meg, és semmiképp ne a szakszerűség megbízható unalma, inkább az ismeretterjesztés, a felfedezés, az élmény frissessége hasson. Színészek, rendezők, énekesek, sportolók, médiaszemélyiségek „kénytelenek” a hozzájuk eljutatott könyvet kézbe venni, azt elolvasni, és arról beszélni. A Fülszöveg megszólaltatottjai voltak többek között Bács Ferenc, Piros Ildikó, Bódi László Cipő, Koncz Zsuzsa, Jirzi Mencel, Détár Enikő, Alföldi Róbert, Mécs Károly, Szarvas József. Olvasmányairól beszélt már Novák Tata, Csavlek Etelka, Hobo, Berecz András, Kállai Ferenc, Gyulai Líviusz, Kő Pál, Sváby Lajos, Sebő Ferenc, Lázár Ervin, Grandpierre Attila, Gothár Péter, Polcz Alaine. De vállalta a szereplést Benkő László, András Ferenc, Császár Angéla, Fellegi Ádám, Nagy Bandó András, Róbert László, Huszti Péter is. Mivel a kezdeményezés a könyvkiadók és könyvterjesztők, így a kereskedelem munkáját is igyekszik segíteni, mindenek előtt a megjelenések rendjéhez igazodik a műsorsorozat. A könyvkiadás szédületes kínálatából mégis inkább az irodalmi, vagy szakirodalmi értelemben értékesebb, esztétikailag is kikezdhetetlen kötetek kerülnek ebbe a rendszerbe.

A rádión belül szinte szakmai önvédelemből született a Művészeti Főszerkesztőség, amely az egykori Irodalmi Osztályt, a Rádiószínházat, a rendezői, dramaturgiai csoportokat, valamint az ehhez a munkához szorosan kötődő színvonalas műszaki gárdát vonta közös irányítás alá Jósvai Lídiát és Antall Istvánt (azaz személyemet) bízta meg a Fülszöveg című műsor gondozásával. A szervezési feladatokat erősítendő, alig egy hónapja a tapasztalt Vágó Péter is bekapcsolódott a műsor működtetésébe. A másfél éve tartó munka során egyszerre kellett fölkeresni a kiadókat, megkeresni a megszólalókat, és megtalálni a rövid műfajhoz értő riportereket. A kész anyagokat az éppen teljes műszaki váltással, a digitalizálással küzdő rádió amúgyis nehezen átjárható szervezetében kell eljuttatni, egy teljesen más elvek szerint szerveződő műhelybe, a Krónika rovathoz. Miközben egyszerre van jelen minden elfogadott hanghordozó a magnószalagtól, a hagyományos kazettán, a CD lemezen, DAT kazettán, a mini disc-en át a legkülönbözőbb digitális memóriákig, már önmagában a beérkező anyagok műszaki gondozása, számítógépes rendszerbe való jutattása is napi feladvány. Mivel a Krónikában dolgozó politikai újságírók zömmel az eseményekhez kötődve maguk is készítettek kulturális, zenei, vagy éppen könyvismertető irodalmi beszélgetéseket, a Művészeti Szerkesztőség megjelenése szelíd konkurenciát hozott, az összehangolt szerkesztést is kikényszerítette. Az irodalmi szerkesztők megszólalásának attitűdje akaratlanul is más, mint a napi történések sűrűjében dolgozó, a tömörítés mestereinek számító kollégáké. A kölcsönös ellenérzések szerencsésen oldódnak ma már, mi több érzékelhetően izgalmas élmény megismerni egymás szempontjait. Tehát egy percig sem kétséges, hogy minden buktató, alkalmi baki ellenére a sorozatot, az irodalom, a könyvkiadás és a hallgató szolgálatában gondozni kell és érdemes.

Antall István

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu