buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Piros tojás


2001.04.15

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Árnyék a napsütésben. Hunyady Sándor (1890–1942) elbeszélései, tárcái, karcolatai, valamint dokumentumok, visszaemlékezések. Szerk.: Urbán László
Jövendő Kiadó, Budapest, 2000
365 oldal, kötve, 2950 Ft

 

Húsvéthétfői ember volt. Örökösen ünnepváró, az ünnepre, az ajándékozásra készülődő. Szépet tevő és széptevő. Kisgyermekként előre kikönyörögte a „locsolóüveget” – szombattól hétfőig szorongatta a korábban szemcseppeknek szolgáló orvosságos fiolát, melyben tejfehéren felhőzött a vízzel fölhígított otkolon. Aztán nekiindult a hétéves emberpalánta tavaszi buzgalmával, locsolni – pedig félt a kutyától, pulykától, az utat a faluban nem ismerte, a „kisparádés” szépen berúgott mellette a számolatlan kupica pálinkától, s végül azt is tapasztalnia kellett, hogy a festék átüt az ajándékba kapott húsvéti tojások héján, sőt talán – a féltő anyai szó szerint – „mérges a festék”. De azért húsvéthétfői lélek maradt, 1942-ben, ötvenkét éves korában bekövetkezett haláláig: addigra sikerült elcigarettáznia magát.

Ez a szubjektív kép nem csupán a Piros tojás című emlékezése nyomán alakulhatna ki Hunyady Sándorról, ám most ez az írás a fontos, meg az a – ciklusokba fogott – sok másik, amelyek könyv alakban először látnak napvilágot. Urbán László Hunyady születésének 110. évfordulójára állította össze már eddig is sok tucatnyi gyűjteményt eredményező páratlan sajtóbúvárlásainak ezt a legfrissebb dokumentumát (tavaly augusztus 15-én volt a jeles nap, de éppenséggel idén vagy jövőre is érvényes az évfordulós jelleg, hiszen az író születési esztendejeként sokáig 1891-et tartották számon, sőt itt-ott 1892-es évszámmal is találkozunk). A „Múlt a Jövendőben” sorozat ezen 5. kötetét Baráth Ferenc öltöztette hangulatosan elegáns köntösbe, látta el igen szép tipográfiával.

Az I., az Elbeszélések című fejezet természetesen megelőzi a legterjedelmesebb II. részt (Publicisztika), valamint az idegen tollakból eredő III. egységet (Visszaemlékezések és riportok), mégsem biztos, hogy itt kapjuk a legjavát, hiszen Hunyady többször megjelentetett nagy- és kisepikai mesterműveihez akkor is nehéz újat tenni hozzá, ha egy korai, „jóserejű” szöveg, vagy egy regénytöredék is felbukkan a lappangásból. Pompás tárház viszont a publicisztikai! Az Árnyék a napsütésben című kötet itt nyújtja a legtöbb eredetit, eddig nem ismertet, kevésbé gondoltat. Legalább húsz tárca- és mininovella ünnepi és emléksoroknak, önálló esteknek is értéke, fénypontja lehet. Kiemelendő ebben a vonatkozásban a Fura figurák címmel ellátott „panoptikum”, A színháztól a moziig című vallomásfüzér, s legfőképpen az Írókról, költőkről együttesen is alig húsz oldalnyi öt írása. Benne a Megemlékezés Bródy Sándorról. Nem eredménytelenül igyekszik tárgyilagos arcképet rajzolni atyjáról a „törvénytelen” gyermek, ha azonban szavait összevetjük más szöveghelyekkel, életre kel e könyv benső regénye is. „Mindenekelőtt a szépséget kell megemlítenünk – olvassuk Bródyról. – ...Oly túlzóan, perzselően, szinte valószínűtlenül szép volt, hogy azt jóformán nem is lehet már a természet boldogító ajándékának tekinteni.... Az egész figurában volt valami a tigrisből és a primadonnából. Ma is úgy él legtöbb kortársának emlékezetében, mint a sugárzó öröm megtestesülése”. Ez 1936-ban íródik, az Öngyilkosságom évfordulójára szinte már testamentumként, 1942-ben, a Film, Színház, Irodalom nevezetes Szivarfüst rovatába. S ott meg az áll, hogy őt, a szerelmi bánat még húszon inneni önlövöttjét „két szegény, kültelki utcai lány” menti meg, szinte akaratlanul, s miután lábánál fogva, fejét a kövön zötyögtetve vonták őt a Váci útra, „Szép fiú”, „Sőt, gyönyörűszép fiú” szavakkal illették, s neki „véresen, félájultan”, félhalottan is kedve támadt flörtölni „a szerencsétlen teremtésekkel”. Akár az apa, az édesanya, Hunyady Margit színésznő is fontos pasztellalakja a könyvnek.

„Irodalomtörténeti segédletté” a kontúros, meleg szavú tanulmány- és esszérészletek teszik a tomuszt (emeljük ki Rónai Mihály Andrást és Ignácz Rózsát). Jékely Zoltán írása szerkesztési-tördelési ügyetlenség folytán ebből az emlékező ciklusból az Utószó mellé csúszott (Jékely apjáról, Áprily Lajosról – nem is róla, hanem a balesetéről, a kanárijáról meg egy literátus szabómesterről szól az egyik szövegcsipke).

Szép könyv, jó könyv. A szakembert irigységre készteti (micsoda irdatlan napilap- és folyóiratoldal-felületet böngészhetett már át, jegyzetelhetett ki a könyvtári és levéltári munka megszállottja, Urbán László...!), s némi bosszankodásra is. A szöveggondozás lehetne figyelmesebb, a képek jegyzéke önmagában is hiányos, s egyébként is tartalmaznia kellene a további illusztrációk – rajzok, levélrészletek, autográf textus-reprodukciók stb. – felsorolását is. Az említett Bródy-portré után ott áll például az apának fiához a halálos ágyán írt, keserű és megbocsátó pár sora – ha nem lapozunk a 250. oldalra, erről (pedig kulcsfontosságú!) nem szerzünk tudomást.

„Külön raktam a zöldeket, pirosakat, aranybronzokat” – olvassuk a húsvéthétfői pirostojás-gyűjtögetés utáni játékról. A jó szemű szerkesztő is így rakosgatta ciklusokba a felejtéstől megmentett leleteit – tudva, hogy szín és fény, mely a könyvön elömlik, egy.

Tarján Tamás

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu