buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 6, péntek
Miklós napja

Évfordulók:
1935: Bertók László születése (Vése)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Budapest madártávlatból
Beszélgetés Székely Lászlóval, a Székely és Társa Kiadó vezetőjével


2001.04.03

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Aki már ült repülőgépen, megtapasztalhatta azt a különleges élményt, amikor le- vagy felszálláskor, a levegőből lehet szemügyre venni egy nagy várost. Nagy épületei, széles utcái, terei, (ha van) hegye, folyója, sajátosan izgalmas képpé rajzolódnak, amit hosszan elnézegetnénk, de az élmény – jobb esetben is – csak pillanatokra szól. Ezt a varázslatot élheti át mostantól az, aki megvásárolja magának Budapest ortofotóatlaszát.
 

– Ha jól tudom, tanulmányaid során nem térképkészítéssel foglalkoztál. Hogy lesz valakiből térképkiadó?

• Kacifántos kitérőkkel. 1982-ben végeztem a Szombathelyi Tanárképző Főiskola magyar–népművelés szakán, és sokáig pedagógusként dolgoztam Pécsett. A térképek iránti vonzalom gyerekkoromhoz fűződik, amikor is azzal a földgömbbel játszottam, amelyen a nagymamám néptanítóként okította a nebulókat a két világháború között Pozsony megyében. Hajdani élményem és a földrajz szeretete a kilencvenes évek közepén újra érdeklődésem homlokterébe került. Éppen ezért a főállásom mellett céget alapítottam, mellyel adatgyűjtési és finanszírozás-szervezési feladatokat vállaltam településmarketing célokat szolgáló kiadványokhoz. Két év telt el “bedolgozói” tevékenységgel – látszólag talán értelmetlenül –, valójában nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttem későbbi önálló munkánkhoz. Ennyi idő bőven elég volt ahhoz, hogy az alvállalkozói lét kiszolgáltatottságától szabaduljak és a magam, no meg mások örömére megvalósítsam a bennem formálódó ötleteket. Először Pécsről szerettem volna olyan, térképet is tartalmazó művet megjelentetni, amely nem hagyományos módon mutatja be a velem hasonszőrű lokálpatrióták és az odalátogató tájékozatlan turisták számára szülővárosomat.

– Melyek voltak az első térképeitek, milyen fogadtatásra találtak?

• Rengeteg szokványos földabrosz került forgalomba az elmúlt időszakban, jócskán összegyűlt belőlük nekem is. Ezek sem szakmai szempontból, sem használati értékükben nem hoztak újat. Jó példával szolgáltak számomra, hogy milyen technikai megoldásokat nem akarok alkalmazni. Úgy gondoltam, hogy egy olyan korszerű kiadványt kellene készíteni, amely nem csak egy kicsit a korábbiak igazítása, hanem valami generálisan más. 1998. karácsonyán Pécsről született meg az első exkluzív atlaszunk, amely szándékom szerint a múlt hagyományait a jelen térképészeti technológiájával ötvözi, és irányt mutat a jövő számára. Ennek megfelelően tartalmazza Pécs “szabad királyi város” 1864-ben készült első nyomtatott kataszteri vázlatát, kihajtható lapokon megjelenő mai korszerű térképgrafikáját, valamint a digitális ortofotókat (torzításmentessé alakított légi felvételeket). ’99 nyarára jelentettük meg Baranya Exkluzív Városatlaszát, amellyel folytattuk Péccsel kezdődő sorozatunkat. Ami fogadtatásukat illeti, az Országos Széchényi Könyvtár és a Lázár deák Térképészeti Alapítvány évente megrendezett Szép Magyar Térkép pályázatán Pécs atlaszunkat számomra is váratlanul első díjjal jutalmazta. Baranya városatlaszunk napvilágra hozatala után mindkét munka elnyerte a Pécs Expo vásárdíját, a Baranya Megyei Közgyűlés különdíját és a Frankfurt ’99 Kht. felkérésére a legszebb magyar könyvek megtisztelő társaságában részt vettek az 1999. évi Frankfurti Könyvvásáron. Atlaszaink a hazai könyvpiacon is értő közönségre találtak, gyakorlatilag már csak mutatóban van belőlük. Többek közt ezért is különösen nagy izgalommal várjuk a Budapest Ortofotók áprilisi bemutatkozását.

– Miben hoz újdonságot a Könyvfesztiválra megjelenő Budapest ortofotóatlasz?

• Abban feltétlen, hogy nem Pécsről szól! Komolyra fordítva a szót, az atlasz lapjain új műfajt teremtettünk, melyben a huszonegyedik század légi fényképészeti csúcstechnológiája a főváros vonzó sokszínűsége, épített és természeti környezete bemutatásának, a jövő idegenforgalmának és kartográfiájának is szolgálatában áll. Ez az első olyan magyar – és ismereteim szerint Európában is egyedülálló – kiadvány, melynek ortofotói még a pécsit is felülmúlják üdeségükkel, plasztikus nagyításaikkal, a digitális ortofotó technika bemutatásával, infraszínes és hőfényképekkel, valamint Budapest összes közterületének feliratozásával. Mindezt az élményt reprezentatív, B/4-es formátumú, fóliázott, színes védő- és táblaborítóval ellátott, cérnafűzött kivitelű kötetben kínáljuk a vásárlóknak.

– Hol és mennyiért lesz kapható az atlasz?

• A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon kiadónk standján kerül először forgalomba, ahol különleges – ma még fedje titok homálya, milyen – kedvezménnyel árusítjuk. Az atlasz bolti ára egyébként 7997 forint; reményeink szerint a hazai könyvesboltok valamennyiében kapható lesz. Az előjelek nagyon bíztatóak, mert már számos forgalmazó keresett fel bennünket, hogy szívesen terjesztené a Budapest Ortofotókat. Pillanatnyilag 15% kedvezménnyel a kiadótól közvetlenül is előrendelhető.

– Milyen terveket dédelgettek, milyen térképek követik a Budapest atlaszt?

• Előkészületben van már az “Ortofotók sorozat” következő három kötete a Dunántúl kilenc városáról. Emellett szeretnénk külföldi, elsősorban EU tagállamok-beli települések hasonló tartalmú, világszínvonalú bemutatását is megkezdeni.
A magunk teremtette műfajt a Föld bármelyik metropoliszában boldogan meghonosítjuk…

 
 
 

Lafferton Kálmán

Székely Mûhely Online Mûvészeti Folyóirat

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu