buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 16, hétfo
Etelka és Aletta napja

Évfordulók:
1859: Wilhelm Grimm halála
1883: Kós Károly születése (Temesvár)
1991: Vas István halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Dalok küldése


2001.04.21

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Bakonyi István: Bella István
Balassi Kiadó, Budapest, 2001
125 oldal, fűzve, 1000 Ft

 

Bakonyi István egész munkássága bizonyítja: sokat tesz azért, hogy fontos művek és könyvek ne süllyedjenek el kritikai visszhangtalanságban. Nem a versengés, az együttműködés az eszményképe. Bella István című kismonográfiája az MTA Irodalomtudományi Intézete és a Balassi Kiadó együttműködésével a Kortársaink sorozatban (szerkesztő: Rónay László) látott napvilágot. Gondos filológus, értő szeretettel követi nyomon az életművet és kritikai fogadtatását.

A hatvanas években új eszményekkel és értékrenddel jelentkező Hetek költőcsoportból, Ágh István, Bella István, Buda Ferenc és Serfőző Simon mellől ma már hiányik Kalász László, Raffai Sarolta és Ratkó József. Felrepülésüket „rajban” főképpen Váci Mihály, Farkas László, Kabdebó Lóránt és Kiss Ferenc segítette. Összetartozásuk tudatosításán munkálkodott a Napjainknál Serfőző Simon és Zimonyi Zoltán, és vállalta őket Papp Lajos is.

Bakonyi hangsúlyozza: a „sorsvállaló és sorskimondó” költő tudatosan vállalta a „dalban szertefoszlást”. Csoóri Sándor szerint: „egyedüli műfaja a vers: a lehetetlen és a lehetséges élet lázas kibeszélése.” Ösztönösen érzi, majd tudatosan kimondja: „a költészet ének”. Szakolczay Lajos találó megállapítása: „Bellánál maga a világmindenség muzsikál”. Nyelvszeretete és „erős magyarságélménye eddigi versvilágának az egyik legbiztosabb, már-már megtartó pontja... küldetése szólítja az életkövetelésre” (Zalán Tibor).

Az Igék és igák (1977) című kötetben a költői beszéd csodája a Halotti beszéd, maradandóságot ostromló oromköltészet: „misztikussá nő, s három rétegűvé lesz: egyszerre jelenti az egyedi embert, az édesapát, egyszerre a nemzeti történelemben megnyomorított emberek példázatát, és egyszerre a mitikussá emelt emberi szenvedést” (Jánosi Zoltán). A Tudsz-e még világul „virágul szól a virághoz, levelül a lombhoz” (Szekér Endre). „Bella virág-, világ- dal- és nyelvteremtő költő. Olyan, aki újjászüli a szavakat (Cynolter Károly).

A Bukfenc-kalendárium, Áni Máni Naptárában: „Az életteljességhez, a birtokolt és uralt valósághoz fűződik a játék, a játékosság állandó jelenléte is” (Fráter Zoltán). Az ég falára (1984) antológia értékű darabjai: a Szaggatott világ, A vers születése, Szeretők, Úgy írtam én. Az arcom visszakérem (1988) fájdalmasan szép” kötetben a költő igazi arcát a sorstól, a haláltól is visszaperli: „Igen: az arcom porból, hamuból. / Igen: hamu és por a fényem. / De ha már visszahazudol / a földbe, az arcom visszakérem...” Számára „a vers: világkardiogram” (Szekér Endre).

Testamentom (1992) kötetben az életmű legsúlyosabb darabjait publikálta: Halotti beszéd; Sárkeresztúri ének; Szeretkezéseink; L. Z.; Sirató; Hervay Gizellának; Arccal a földnek; Székely Dózsa György imája; A Föld-, Hold-, Égember elsiratása; Testamentum. Ima az anyaföldhöz verse „költészetének minden erényét felmutatja, koncentráltan filozofikus, szerkezetileg zárt, és kétségkívül telten is ihletett”.

A kismonográfia A szövegíró és műfordító fejezettel zárul. Bella több zenés mű szövegének a szerzője. Galczynski költészetének szépsége, játékossága és zeneisége közel áll a műfordító költői alkatához: Búcsú az utcalámpáktól (1995). Miczkiewicz Ősök című művének fordításával (2000) újólag igazolta: „a két költészet nyelve között van természetes átjárás”.

Bakonyi István kismonográfiát záró megállapítása lényeglátóan minősíti a Kossuth-díjjal kitüntetett költőt: „‘szerelmetes magán-rögeszmének’ nevezi munkáját, s valóban: szerelmes ő ‘a magyar nyelv és nép (és vers) délibábnak tűnő, de konokul élő égtájaiba’, az ősi Magna Hungáriába”.

Cs. Varga István

Balassi Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu