buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Halálos Munkaközvetítő


2001.04.03

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Tabák András: A verőember
Mikszáth Kiadó, Horpács, 2000
120 oldal, fűzve

 

A rá- és megtermett főhős épp csellengi csak életét, ám e tengésbe váratlan ajánlat leng be: a munkaközvetítőben meglehetősen bizarr megbízásokra szerződtetik maszek alapon. Így lesz verőember, így keveredik nagyobb, homályos-sötét közügyekbe, s bár szerepe szélső pályán mozog, periférián, a regény befejezése centrális, mintegy az emberélet egyik legpontosabb-fontosabb ténye. Mindez azonban maradjon titok, mivel regényünk: bűnügyi.

Igen, Tabák András megint regényt írt, méghozzá bűnügyi regényt, mert ha sok időszakról elmondható volt is eleddig a történelemben, hogy rútra fordult, kizökkent, kárhozat, hamisság, harács, írónk rögtön mottóba vágja ezt a véleményét a regény cselekményének idejéről, s így a krimiügy társadalombírálatig is emelkedik. De mennyire!

A bűnügyi regényt, vagy inkább az így az amerikai Chase nevével fémjelezhetőt, gazdagítólag egészíti ki a Hammett-féle szemlélet, ahol „nagykutyák” vannak nem messze a stukker és a kétes széphölgyek mögötti cselekményködben, és a főszereplő balek vagy báb. Verőemberünk kuglijátéka, persze, nagyon eseményes, Tabák a rámenősebbik oldaláról mutatkozik megint, a lírát ezúttal félretette.

Nagy öröm nekem a regényíró visszatérése, ötödik ily műve ez 1961 óta, regénye tehát, bár közben számtalan rövidebb és hosszabb próza szegélyezte útját. Tabák mérges ebben a regényben – és teljes joggal – „a világra”, a nem oly szép (sőt, nem is oly új) világra, s ez nagy erénye a jó thrillernek, az efféle írói indulat és dinamikus tartás. Mert itt aztán csakugyan pereg.

Tabák mindig jó író volt, ám lírikusként érlelődött tovább. Igen, csöndes meglepetésnek hatottak az utóbbi kurta évtizedben publikált verskötetei, s ezért is mondtam: na végre, megint nekidurálta magát a prózának. Nem lehet nem szatírát írni... mondták régen bizonyos helyzetekre. Nem lehet nem írni bűnügyi regényt „ma itt”. És Tabák András telibe találta a dolgot.

Rohanós cselekménybonyolítása ellenére mívesen kidolgozott szöveget ad az író, és ami ennél is fontosabb: szellőset minden rejtélyesség ellenére. Sorsjegyűek a fordulatok, illetve kíméletlen a végkifejlet. Gazdag írói pálya tapasztalataival sem veszi félvállról a műfajt, és haragja s ihletettsége szerencsés pillanatban találkozott. Haragja? Na ja, Tabák igen jószívű, mély lírikus, így aztán inkább azt mondanám: illúziótlan könyv. Legfőbb erénye, hogy sokfelé „nyilall” ugyan az általa keltett fájdalom (szívünkben-eszünkben), mégsem válik tanmesévé. Nem ígér megoldást, kiderítést – regény. Céljára van rátartva. Morálját külön nem lengeti-hirdeti. Így igazán jó.

 
 
 

Tandori Dezső
költő, műfordító

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu