buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Könyvfesztivál Európa módra


2001.04.03

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az Európa kezdettől fogva tudta, hogy a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál fontos esemény lehet. Azért is, mert a könyvkiadói szektor minden megszorítás nélkül megmutathatja magát; így a külföldi partnerek sűrítve láthatják, mi zajlik nálunk; láthatják a szinte teljes választékot, megismerkedhetnek a magyar vásárló preferenciáival; szakmai programok keretében a felek kölcsönös hasznosításra ajánlhatják fel tapasztalataikat.
 

A mi meggyőződésünk szerint azonban az ilyen fesztivál elsősorban az olvasóért, a vásárlóért, a könyvbarátért van. Az ő jelenléte a legfontosabb, hiszen az ő érdeklődéséből, az ő ajándékozó kedvéből élhet, létezhet csak az író is, a könyvkiadóról nem is beszélve.

Tehát – gondoljuk a kezdetektől fogva – érte folyik a játék. Az a feladatunk, hogy úgy tegyük igazi ünneppé a fesztivált, hogy ő is annak lássa, s így szívesen legyen aktív részese.

Ezért készülünk mindig külön programmal a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. Március végétől a megnyitóig olyan könyvek jelennek meg, amelyek ilyen-olyan okból ünnepi kiadványnak számítanak.

Ezért hívunk meg neves írókat Európa különböző országaiból, hogy akár már hazánkban befutott szerzőként, akár debütánsként lehetőséget adjanak az olvasónak a személyes találkozásra. S ha már itt vannak, fellépnek, felolvasnak, dedikálnak.

Emlékszem, első meghívottunk a francia Béatrice Saubin volt, ez a jelenségnek is lenyűgöző, szép, fiatal nő, akinek A próbatétel című könyve akkoriban világsiker volt. Azóta – öntudatlanul tettük? – szinte minden évben vendégünk volt egy-egy elbűvölő írónő: a cseh Tereza Boueková Ha szeretsz egy férfit, Monika Zgustová Fanyar gyümölcsök édenkertjében, az ukrán Okszana Zabuzsko Terepvizsgálatok az ukránok szexuális életéről, a lengyel Olga Tokarczuk Az őskönyv nyomában, a szerb Dubravka Ugrešic A Feltétel Nélküli Kapituláció múzeuma. Az idén a sort az 1962-es születésű szőke Irena Obermannová folytatja, akinek Egy őrült feleség naplója című regénye Csehországban elképesztő sikert aratott, s már tucatnyi nyelvre kötötték le a fordítás jogát.

A könyvfesztiválnak köszönhetően vált Magyarországon is sztárrá a pimaszul tehetséges Viktor Jerofejev; itteni jelenlétének is tulajdonítható a lengyel Antoni Libera Madame című regényének a nyugat-európaihoz hasonlítható magyar sikere. Az első években vállalkozott budapesti látogatásra a világhírű angol regényíró, Graham Swift Lápvilág, valamint Rüdiger Safranski, a filozófus életrajzok és pályaképek hasonlíthatatlan mestere, aki azóta az Európa házi szerzőjévé avanzsált (legutóbbi magyarul megjelent munkája Heideggerről és koráról szól Egy némethoni mester címmel).

Rangjuknak megfelelően üdvözölték a magyar olvasók Salman Rushdie-t, Hans Magnus Enzensbergert és S3awomir Mro?eket. Látogatásuk az egész könyvfesztivál, tehát az intézmény ázsióját is emelte.

Az idén tizenöt kiadványunk jelképes premierje zajlik le majd április 27-e és 29-e közt. Fókuszba a mai cseh irodalmat állítottuk; a már említett Irena Obermannová mellett jelen lesz a neves prózaíró, esszéista Jioi Kratochwil is, akinek Éjszakai tangó, avagy Egy századvégi nyár regénye című műve erre az alkalomra jelenik meg. Bohumil Hrabal (Egy osztályismétlő emlékezései) és Josef Škvorecky (Egy tenorszaxofonos történetei) új kötetei mintegy háttérként is szolgálnak ahhoz a beszélgetéshez, amely a mai cseh prózáról is szól majd V. Detre Zsuzsa és Vörös István vezetésével április 27-én du. 16 óra 30 perckor.

Siegfriend Lenz 75. születésnapját legújabb művének, az Arne hagyatékának kiadásával ünnepeljük. A világhírű Cees Nooteboom Mindenszentek című regénye az elmúlt évek legjelentősebb holland regénye. Mostanában ritka esemény, hogy egy verseskötet felkerüljön a sikerkönyvek listájára. Ez mindenesetre megtörtént az angol koszorús költővel, az azóta elhunyt Ted Hughes-szal, Huhges 1988-ban publikálta Születésnapi levelek című kötetét, amelyben feleségéhez, Sylvia Plath-hoz fűződő szerelmének, majd rémdrámába torkolló házasságának történetét adta közre levél-versek formájában. A Nobel-díjas Czes3aw Milosz Az Ulro országa című esszékötetének kiadásával a mai lengyel irodalom iránti érdeklődésünket erősítjük meg.

Idáig minden évben hódoltunk az új orosz irodalomnak. Ezt tesszük most is Szergej Dovlatov: Puskindland. Ezek vagyunk mi című, két izgalmas és olvasmányos kisregény kiadásával.

Hívásunkra örömmel érkezik Budapestre Norman Lebrecht, a világhírű angol zenei közíró, aki két bálványromboló művével (Művészek és menedzserek; Maestro. A karmestermítosz) Magyarországon is nagy feltűnést keltett. Dedikál és előadást tart a Zeneművészeti Egyetemen és az ELTE-n.

Reményeink szerint vendégünk lesz az angol útirajz élő klasszikusa, a 86 éves Patrick Leigh Fermor, s akkor a Vajda Miklós-vezette beszélgetésen (vasárnap, 15 órakor) személyesen is találkozhatnak vele mindazok, akik utolérhetetlen művét (Erdők s vizek közt. Esztergomtól, Brassóig gyalogszerrel 1934-ben) a szívükbe zárták.

Olvasóinak, rajongóinak fontos hírrel szolgálhatunk: házi szerzőnk, Szabó Magda több mint tíz év után új regényen dolgozik, Für Elise címmel. Ebből olvas majd föl részleteket szombaton 14 órakor.

Tavalyi esztendőnk legnagyobb közönségsikerét Gróf Edelsheim Gyulai Ilona, Horhty István kormányzóhelyettes özvegye emlékiratainak első kötetével arattuk (Becsület és kötelesség 1). A folytatás ígéretünkhöz híven erre az alkalomra jelenik meg. Horthy Istvánnéval két alkalommal is találkozhatnak az olvasók a fesztiválon.

S ha őszinte szomorúságunkra nem is érkezik Budapestre, legfőbb hódolatunk Robert Merle-nek szól. Minden rekordot megdöntő magyarországi népszerűsége az igényes, olvasó-centrikus irodalom diadalát jelenti.

S végül az úgynevezett Európa Matinéról. Minden évben szombaton 10 órakor, a Bartók Teremben zajló délelőtti műsorban fellépnek meghívott szerzőink és a kiadó munkatársai. Részletek hangzanak el vendég-íróink munkáiból hagyományosan a kitűnő művész, Györy Franciska előadásában.

Az egy-másfélórás csevegés ihletű konvenció az Európa életében. Ünnepeljük szerzőinket, érdeklődő olvasóinkat, híveinket.

Siker esetén – magunkat is.

Budapest, 2001. április 9.

 
 
 

Osztovits Levente
az Európa Könyvkiadó igazgatója

Európa Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu