buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Költemények és játékok


2001.07.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Bródy Sándor: Az asszonyi szépség
Noran Könyvkiadó, Budapest, 2000
135 oldal, kötve, 1200 Ft

Valami véletlen úgy sodorta a szálakat itt, hogy aparegények érintkezzenek, ám az egyik, az albumos apakönyv egyik fő-mellékszereplője, az apa (Hunyadyé) Bródy Sándor itt kultúra-historikusként léphessen elénk, bár hát nem a lényegtelen terepeiről. Ezek egyikéről, a cím szerint

Az asszonyi szépség-ről írt helyes-okos, illusztrált kis könyvéről van szó. Maradandó alkotás a miniatűr, a „medál” műfajában.

Ha így útirajznak álcázott kortörténetet olvasok, Szép Ernő a mércém; az ő bizarrul nagyszerű nyelvhasználatához képest Hunyadyé simán mai volt (csaknem), Bródyé még a Jókai-Mikszáth stb. kor (Sánta Gábor könyvéből ma már jobban ismerjük jeles neveit), a múlt-múlt század világát adja. Szép Ernő is imádta a nőket – Bródy más volt. Szomorú história, persze, amit Hunyady örökít meg a Családi album egyik helyén (él nélkül! az van inkább, hogy neki is sajdító volt): Bródy, az imádott arszlán, erős fából faragott, nem cicomás dandy, akihez tódultak a szépek, igen, ez a Bródy Sándor is unás tárgya volt épp a (szellembéli) „túlzott” dinamizmusa, sokoldalúsága miatt. Élvezték lényét, társaságát, a test és a hiúság gyönyöreit vele, de aztán – eddig volt. Hunyady lehetett a tanúja: mint minden sokoldalú ember, Bródy is ki volt téve a társadalom fanyalgásának, a „már-aztán-mit-akar-ez” és a „keressünk-könnyebb-tápot” szégyenének. Mármint hogy a szégyen, szerintem, a társaságé ilyenkor, a társadalomé.

Kedvelője vagyok a miniatűrnek, a mesteri író-medálnak, ráadásul Bródy az igazi életbölcsek, a valódi műveltek fölényével, bizalmasan bevonva minket, de bizalmaskodás nélkül kezeli tárgyát. Nem fogdossa össze. Nem teszi mesterségesen tudománnyá. Érinti gyönyörködő szemével, az ókortól a maga jelenkoráig végigviszi a tudnivalók fonalán a maga élményét, mint egy Goethe. Igen, ebben a Bródy-tartásban van valami goethei. Nagyon is. A maga módján egyenértékkel.

Szép Ernőt ezért említettem, mert szintén mediterrán utazó volt (Bródy egyébként Ausztriának is kedvelője), és ahogy írónk ebben a piciny, szépségesen megcsinált küllemű könyvben a délvidéki szőlők közt járva csodálja meg és elemzi (például a tarantói) lányok fontos kis ünnepét, amikor is „görögösre” fésülték hajukat mind, és Bródy mintegy Kosztolányi mókás-mély szellemét is idézi, amikor egyiküknek odaszól görögül, s a lány mintha fizikai élmények emlékeként venné a nem értett szavakat... gyönyörű.

S nemcsak az asszonyok szépségét dicséri, bolondériáit „kifogásolja” az értő író, de a körítést is lényegessé teszi. Mintha csakugyan vele sétálnánk, elhagyandókat most elhagyva, tehát korántsem képzelegve azokon az illetőkön, vele járnánk valós és gondolati tájakat. Bródy a mondatok-gondolatok, de a bekezdések-fejezetek „áthajlításának” is mestere. Mintha női testek lennének keze alatt az irodalom eszközei...

Ám visszatérve: elgondolkodtatóan filozofál a két nem gondolkodásbéli, viselkedésbéli különbségeiről; kik kíváncsiak inkább, a férfiak (ők! szerinte), vagy a nők... végső vallomást tesz ruházatokkal kapcsolatban („Halálom után felbontandó...”), és – ismétlem – pazar-kultúra-historikus. A könyv zsebrevágható, szinte órazsebbe, és örök-időt „mutat”, kettyentget.

 
 
 

Tandori Dezső
költő, műfordító

Noran 2004 Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu