buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 12, csütörtök
Gabriella napja

Évfordulók:
1821: Gustave Flaubert születése (Rouen)
1928: Csingiz Ajtmatov születése (Seker)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Prizmák által világosan


2001.07.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Vámos Miklós: Apák könyve
Ab Ovo Kiadó, Budapest, 2000.
447 oldal, kötve, 1950 Ft

Íme, egy másik apás-regény. Családhistória is, úgy mondhatnánk, mert az. Sok-sok apa vonul fel benne, ám nem mint Esterházynál „egynevűsítve”, hanem megannyi külön-külön történet külön-külön alakjaként. Tizenkét nemzedékről szó, tizenkét prizmán át-törve ugyannak a „nemzettségnek” (ugyanannak?) a históriája, a fejezetek sora mintegy háromszáz évnyi magyar történelmet, itteni sorsot, jelleget vesz elő s elő; az író fájlalja, hogy végződésével a könyv már nem az övé, holott ő maga is folytatódik, az élet is, de az Amerikából hazatért kompjúteres srác, aki az ott megölt rockzenész fia, már úgy nyomoz emez apa után, hogy tudjuk: végkicsengés. Utópiaként nem lehet aparegényeket írni. (Ha nem H. G. Wells etc. az ember.)
Vámos semmiképp sem érződik a divat rabjának, amikor apázik. Kezdjük ott, nem saját apját keresi, az említett utolsó fejezetpáros nem okvetlenül csúcspontja (bár egyenértékű, jó matériája) a regénynek. Engem a századforduló (valami újra visszaköszön e hasábokon) ugyanennyire izgalmas a „Csillag család” történetéből. Ellenben ami főleg izgatott: mitől regény itt a regény? Valóban a történelem írja a történetet, ez nagy hűség, s ennek áldoz-ajándékoz a nyelvezet is. S valóban elkapható a szál, a sodrata-jellege: és ekkor innen várjuk a fordulatokat. Nem a főszereplők „aktívumából”. Késélen alakítják s szenvedik el ők a dolgokat. Egyszerre. (Regények.)
Annak ellenére, hogy kiemelkedő olvasói siker lett a könyv, nem illik árulkodni a fordulatokról (a cselekménybeliekről). Magam objektívvá lett krónikásként az igazság kedvéért írok erről az „új Vámos-arcról”, ahogyan a mulatságot félrehagyja elegánsan, nem él a lapokon társas-kulturális életet, hanem valóban elbeszél. Persze, történeti hitele van csaknem mindennek. De – az én mércém szerint – azért jó regény ez, mert olyan, mintha kitalációs lenne. Persze, legyinthet valaki e mániámra: legyen a regény igenis minél inkább kitalációs hatású. (Szándékkal mondom így: a görög színpadi jelenet...! Ahol a színész sivított disznóként a zsákban, majd amikor kiderült a turpisság, az igazi malac csalódást okozott.) Ám hagyjuk ezt.
S ne hagyjuk ezt! Mint a késélen táncoló szereplők – megtestesítői-e korszellemeknek? korfigurák valóságosan? ezek is, azok is, szerencsére – maguk Vámos elképzelései is tojástáncot járnak. Világos, hogy egy ilyen regényre elszánt írónak nagy büszkesége a historikus hitel. Ellenben megismétlem: a sikert az adja igazából, hogy a dolog, részleteiben is, jól van kitalálva.
Az igazság kedvéért írtam, meg mert jószerén másfelé „hajózom”, s így: tehetem. Hanem hogy ez a „milyen bor, miféle cégér”-kérdés elő ne jöjjön, nagyon nem akaródzna nekem Vámos regényét akár az apakönyvek sorába begyömöszölni, azaz helyét kisaccolni, s ugyanígy a későbbi korok döntik el némely könyvek valódi jelentőségét, és Vámost népszerűsé-
gének tehertétele kétségkívül sokféleképp nyomja. Ha nem a magyarról lenne szó, akkor is így mondanám: nem igazán „normás” az erre-normás közfelfogás. Az első „normás” szót udvariasság okán faragtam így.

Tandori Dezső
költő, műfordító

Ab Ovo Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu