buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 3, péntek
Buda és Richárd napja

Évfordulók:
1757: Verseghy Ferenc születése (Szolnok)
1918: Hubay Miklós születése (Nagyvárad)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Hölgyeim és uraim! Tisztelt ünneplő közönség!


2002.12.12

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Köszöntjük a 85 esztendős Szabó Magdát!
 

Az Európa Könyvkiadó nevében köszöntöm Szabó Magdát hihetetlennek tűnő születésnapján, és abból az alkalomból, hogy új regénye a Für Elise ígéretéhez és ígéretünkhöz híven – íme – megjelent.
Köszöntöm és ünneplem Szabó Magdát alázattal és büszkeséggel.

Alázattal, mert tudom, mit ér ez a parádésan sokrétű életmű. Azóta tudom, hogy apám a megjelenés napján hazahozta kedvenc győri könyvesboltjából a Freskót, s miután egy nap alatt elolvasta, én sem akartam lemaradni mögötte, szintén huszonnégy óra kellett csak hozzá, hogy elbűvöljön, felkavarjon Annuska története. Természetes, hogy Az Őz-et már én vásároltam meg, és tőlem vándorolt át apám kezébe.

Büszkeséggel, mert nem hittem, hogy valaha is Szabó Magda kiadója lehetek. Amikor szerkesztői pályámat kezdtem, a Szépirodalmi gondozta műveit, aztán a Magvető is bekapcsolódott az életmű-sorozat kiadásába. A külföldi irodalomra specializálódott Európa csak fordításait jelentette meg. A korábbi hivatalos szereposztás szerint ennyivel kellett beérnie.

Aztán a Szépirodalmi megszűnt, de még mindig ott volt, élt a hajdani versenytárs.

A régi reflexeknek megfelelően jártunk el akkor is, amikor rutinszerűen elküldtünk Szabó Magdának egy szerződést, azzal a szándékkal, hogy egy versfordítását antológiában újra közöljük.
A nem igazán udvarias gesztusra – kísérő levél nélkül jutott el hozzá a szerződés, – egy meglepő és kedves telefonhívás volt a válasz. A szirénekéhez hasonlatos hang csak úgy megemlítette, hogy ott gubbaszt az asztalán egy kézirat, esszék, tanulmányok erről és arról, nem volna-e kedvem elolvasni.

Elolvastam, s az első immár személyes találkozás után a Júlia utcában rádöbbentem: Szabó Magdának nincs olyan kiadója, amely sikeres ifjúsági regényein kívűl nagyobb kockázatot vállalna újabb és régebbi műveiért.

Kockázatot említettem, hölgyeim és uraim, mert az idők változtával ami akár csak egy évtizeddel korábban is bizonyosság volt, az kétségessé alakulhatott. Jelentős és sikeres írók mögül tűnt el a rajongó vásárlók tábora, nagy tehetségek kerültek légüres térbe, új divatok mögé sorakoztak fel a kritikusok és a médiumok.

Aligha képzelhetek már el magamnak nagyobb örömet, mint hogy Szabó Magda A csekei monológ című esszégyűjteménye rövid időn belül két kiadást megért.

Ezzel a kötettel vette kezdetét Szabó Magda és az Európa Könyvkiadó – talán jogom van kimondani – barátsága. Az első telefonbeszélgetés 1998. őszén zajlott le, A csekei monológ 1999 könyvhetére jelent meg, nyomában jött Az ajtó, ez a remekmű, amely ma már külföldön is learatja a megérdemelt babérokat.

Boldog vagyok, hogy kiváló munkatársaimmal együtt sajátos, vonzó formát adtunk az immár tizennyolc kötetet számláló életmű-sorozatnak. Bármennyire is panaszkodik Szabó Magda, hogy neki kell megírnia a fülszövegeket, mekkora nyereség, hogy ezekben a miniatűr esszékben maga reflektál az adott mű születési körülményeire. S milyen jó az, mekkora élmény az olvasónak, hogy a borító hátlapján olyannak láthatja Szabó Magdát, amilyen az adott mű megírásának idején éppen volt.

És most egy pillanatra hadd udvaroljak: Szabó Magda minden egyes fotón olyan, amilyennek ismertség nélkül is elképzelnénk: izgalmas, vonzó és – szép.

A Für Elise a 18. darabja a sorozatnak. Két éve említette először, miféle regénytéma foglalkoztatja; a kiadó két éven át izgult egyfolytában, hogy ez a regény megszülessen.
Másfél éve már nyilatkozott is róla, a cím, Für Elise fogalommá vált hívei körében. Folyton csak azt kérdezték: mikorra készül el vele.

Íme, Szabó Magda állta a szavát.

Itt van a mű, a gyermek- és kamaszkor eddig soha el nem mondott titkainak a regénye. Önéletrajzi opus, a korábbról már ismert szereplők és környezet foglalatában új és megrendítő dimenziók közé helyezi a trianoni árvák – egy ország s megannyi nevesített névtelen színi személy – történetét. S megalkotta egész életműve talán legszebb nőalakját: a mások által testvérként ráerőszakolt, s aztán szerelmetes testvérré változott Cilit.

A Für Elisében olvasható ez a megfelelő ponton megfelelően tragikusra hangolt kitörés, akárha egy görög hősnő szájából hangzana egy Jászai Mari hiteles pátoszával: „Istenem, senkit sem tudtam megtartani, akit az életemben szerettem.”

Szabó Magda sokakat elveszített, a sok-sok veszteségből művek születtek – mondjuk képszerűen talán így, abban a méretében sem kicsiny temetőben, ahol szeretett vagy gyűlölt halottjai nyugszanak, a sírokon csupa időtől érintetlen fejfa, amelyen ilyen feliratok állnak: Freskó, Az őz, Abigél, Pilátus, Régimódi történet, Az ajtó, A pillanat.

A fenti könyvek és a nem említett többi valóban emlékművek. Halottak és eltűnt idők fölött magasodnak. De megszólítható emlékművek: a kőnek, a márványnak, amelyből készültek, jelen idejű zenéje van, ép, és téveszthetetlen hangja. Csak fül kell hozzá, hogy megértsük, mit beszélnek a megszólított hangjegyek.

Hölgyeim és uraim, ismerjük jól, mi történik általában a könyv hivatalos ünnepein, mondjuk az Ünnepi Könyvhéten, a Nemzetközi Könyvfesztiválon, esetleg egy-egy dedikálás alkalmával.
Vagy jön az olvasó, vagy nem jön.

Félre értés ne essék: nem mindig a jó író előtt kanyarog hosszú sor, s nem mindig a közepes lesi egyre kétségbeesettebben, hogy feltűnjön végre valaki az Ő könyvével a hóna alatt.

És az sem mindegy, hogy ki lép oda az asztalhoz, és mit mond, mit kérdez.

Szabó Magda az idei könyvhéten majd két órán keresztül dedikálta a könyveit. Volt, aki a Disznótor első kiadását hozta, volt, aki három kiadásban a Pilátust, volt aki az Európa-gondozta még csonka-életmű valamennyi darabját.

Dedikáltattak maguknak, jókívánságot kértek tőle a lányuknak, akinek hamarosan bekötik a fejét; volt aki Az ajtóra esküdött, mint csúcspontra; egy tizenötéves kislány – legnagyobb meglepetésemre – az Aeneis-parafrázisról, A pillanatról jelentette ki, hogy szerinte ez a legszebb, amit az írónőtől olvasott. Na látja – csattant fel Szabó Magda –, csak maga nem látja be, hogy ez a főművem – s diadalmasan szúrt át a tekintetével engem, aki ott ültem és statisztáltam mellette.

S jöttek egyre másra: nők és férfiak, nagyszülő az unokájával, a középkorú anya a tinédzser fiával, aki nemrég olvasta el a Mondják meg Zsófikának-ot.

S ekkor talán valamit megértettem népszerűségének titkából. Szabó Magda könyveit nemzedékek adják kézről-kézre. Ez történt valaha Jókaival, Mórával, Gárdonyival – generációk örökölték az „én írómat”, aki aztán a „családom írója” lett, akit úgy vittek magukkal az egymás után jövők, mint valami családi ékszert, bibliát, albumot – ami a nagyapámé volt, s lám, most az enyém.

Szabó Magdának ilyen olvasói, ilyen hívei vannak.

Korábban azt mondtam, ez a páratlan életmű talán a sorozatos veszteség anyagából táplálkozik.
Hölgyeim és uraim, gyönyörű paradoxon, hogy ennek a fenti forrású művészetnek miféle hozadéka termett több mint félévszázad alatt.

Az olvasók szeretete, a hívők hűsége.

Szabó Magda nagyvonalúságát jelzi, hogy 85. születésnapján egy gesztussal, fejedelmi gesztussal ő ajándékoz: nem magát ünnepli a fiatalkori Magdolnával is kegyetlenül elbánó Für Elisé-vel, hanem névtelen olvasóinak kitartó, állhatatos seregét.

Az Európa Könyvkiadó nevében a Nagylelkű Adományozót köszöntöm.

Éltesse sokáig, áldja meg az Isten!

(Elhangzott a Széchenyi Művészeti Akadémia ünnepi ülésén)

Osztovits Levente
az Európa Könyvkiadó igazgatója

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu