buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Költemények és játékok


2001.04.03

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Iszlai Zoltán: Felfordulás
Littera Nova, Budapest, 2000
126 oldal, fűzve, 790 Ft

 

Alkalmasabb címet nem is lelhettünk volna itt dolgunkhoz, mint amivel maga Iszlai jellemezte újabb műveinek kompozícióját. A kiadó ajánlásában olvasom: ez akkor afféle „négy-és-feledik” verskötete a Petrivel, Oravecz Imrével, Szepesi Attilával, Kiss Annával stb. együtt indult költőnek. (Költök egymás közt, 1969) Mert közbejöttek próza- és kritikakönyvek. Persze, valami sejtelmünk már volt (s maradt) Iszlai Zoltán játékos poétai erejéről; tudja az ég, jó kritikát is az írhat csak többnyire, aki belülről ismeri a mesterséget, gyakorolván. (A többiek, a 3-4 százaléknyi tényleges kivétel: a kritika géniuszai.) És rádiójáték-formában is bizonyított a szerző. Mégis csuda meglepetés ez a túláradó kedv, ez az epésen pezsgő ötletesség, mely a mostani kötetből árad.

A halhatatlan sógor, Az exőr (A dohány ártalmasságáról), a „Szerettem rég a Hutyra Ferenc utcában lakni...” remek-kezdetű vers és még sok-sok: maguk-műfajának antológiadarabjai. Mint aki nem tartozom a 3-4 százalékba, némi aggállyal mérlegelem szavaimat: honnét is határozhatom meg Iszlai ihletét. Nos, leginkább talán a belső tapasztalatból. Nehéz néha neki-nem lendülni! Butaság efféle kedvünket, a burjánzót visszafojtani! Iszlai az önfeledtség mozgó emlékművét állítja elénk: eszményi vásáros, aki aztán megy tovább, góbéskodni (ismerjük még e szót?) más piacokra. Engem „spec” bátorít, ne hajigáljam el gyáván a magam hasonló ihletének ilyen-oly darabjait. Nem fogom.

Iszlai munkáival itt e kötetben jól jár az Olvasó: messze a sejthető feletti értéket kap nagy titkon. Mert vicceknek is hathatnak a „Ha én egyszer végre / kórokozó lennék... ”-féle kezdésű költemények, vagy a betűtípusok gazdag és capricciós váltogatásából alakuló képződmények, hát jó, ellenben itt egy komoly formátumú nagy csibész munkál a háttérben, végső soron szeretetreméltó bábigazgató. Imádja a hétköznapok fondorlatait, mert utálja őket. (Minden autós, sőt, gyalogos is örömmel olvashatja az Iszlai-féle „Forgalom-verseket”, igen, és nincs nála soha forgalmi – nyomda! forgalmi! nem forgalmi – dugó.) Vagy épp a tavaszi fáradtság dugója pukkant egy nagyot a versben, s nem tudjuk, panaszt hallunk-e vagy annak kiröhögését.

Fura ebben a kötetben a tiszta ízek habzása, miközben elegyesnek látszik. De nem az! Ahogyan Tabák a regényhez, Iszlai a lírához tért vissza, és szintén igen jó pillanatban. (Vagy szerencsésen gyűjtötte éveinek ilyen termését.) Piac-komolyan mondom, az újraolvasható sikerfüzérek egyike ez a kis könyv a mi bánatos vagy háromkönyökös korunkban.

És, hogy visszakanyarodjunk az alaptételhez: mennyi kesernye van ebben a poézisban! Mennyi vélemény. Iszlai nyugodt lehet, élete-munkája megint egy jót kerekedett. Vagyis jól szaladt a szekérke! (Hogy stílusosan megihletve szóljunk...)

S a bábjátékos Iszlai mintegy legvalódibb lényét mozgatja elő minden figurának. A valóság ilyen vicces? Vagy „blőd”? Netán a világi beszámolók komolyságát-komolykodását nem lehet már ép ésszel elviselni? Mindegy, ha így, ha úgy, a produkció megkapja (tőlünk is) a megérdemelt tapsot és ovációt.

Helyén való könyv.

 
 
 

Tandori Dezső
költő, műfordító

Littera Nova Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu