buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 12, csütörtök
Gabriella napja

Évfordulók:
1821: Gustave Flaubert születése (Rouen)
1928: Csingiz Ajtmatov születése (Seker)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Egy kincsesbánya


2001.04.03

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Sánta Gábor: „Minden nemzetnek van egy szent városa”
Pro Pannónia Kiadói Alapítvány, Pécs, 2001, (Pécsi Tudománytár)
233 oldal, kötve

 

Sánta Gábort a Kóbor Tamás-antológiájából ismertem meg (Krúdy készül, netán Szép Ernő is?), s hálásak az ilyen összeállító- és kommentáló-szerepek, már ha jól csinálja színész-tudósuk. És Sánta jól csinálta. Cholnoky dolgán itt fentebb volt szó róla; érzésem szerint könnyebb és hálásabb ügye volt azonban itt, a Budapest-és-irodalom kötetben, vagy hogy alcímét vegyük: Fejezetek a dualizmus korának Budapest- irodalmából. Mert ez a terep valódi kincsesbánya.

Az illendőképp viselkedő tudós-színész itt szerepalakításkor elsősorban külszíni fejtést végez. Gyűjt. Szenet, melyben uránérc is van (bizonnyal!), gyomokat, melyek gyönyörűségesek, köveket, melyeket pattintani sem kell már (Cholnokynál írtuk), olyan szépségesen és újdonságosan mállanak, vagy maradnak annak, amik.

Ez most itt olyan pompás könyv lett, nemzet ide, szent oda, hogy vasúti olvasmánynak is ajánlható. Jobb, mint egy újságcikkgyűjtemény száz évvel ezelőttről. Ahol is, ködlovasság fel, leletmentés le, kész, fikszumfertig az, amit kaptunk. Sánta a rendező szerepében is kitűnő. Ez a kincsesbánya – a bánya töredéke – „át van élve”.

Fontos író-karakter-összehasonlítások... értékjelzések... és pletykáig menő izgalmak. Töredékek, hiszen nem idézetgyűjtemény a könyv... mérlegelt részletek, izgalmi állapotunk megcélzói. (Vegyük: Kóbor Tamás és Bródy Sándor példáján a gondolati-emberi tartás és a művészi érték olykori fordított arányának elemzése stb.) S mindig úgy, hogy sérelem semmit-senkit nem ér. Az antológia és kis-irodalomtörténet összeállítója-alkotója, Sánta Gábor az éles fény és a tisztelet elvét egyszerre érvényesíti. Mint a klassz borító, class! Lakókörnyékem fotójával.

Igen, nekem az ilyen gyűjtemények még az úgynevezett önálló művek előkotrásánál is örvendetesebbek. Hiszen itt azt kapjuk, amire szűkös időnk révén kettőzötten vágyunk: tudjuk meg, amit tudnunk lehet és kell... éspedig úgy történjék ez, hogy a leghitelesebbnek érezzük, miközben roppant változatosságok élvezői lehetünk. Rálátások Krúdyra, Kóborra, Lux Terkára, kávéházakra, a régi Andrássy útra; versidézetek Heltaitól, mondások Molnár Ferenctől; Juhász Gyula késő éji bánatai (ismétlem, kávéház!), elemi tények hangsúlyai, mint például hogy írók (Bródy, Szini, Szomaházy, Molnár, etc.) véleményei szinte kövekként, tapadványokként tartoznak hozzá oly fizikai dolgok létezéséhez, mint utcák, házak... Az a Karinthy Frigyes által megénekelt nagy várakozás, mely akkor a levegőben lengett (aztán az lett belőle, ami lett és van), nem csupán ködlovagok alakján keresztül érzékeltethető, hanem a „normális” élet és a „bölcsebb” irodalom összjátékával is.

Filozóf könyv és mulatságos olvasmány ez az összeállítás. Lenhangoló csak az lenne, ha nem folytatódna. Bíztató azonban, hogy „fejezetek”. És bíztatás lehet nekünk, akik vagy a mindenkori „jelen gonosz”-on morgunk, vagy örökérvényre törekszünk: igen, bíztató, ne feledjünk nyomot hagyni se, „csak úgy”. Hogyan mászkáltunk, milyenek voltak az utcák, a kofák, a kocsmák, az újságosbódék, az omló homlokzatok, a „szent” emlékhelyek. Ha akarom, „a nemzet” ezekben él.

Is.
Köszönjük...

 
 
 

Tandori Dezső
költő, műfordító

Pro Pannónia Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu