buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 25, vasárnap
Lajos és Patrícia napja

Évfordulók:
1976: Eyvind Johnson halála
1977: Kós Károly halála (Kolozsvár)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Kiadói ars poeticák


2005.06.10

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Sorozatunk újabb bemutatkozó kiadói:
Lazi Kiadó, Magyar Nyugat, Pallas-Akadámia

 

A szegedi Lazi Könyvkiadó a kezdeti, kis példányszámú, elsősorban regionális érdeklődésre számot tartó kiadványok megjelentetését követően 1998-tól tért át országos terjesztésű, nagyobb példányszámú könyvek kiadására. Alapkoncepciója – mely azóta sem változott – szerint olyan művek megjelentetésére vállalkozik, amelyek mind tartalmukat, mind külső megjelenésüket tekintve magas színvonalúak, igényesek. Az első sikereket a kiadó számára az immár nyolc kötetet számláló kétnyelvű Poe-sorozat hozta, majd egy teljesen más műfaj, a felnőttek és gyermekek számára egyaránt érdekes, kreativitást fejlesztő kézműves kiadványok füzetei. Az elmúlt évek során a kiadó tevékenysége egyre szerteágazóbb lett, a magyar és a világirodalom számos jelentős művét tárták az olvasóközönség elé. Jelenleg évente hozzávetőlegesen negyven új cím jelenik meg náluk. Különösen fontosnak tartják azt a sorozatukat, amelyben Fekete István „felnőtteknek szóló” írásait adják közre, minden esetben visszatérve az eredeti, csonkításoktól mentes szöveghez. E sorozathoz kapcsolható még az a három tanulmánykötet, amelyek különböző szempontok alapján világítják meg Fekete István életművét. Igen népszerű a „füveskönyv” sorozat is, amelynek darabjaiban neves írók bölcs mondásait jelentetik meg. Eddig Gárdonyi Géza, Juhász Gyula, Móra Ferenc, Krúdy Gyula életbölcsességei láttak napvilágot részint az írók saját, részint neves irodalomtörténészek szakavatott szerkesztésében. A 20. század jelentős erdélyi magyar íróitól is több kötetet jelentettek már meg, részben önálló regényeket, részben tematikus novellaválogatásokat.

Elsősorban a hölgyek körében népszerű a kiadó romantikus regényeket tartalmazó sorozata, melynek külön érdekessége, hogy a közismert szerzők (Ch. Brontë, J. Austen) mellett több, Magyarországon mindeddig nem ismert, külföldön népszerű írónő (pl. L. M. Alcott) írásait adják közre.
A kiadói tevékenységhez feltétlenül szükséges a „csapatmunka”. E csapatot – több kiváló külső munkatárs közreműködésével – négyen alkotják: a kiadó vezetője, Lázár István, az irodalmi szerkesztő, Hunyadi Csaba, a kereskedelmi vezető, Dobos Tamás és a vezető informatikus, Szentmiklósi Csaba.

A Lazi Könyvkiadó üzemelteti Szegeden a Könyvmoly Antikváriumot és a Bálint Sándor Könyvesboltot

A Könyvmoly Antikvárium immár hét éve működik, az utóbbi négy évben a szegedi belvárosban. A kis bolt igen széles választékot kínál a betérőknek. Különös figyelmet szentel a helytörténeti kiadványoknak. A vásárlók azonban a speciális jellegű könyvek mellett szak- és szépirodalmi művek széles skálájából válogathatnak. Igen jól működik az előjegyzési rendszer, amelynek segítségével sokan jutottak már hozzá egy-egy régóta vágyott könyvhöz. Az antikvárium a könyvek, folyóiratok mellett használt „bakelit” hanglemezek forgalmazásával is foglalkozik, így az érdeklődőknek lehetőségük nyílik arra, hogy zenei ízlésüknek megfelelő darabra tegyenek szert, vagy kiegészítsék gyűjteményüket. Az antikvárium anyaga az interneten hozzáférhető: www.konyvmoly.com.
A Bálint Sándor Könyvesbolt Szeged központjában található, szinte körülveszik az Egyetem épületei. Ez a tény és a hagyományai (korábban hosszú évekig Akadémiai Könyvesboltként működött) arra ösztönzik, hogy az általános könyvesbolti kínálat mellett az egyetem polgárainak – oktatóknak, hallgatóknak egyaránt – szakmai irányultságú igényeit is kielégítse. Jelentős létszámú „törzsvevői” körrel rendelkezik, hiszen a városban sokan tudják: a bolt munkatársai utánajárnak minden egyes megrendelt könyvnek, s ha a könyvpiacon elérhető, bármely kiadó bármely kiadványáról is legyen szó, rövid időn belül megkapják. A tudományos könyveken kívül a bolt szépirodalmi és szórakoztató kiadványokból is széles választékot kínál.

A Vasszilvágyon székelő Magyar Nyugat Könyvkiadót másfél évvel ezelőtt alapította Gyurácz Ferenc szerkesztő, kritikus. Az alapítás régóta érlelődő szándékát egyetlen könyv kiadásának sürgető igénye segítette megvalósulni: egy vasi népmesegyűjteményé, amelyet a nyugat-dunántúli kulturális élet nesztora, a 90. életévét 2004-ben betöltő dr. Kuntár Lajos állított össze, és a vidékhez ugyancsak sok szállal kötődő Füzesi Zsuzsa illusztrált. A bűvös ládikó című kötet sikere aztán lendületet adott a továbbiaknak.

Hamar kiderült ugyanis, hogy hiánypótló szerepet tölthetünk be. Sok-sok rejtett, országos figyelemre érdemes kulturális és történeti érték vár megmutatásra a vidék múltjában és jelenében. Az a célunk, hogy ezeket szépen sorban megmutassuk, mégpedig azon a kiadói színvonalon, amely bárhol vállalható. Működésünk színhelye egy kicsiny, 370 lelkes Vas megyei falu, s ezt gyakran emlegetjük, mert úgy véljük, a művet nem létrejöttének földrajzi helye méri. (Vagy amennyiben mégis, a falu sajátos értékeit ideje újra fölfedezni.) Kiadónk nevének mindkét szavát hangsúlyosnak tartjuk. A könyvkiadás minden mozzanatát igyekszünk igényesen végezni – különös tekintettel a szöveggondozásra, amelyet az utóbbi időben sokan elhanyagoltak.

Kapiller Ferenc nálunk megjelent, Somogyi Győző festőművésszel készített beszélgetés-kötete (Megélt aranykor) példázza azt a szerves beilleszkedést a nemzet és a táj kultúrájába, amely kiadónknak is célja. Szombathelyen élő József Attila-díjas prózaírónk, Molnár Miklós nálunk adta közre Bolond Istók bölcsessége című példázat-gyűjteményét, mígnem Krizsán László műve (A sivatag titkait kutatta) tárgya révén „vasi”: Almásy László Afrika-kutatónkról (az „angol beteg”-ről) szól. Kínálatunkban szerepel egy szakácskönyv (Juhani Nagy János: A világ levesei) és a humor is (Juhani N. J.: Nevető kislexikon).

Széles tematikai skálán szeretnénk valódi értéket közvetíteni.

A Pallas-Akadémia Könyvkiadó és Könyvkereskedés 1993-ban alakult. A Kiadó jelenleg Erdély egyik legnagyobb magyar kiadója, eddig több mint háromszázhúsz könyvcímet adott ki. Elsősorban kortárs szerzők azon szépirodalmi, történelmi, néprajzi, helytörténeti, turisztikai jellegű munkáit jelenteti meg, amelyek értékteremtők és hozzájárulnak az erdélyi magyar irodalom és tudományosság gazdagításához. Jelentősebb sorozatai: Bibliotheca Transsylvanica, Nobile Officium, Kis\Könyv sorozat, Nyirő József Művei, Nagyapó mesefája, Mesevonat, Műterem, Díszkiadású könyvek, Dióhéjban, Erdély hegyei, Barangolás a Székelyföldön.

Kiadott könyveinknél tagadhatatlan a műfaji, tartalmi változatosság. Nincsenek műfaji megkötöttségeink. Mivel hiszünk a területi kiadók létjogosultságában, hiszünk abban is, hogy elsőrendű feladatunk közé tartozik felvállalni a közelben élő vagy élt szerzők munkáinak kiadását. Így aztán, bár vannak kolozsvári, marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, bukaresti, németországi, svédországi magyar szerzőink is, azért a csíkiak, gyergyóiak egyelőre többségben vannak. Ez nem a lokálpatriotizmussal függ össze, egyszerűen csak az indulással: ők voltak kéznél.

A Kiadónknál közlő szerzők többnyire az erdélyi közélet olyan személyiségei, akik az irodalom, a művelődési élet és az erdélyi tudományosság különböző területein munkálkodnak – teljesítettek/teljesítenek. Műveik hangsúlyozzák és kiemelik azokat a jellegzetességeket, amelyek a térség szűkebb kultúrájához tartoznak.

Kérdésként tevődik fel, hogy ez vajon nem valami zsákutca is egyben?… Milyen területeken vagyunk nyitottak a másság felé, az „idegen” befogadására és közvetítésére?… Reméljük, hogy a Kiadót jelző embléma – Pallas istennő védjegyével – a tudás áramlását jelenti határok nélkül… E kérdések megválaszolása nemcsak Kiadónk, hanem a mindenkori olvasó tiszte is.

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu