buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Rába jelenléte


2001.07.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Rába György: A jelenlét furfangjai
Liget Műhely, 2001. 117 old., 920 Ft

Már a Gadányi-borító is szép, újdonat; a versek: 1997–2000. A Liget Könyvek műhelye ily „doyen” életkorú költő esetében mindig garancia. Rába György furcsa módon nem mondható költészetünk nagy öregei közül valóak. Most nem is azért, mert az mondható: egyre megújul. Nem is kellene. Friss maradt. Rugalmas. Feledjük, hogy Babits-tudós. Ne mondjuk, „mint egy mai kései Babits...” Érintőlegesen, talán. Rába nekem a furcsán távoli csillagom, és mindig elemien érint.
Nagyon igaz könyv ez is, nagyon mély, eredeti; Keszthelyi Rezső efféle a hozzám közelebbi nemzedékből, évjáratokból.
Rába költészetének kifogásolói – talán – mondogattak olyasmit, hogy (ismertető szövegben nem kellene alapokig hatolnom, mégis!) költőnk kemény; érdes; vagyis hogy „túlontúl” ilyen. Megcsikordítja.
Ez lehetett igaz, mára nem az.
Rába nem a „latin nap-arannyal” (Hunyady Sándor) önti le a dolgokat, nem is az ércnél maradandóbbság érmeit csiszolja, önti. (Kétféle „önti”. Ez Rábára jellemző. A minimális eltérések eszközének használata.) Rába György költészete ma semmi rómaiságot, latinságot, de északír megcsikordulást sem „tartalmaz”. Csudák csudája: egyvégtén olvasható verskötet a „Furfang”, ám nem regény. Nem ismétli magát, nem halad előre.
Minek? Mindig helyben van. Sosem helyben jár.
Sosincsenek „külön” telitalálatai. (Ha valaki ezt hiányolná.) Illés Endre valami olyat mondana: végig fantáziadúsan próbaálló.
„Őszi első serülő vihar”. – „Édesgetett fellengő jelenlét”. Persze, hogy latin elemek a Földvonzásban sorai. Óriáskeréken lát földet-tengert-eget. Jó. Brillírozni lehet. De végig „úgy beszélni” nehéz. Úgy? Hogyan? Hogy társul legyünk fogadva.
Rába György nagyon nagy teljesítményt mondhat magáénak. Szándékkal fogalmazok ilyen érdesen, törmelékesen. Az érdes, törmelékes, szólíthatatlan „matériákat” ma ő tudja Szabó Lőrinc visszafogott (lejjebb csavart lángú, de nem kisebb értékű) lobogását. „Lépcsők”, „Otthonos utcatáblák” – igaz, a világ „tündérkedő hírével”... de hogyan beszéljen a költő?
Agyon lehetne idézni Rábát, mégis az általános jellemzést választottam, választom. Alapkérdése, persze, miután áttekinti a látható, érzékelhető világot: hogyan lehet szólni erről? Mi a költészet? Nem törekszik ércnél maradandóbb anyagokba véshető jeligék kihordására.
De a mai Rába, ha engedékenyebbnek nem is érzem, emberközelibbé vált. Ezt mindannyiunk közül csak ő engedheti meg magának. Ezt a lépést. Oly csillagtávolokat tudott. Igaz, talán amikor „köztünk” járt, nem is volt ennyire a miénk.
Most egy Nagy Elzárkózó mutatkozik az önmegőrzés teljes vértezetében, melyről bebizonyítja: megannyi szabad „vegyérték”, út lélektől-lélekig.
Nem a Nyugat folyóirat nagyjainak egyik utolsó utóda. Nem tartozott igazán sem Lator(ék), sem Nemes Nagy(ék) rétegéhez, köréhez. Ha ebben volt is valami dac, ha ebben bármi szándékos volt is – szent kényszer! –, mára Rába egyetemessé vált.
Kirekesztősdis, kényszerűen kapkodó világunkban nagyon fontos és elemi érték. Eredendő költőiség, élet-tanúság.
Az igazi nagyok sorába lépett. És pompás olvasmány, akinek.

Tandori Dezső
költő, műfordító

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu